Srpska lista nepoželjna u vladi Aljbina Kurtija: Najava majorizacije

Dan nakon izbora na kojima je pokret Samoopredeljenje odneo tesnu pobedu, članovi ove partije, u prvom redu njen lider i najverovatnije budući mandatar, Aljbin Kurti, iskazuju nameru da pri imenovanju srpskog ministra u budućoj vladi Kosova zaobiđu kosovski ustav i prekrše mehanizme zaštite prava nevećinskih zajednica.

Lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, u intervjuu za N1 je rekao da u njegovoj vladi jedno ministarsko mesto po ustavu zagarantovano srpskoj zajednici neće pripasti jedinoj srpskoj parlamentarnoj partiji – Srpskoj listi.

„Mi bismo želeli da najpre uspostavimo kontakte i uključimo u koaliciju one srpske političke stranke koje nisu Srpska lista, zbog toga što Srpska lista nije stranka, nego država,“ izjavio je juče Kurti za N1.

Međutim, kako u kosovsku skupštinu neće ući nijedna druga srpska politička opcija osim Srpske liste koja je na izborima u nedelju osvojila preko 50.000 glasova kosovskih Srba, sprovođenje ove namere moglo bi značiti zaobilaženje kosovskog ustava i kršenje mehanizama za zaštitu prava nevećinskih zajednica na Kosovu.

Naime, prema kosovskom ustavu, najmanje jedan ministar u vladi Kosova mora biti srpske nacionalnosti, a ukoliko predlog za ovu poziciju ne dolazi od parlamentarne grupe, to imenovanje mora odobriti većina poslanika nevećinske zajednice u pitanju.

To znači da jedno ministarsko mesto predviđeno za Srbe mora biti odobreno od strane poslanika Srpske liste koji će biti i jedini srpski poslanici u osmom sazivu kosovske Skupštine.

Nakon lidera Samoopredeljenja, Aljbina Kurtija, još jedna funkcionerka ove partije, Aljbuljena Hadžiu, šalje poruku da se Srpska lista neće pitati o budućem sazivu kosovske vlade, ali bez spominjanja angažmana predstavnika Srpske liste ili pak kandidata koji ima podršku Srpske liste u narednoj vladi.

„Srpska lista će ostati u opoziciji. Bilo je velikih pritisaka na građane srpske nacionalnosti. To je poznato. Svima je u interesu da se Srbi integrišu,“ rekla je u emisiji na KTV sinoć portparolka Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu.

Iako po ustavu treba biti deo vlade, Srpska lista odista može ostati u opoziciji, u smislu da glasovi njenih poslanika neće biti ključni za formiranje skupštinske većine za izglasavanje buduće vlade. Prema trenutnoj projekciji raspodele poslaničkih mandata, ukoliko doće do postizborne koalicije, Samoopredeljenje i LDK će čak i same imati 61 neophodan glas za formiranje institucija.

Đurić: Vlada nije legitimna bez Srpske liste

S druge strane, iz Beograda su juče stizale nešto drugačije poruke. Očekivanja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, su da budući mandatar u Prištini mora da pokuca na vrata Srpske liste.

„Srpska lista je ozbiljan politički faktor ali koji, izviniće svi ostali, pre svega separatistički lideri u Prištini, vodi računa o srpskom narodu i onima kojima je država Srbija u srcu, dakle ne samo Srbi, već i naša braća Romi, Bošnjaci, Goranci, svi oni koji se osećaju delom države Srbije na KiM, i njihov zadatak je da štite njihove interese, a ostali kako će oni da se snalaze to je njihova stvar, ali moraju da kucaju na vrata Srba,“ rekao je Đurić.

Kako on to vidi, bez učešća „legitimno izabranih srpskih predstavnika“ nema ni legitimnih institucija u Prištini.

Prema preliminarnim rezultatima kosovskih parlamentarnih izbora, a na osnovu 98.47% obrađenih glasova, pokret Samoopredeljenje je pobedio sa 200.953 glasa (25,51%). Istovremeno, Srpska lista je osvojila svih deset poslaničkih mesta u skupštini Kosova rezervisanjih za srpsku zajednicu osvojivši 52.530 glasova (6.67%).

Povezani članci:

Đurić: Ako žele legitimnu Vladu Kosova, moraće da kucaju na vrata Srpske liste

Simić: Kurti nije ništa teži za saradnju od bilo koga drugog

Kurti za N1: Hoću Srbe u vladi, ali ne Srpsku listu koja nije stranka već država

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.