Srpska lista zamrzla odnose sa Tačijem (dokument); PKS: Neprimetna razlika između Tačija i Srpske

Srpska lista zamrzla je odnose sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, zbog "njegovog pristupa prema Srbima", navodi portal "Indeksonline". Za sada se ni Srpska, ni kosovski predsednik nisu oglasili. A iz Partije kosovskih Srba, u međuvremenu, najoštrije su osudili, kako ocenjuju, "obmanu koju Srpska lista sprovodi" prema Srbima na KiM-u, "praveći se da, nesaradnjom sa Hašimom Tačijem – štiti 'srpske interese'".

Kako prištinski portal navodi, u pismu od osam tačaka, koje je Srpska lista uputila Tačiju, piše da im rezultati postignuti na parlamentarnim i lokalnim izborima "daju za pravo" da preduzmu "sve moguće demokratske korake da bi ispunili političke misije".

Srpska lista poručuje Tačiju i da su, "analizom njegove dosadašnje prakse", utvrdili da je ona "u segmentu koji se odnosi na položaj i prava Srba na KiM-u – antiustavna, antipravna i na štetu srpskog naroda" i dodaju da "nije učinio ništa kako bi Zajednica srpskih opština" bila uspostavljena u skladu sa Prvim briselskim sporazumom.

KoSSev – Vest Indeksonline-a o pismu Srpske upućenom kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju, u međuvremenu više nije dostupna na ovom portalu na linku na kojem je prvobitno i objavljena. Isti link je podeljen i na društvenim mrežama takođe. 

Tekst je objavljen zajedno sa fotografijom navodnog pisma, koju možete da pogledate u nastavku. 

Navodi se i da je Tači odgovoran za loš položaj Srba na Kosovu i Metohiji, da se meša u "političke poslove Srba" na KiM-u, a navode i "pokušaj ubacivanja" njegovih, kako kažu – "agenata u srpski politički korpus".

Srpska lista ukazuje i na, tvrde – pritisak na izborni proces u opštini Parteš, zanemarivanje definisanog položaja srpskog jezika, diskriminisanje Srba u institucijama, opšte zanemarivanje problema i interesa srpskog naroda na Kosovu.

"Stoga obaveštavamo Vas i Vaš kabinet da je Srpska lista prinuđena da zamrzne svu komunikaciju koja se može povratiti u momentu kada Vi prekinete ovakvu političku praksu" kaže se u pismu, prenosi Indeksonline.17:40 – PKS: Neprimetna razlika između Srpske liste i Hašima Tačija

U međuvremenu, na vest da je Srpska lista zamrzla odnose sa predsednikom Kosova, reagovala je Partija kosovskih Srba, Aleksandra Jablanovića. 

Najoštrije osuđuju, kako ocenjuju, "obmanu koju Srpska lista sprovodi" prema Srbima na KiM-u, "praveći se da, nesaradnjom sa Hašimom Tačijem – štiti 'srpske interese'".

Tvrde i da u Tačijevom kabinetu "sede Srbi poslati u ime Srpske liste" i dodaju da je "nedvosmisleno" da Srpska "održava na vlasti Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja".

"Za nas u Partiji kosovskih Srba neprimetna je razlika između vas, iz Srpske liste – i Hašima Tačija, pošto služite istom projektu, a to je uklanjanje i poslednjih institucija Republike Srbije sa Kosova i Metohije," zaključuju u saopštenju dostavljenom medijima. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.