Srpska opozicija traži sednicu o Kosovu: Bez ikakve rasprave doneće se velike odluke a štetne za Srbe na Kosovu, Srbiju u celini i za ceo Balkan

Opozicija u srpskom parlamentu je u četvrtak zatražila posebnu sednicu o Kosovu. Veruju da predsednik Aleksandar Vučić ulazi u odlučujuću fazu dijaloga sa Prištinom, ali bez konsultacija sa parlamentom i platforme na osnovu koje bi pregovarao. Zato od predsednika i Vlade traže da informišu parlament o toku i sadržaju pregovora. Prilog iz Skupštine donosi TV N1

„Tema o kojoj se govori svuda u svetu, u Briselu, EU, UN, samo ne u Skupštini Srbije,“ kaže Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – pokret za spas Srbije.

Zato opozicija traži da Kosovo bude tema na posebnoj skupštinskoj sednici.

„Smatramo da je Skupština Srbije pravo i jedno mesto gde će se raspravljati o sudbini Kosova i Metohije,“ navela je u četvrtak poslanica Sanda Rašković Ivić (Narodna stranka).

„Nije ovo za nas dnevnopolitička tema. Ovo je tema koja se tiče budućnosti Srbije, ovo je tema koja se tiče svakog građanina Srbije,“ odgovara Đorđe Milićević iz SPS.

Na pitanje TV N1 da li bi onda o toj temi trebalo da se razgovara u parlamentu, odnosno da li bi oni iz SPS podržali zahtev opozicije – da dobije odgovore predsednika i Vlade, Milićević je odgovorio:

„Ja sam Vama rekao da je za nas nedopustivo da se pitanje Kosova i Metohije svodi na nivo dnevne politike, zarad sticanja političkih poena, što je evidentan pokušaj pojedinih opozicionih političkih partija“.

Nije sticanje političkih poena, već potreba da se o teškim temama vodi dijalog, odgovara opozicija.

„Apsolutno bez ikakve rasprave će se doneti velike odluke koje će biti štetne i za Srbe na Kosovu i za Srbiju u celini, bojim se i za ceo Balkan,“ ocenjuje Zoran Živković iz Nove stranke.

Sa druge strane, Milićević dodaje: „Unutrašnji dijalog podrazumeva da i kada izađete ovde u hol i kritikujete, ponudite i neko rešenje. Mi ne vidimo da postoje rešenja i predlozi, postoji samo kritika…“

Na meti opozicione kritike u četvrtak je bila najviše predsednica Vlade – zbog izjave da je Kosovo „bilo Srbija“.

„Srpski Pokret Dveri traži hitnu ostavku predsednika Vlade Republike Srbije Ane Brnabić zbog protivustvanog delovanja i narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Neko mora da zaustavi predsednika Vlade na ovom putu u izdaju i veleizdaju kojim je pošla,“ rekao je predsednik Dveri Boško Obradović.

Što je za Dveri veleizdaja, za Narodnu stranku je probni balon.

„Vidimo da se vajni Aleksandar Vučić, kao predsednik Srbije, krije iza ženskih sukanja i da pušta balone,“ navodi Sanda Rašković Ivić.

Na proveri pred parlamentom, kada je reč o kosovskoj politici, izvršna vlast bila je pre punih pet godina, u januaru 2013. kada je Skupština usvojila Rezoluciju o osnovnim principima za razgovore sa Prištinom, pa u aprilu iste godine kada je posle potpisivanja Briselskog sporazuma izglasan izveštaj tadašnje Dačićeve Vlade o briselskim pregovorima.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.