Srpska opozicija sa Hanom i o Oliveru Ivanoviću: Ubistvo političko i medijski pripremano

"Mi u poslednjih dvadeset godina imamo četvrto političko ubistvo – to je Oliver Ivanović. To ubistvo je pripremano u medijskom smislu. Dakle, došlo je do stigmatizacije tog čoveka, koji je bio umeren, ali nije odstupao od elementarnih nacionalnih interesa na Kosovu. Govorili smo o tome da želimo ozbiljnu istragu i da se svi zvaničnici države ponašaju u skladu sa evropskim normama" – ovako se lider Socijaldemokratske stranke, Boris Tadić, obratio novinarima nakon današnjeg razgovora lidera srpske opozicije sa delegacijom Evropske unije koju je predvodio evropski komesar za proširenje i susedsku politiku, Johanes Han.

Teme razgovora, pored ubistva Olivera Ivanovića – bile su i Strategija EU za Zapadni Balkan, uslovi koje Srbija mora da ispuni za članstvo u Uniji, vladavini prava, slobodi medija, ali i Kosovo i Metohija.

Prethodno je sa komesarom Hanom razgovarao i srpski predsednik, Aleksandar Vučić, kako je protekao ovaj razgovor čitajte u vesti: 

Vučić: Pred Srbijom "planinske prepreke", među njima i pitanje Kosova


Na ubistvo Olivera Ivanovića juče su se osvrnuli i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić  i kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku, na sednici SB UN. O tome čitajte u POSEBNOJ VESTI. 

Lider Liberalno-demokratske stranke, Čedomir Jovanović, rekao je da na sastanku kazao da je "neophodno postići što brži dogovor sa Kosovom".

"LDP pruža punu podršku procesu dijaloga sa Prištinom i nastojimo da se postigne pravno obavezujući sporazum koji je ključan za iskorak u procesu EU integracija," kazao je Jovanović.

Lider LDP-a je rekao da su pričali o slobodi medija i vladavini prava, ali da "ne treba gajiti iluzije, jer je za Evropu u ovom trenutku prioritet rešavanje pitanja Kosova".

Han: Opozicija igra presudnu ulogu u političkim odlukama i reformskom procesu 

A komesar Han je nakon ovog razgovora na svom Twitter nalogu poručio: 

"Dobar sastanak sa opozicionim liderima u Beogradu. Oni igraju presudnu ulogu u donošenju političkih odluka i u reformskom procesu. Evropska perspektiva Srbije može uspeti samo kao zajednički projekat, sa svim demokratskim akterima i civilnim društvom u potpunosti i slobodno uključeni!"

Spasić sa transparentnima pred zgradom Delegacije EU u Beogradu 

Tokom trajanja sastanka, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, Simo Spasić, ispred sedišta Delegacije EU u Srbiji postavio je transparente na kojima su bile fotografije ubijenih i nestalih Srba na KiM-u, kao i onaj sa likom Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja, Kadrija Veseljija i Fatmira Ljimaja i porukom "Ratni zločinci koje štiti NATO, KFOR, UNMIK, EULEX".  

Spasić je, dok su se predstavnici opozicije obraćali novinarima, na megafonu uzvikivao "Espana: Kosovo EU No pasaran" – prenosi Beta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.