Srpska demantuje: Nismo uz Haradinaja, ne znamo da li idemo u četvrtak u Prištinu

Nakon što je za Slobodnu Evropu poslanik Srpske liste u budućem sazivu Vlade "Republike Kosovo" i njen šef za saradnju sa medijima i civilnim sektorom, Igor Simić, rekao da će poslanici Srpske u četvrtak prisustvovati nastavku konstitutivne sednice Skupštine Kosova, te da će podršku Srpske za predsednika skupštine u Prištini dobiti "svako ko u skladu sa zakonom bude predložen od strane koalicije koja ima najveći broj poslanika", a agencije u Beogradu potom i prenele ovu izjavu – naglašavajući da će poslanici Srpske tako "podržati kandidata tzv. ratne koalicije", B92 pod oznakom "najnovija vest" javlja da je ovu izjavu "posle desetak minuta demantovao upravo Igor Simić".

20:00 – Rakić: "Zlonamerno stvaranje konfuzije u javnosti"

A nakon što su beogradski mediji preneli Simićevu raniju izjavu za Radio Slobodna Evropa i istovremeno Simićeve demantije za B92, na sajtu liste Srpska objavljeno je saopštenje šefa ove liste i kosovskog gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, u kojem se na početku kaže: "Srpska lista, kako bi sprečila zlonamerno stvaranje konfuzije u javnosti, još jednom naglašava da srpski politički predstavnici nisu doneli odluku o stupanju u bilo kakve koalicije na Kosovu i Metohiji." Ostatak saopštenje pročitajte OVDE.


Ni ovo saopštenje lista Srpska nije poslala KoSSevu, iako je poslala imejlom ostalim medijima.


Simić za RSE: Svako koga u skladu sa zakonom predloži koalicija koja ima najveći broj poslanika dobiće podršku Srpske liste. Prisustvujemo sednici u četvrtak 

Poslanici Srpske liste prisustvovaće nastavku konstitutivne sednice Skupštine Kosova u četvrtak, 10. avgusta, potvrdio je za RSE Simić.

Činjenica je da odlukom Ustavnog suda iz 2014. mesto predsednika Skupštine pripada opciji sa najvećim brojem poslaničkih mesta, a u ovom slučaju to je koalicija PAN, Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative, rekao je dalje Simić:

"Da li je to Kadri Veselji, ili neko drugi iz koalicije PAN, svako ko u skladu sa zakonom bude i bio predložen od strane koalicija koja ima najveći broj poslanika dobiće podršku Srpske liste, apsolutno poštujući zakon i odluku Ustavnog suda."

To treba da urade i ostale političke partije, dodaje on. A zašto to nisu uradile, "to je pitanje za njih", smatra:

"Ja lično mislim da je u pitanju neka politička igra kojom se sprečava formiranje institucija."

Na osnovu ove izjave, N1, Blic i B92 su potom, prenoseći vest Bete – izvestili da će Srpska tako podržati "ratnu koaliciju".

Simić za B92: Srpska neće podržati Haradinaja. Nismo odlučili da li idemo u četvrtak

Srpska neće podržati "ratnu koaliciju", Ramuša Haradinaja i još nisu odlučili da li će učestvovati u radu konstitutivne kosovske skupštine, na kraju je B92, kao "najnoviju vest", preneo Simićeve demantije, uz njegovo objašnjenje da Srpska lista "želi da bude konstruktivan politički subjekt":

"Isto tako ponavljam da mi ne želimo da budemo prepreka formiranju institucija u Prištini. Ipak da li ćemo uzeti učešće u nastavku konstitutivne sednice zavisi isključivo da li će se stvoriti uslovi za formiranje predsedništva Skupštine."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.