Srpska: Skandalozno ponašanje novinara RTK2; RTK2: Još jedan vid pritiska, dozvolite da radimo svoj posao

Pozivamo sve političke subjekte da prestanu sa pritiscima na Javni servis i dozvole nam da obavljamo svoj posao u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima, kao i važećim propisima koji regulišu ovu oblast. Događaj koji je ekipa RTK2 pratila juče u Vrbovcu bio je veoma značajan, jer je bilo informacija da su ljudi navodno iz političkih razloga dobili otkaze. Profesionalna dužnost nam je bila da na lice mesta pošaljemo našu TV ekipu. Ističemo da je TV prilog koji je emitovan u našim informativnim emisijama o protestu potpuno neutralan i objektivan, uz poštovanje pravila obe strane. Naša TV ekipa nikada ranije, pa ni u ovom slučaju nije sugerisala svom sagovorniku šta da kaže, ovako je RTK večeras odgovorila na današnju neposrednu prozivku Srpske liste, sa snažnim kritikama na račun njihovog rada. Srpska lista je novinare redakcije na srpskom jeziku ovog medijskog servisa optužila za "nezapamćeno neprofesionalno ponašanje, usmereno protiv Srpske liste". "Konkretno, Srpska lista je došla u posed materijala sa jučerašnjeg politički motivisanog okupljanja ispred Privremenog organa opštine Vitina. Na samom protestu načinjen je snimak gde novinari televizije RTK2 sugerišu jednom od intervjuisanih protestanata kako da napadne Srpsku listu tako što mu drže papir sa kojeg on čita tekst koji u osnovi ima politički napad na Srpsku listu," navela je ranije danas najznačajnija srpska politička stranka na KiM-u u saopštenju.

Srpska lista ni današnje saopštenje sa prozivkom na račun novinara RTK2 nije dostavila redakciji KoSSeva. KoSSev objavljuje saopštenje zahvaljujući kolegama koji su nam ga prosledili. Sa druge strane, u istom saopštenju se navodi:

"U nameri da unapredimo saradnju sa medijima, Srpska lista je formirala i Kancelariju koja se time posebno bavi, ipak, tendenciozno ponašanje ovih novinara nas je primoralo na reakciju kako bi zaštitili istinu od fabrikovanih laži."

Podsetimo, poslanik u Parlamentu "Republike Kosovo", koji je ujedno i predsednik Nadzornog odbora medijske Mreže Most po sistemu Republike Srbije Igor Simić je šef ove "kancelarije" Srpske liste za saradnju sa medijima i civilnim društvom.

Novinarima redakcije KoSSeva, od kada je izabran da unapređuje saradnju sa medijima i civilnim društvom – još se nijednom nije javio na telefon, niti odgovorio na imejlove.

RTK2: Naš rad ocenjen kao objektivan i nepristrasan. Ovo je pritisak na medije uoči predizborne kampanje

"Novinari RTK 2 svoj posao obavljaju uvek na profesionalan i objektivan način u skladu sa važećim propisima. Posebno vodimo računa pred i tokom predizbornih kampanja. Dokaz za to su i nedavno objavljeni izveštaji Nezavisne komisije za medije i Kancelarije Evropske unije o praćenju vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, gde je izveštavanje RTK2 ocenjeno kao objektivno i nepristrasno," odgovorio je RTK.

Istakli su da se radi o "još jednom vidu pritiska na medije" uoči početka kampanje za lokalne izbore na Kosovu.  

Srpska lista: Rukovodstvo RTK2 da podnese ostavku 

Srpska lista je, sa druge strane, pišući o "skandaloznom ponašanju" i "političkom delovanju" onih koji moraju biti izvan bilo kakve politike" – to navela kao razloge da zahteva od rukovodstva RTK2 da podnese ostavku. Srpska lista je pozvala i udruženja novinara da:

"Dignu glas protiv ovakvog neprofesionalnog ponašanja kojim se zloupotrebljava uloga novinara, koji bi trebalo da informišu građane na istinit i objektivan način, a ne da vode kampanje nekim anonimusima."

Srpska lista u javnost poslala nemontiran video snimak RTK2

Srpska lista je, šaljući saopštenje javnosti, istovremeno poslala i nemontiran video prilog koji je snimila RTK2 i u kojem nekadašnji službenik opštine Vitina, Aleksandar Rakić, u Vrbovcu, tokom jučerašnjeg protesta građana i radnika opštine Vitina, a protiv, kako su naveli, pritisaka koji se vrši na zaposlene, govori o svom iskustvu – otkazu koji je dobio, narušenom zdravlju i navodnim pretnjama koje dobija. U ovom 'sirovom' prilogu deluje da sagovornik povremeno čita, vidno je uznemiren. Iza kamere čuju se dva glasa, pretpostavlja se novinarke i snimatelja, koji sagovorniku povremeno govore da pogleda u kameru dok daje izjavu, da ne treba da izgleda kao da čita izjavu i postavljaju dopunska pitanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.