Srpska: Delovanje Samoopredeljenja šovinističko i zastrašujuće za Srbe na Kosovu i Metohiji

Organizacije poput pokreta „Samoopredeljenje“ svoju snagu crpe iz nereda i njihov jedini interes je borba protiv bilo kakve uređenosti sistema, u šta su se nedavno mogli neposredno uveriti žitelji više gradova na Kosovu i Metohiji, a njihovo jedino političko svojstvo je besramni populizam i zloupotreba nagomilanog ekonomskog nezadovoljstva građana, saopštila je lista "Srpska" u pisanoj reakciji na optužbe aktiviste Samoopredeljenja, Erzena Vranićija, da je "cela Srpska lista fašistička, rasistička i nezakonita tvorevina". Srpska je pozvala Samoopredeljenje da prestane sa govorom mržnje i ekstremističkim delovanjem, a ostale albanske organizacije da isti i osude.

"Vrhunski cinizam je da jedna antidemokratska politička organizacija, čiji je jedini doprinos političkom životu na Kosovu i Metohiji stalno pozivanje na linč, nasilje i nedemokratsko rušenje vlasti, bilo koga optužuje za fašizam. Upravo je delovanje Samoopredeljenja šovinističko i zastrašujuće za Srbe na Kosovu i Metohiji," navela je Srpska u pisanom saopštenju, dostavljenom redakciji KoSSeva.

"Kada je reč o optužbama Vranićija da Srpska lista nema nikakvog poštovanja za albanske žrtve, možemo samo da podsetimo da nisu članovi naše političke organizacije ti koji sistematski skrnave nadgrobne spomenike svojih komšija i kamenuju ljude koji idu da oplakuju svoje mrtve. To čine upravo oni koji nam upućuju ovakve sumanute optužbe," podsetila je Srpska na problem dugogodišnjeg uništavanja pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji i incidente koji se dešavaju kada srpski povratnici obilaze grobove na hrišćanske praznike. 

Srpska je istovremeno naglasila i da velika većina albanskih sugrađana na Kosovu i Metohiji želi da živi u društvu u kojem "rulja ne napada sopstvene instititucije i ne nasrće na novinare, ili autobuse", te da je "sreća" što Srbi "nikada neće saznati" u kakvom bi položaju bili, "ukoliko bi odlučujuću reč u političkom životu imao pokret 'Samoopredeljenje'". 

Srpska je ipak pozvala pokret Samoopredeljenje da prestane sa govorom mržnje i ekstremističkim delovanjem, a ostale albanske organizacije da isti i osude.

"Demokratija podrazumeva odgovornost i zato pozivamo 'Samoopredeljenje' da prestane da govorom mržnje i ekstremističkim delovanjem destabilizuje političke i bezbednosne prilike na Kosovu, jer od toga koristi ne mogu imati ni Srbi, ni Albanci. Nadamo se da će ostale političke organizacije kosovskih Albanaca pokazati svoj demokratski kapacitet tako što će se ovim povodom oglasiti i osuditi govor mržnje 'Samoopredeljenja'," navodi se u saopštenju.

Srpska Lista je spremna da da svoj doprinos u rešavanju nagomilanih socio-ekonomskih problema na Kosovu i Metohiji, i "rame uz rame", sa odgovornim, demokratski orijentisanim albanskim strankama pomogne u razvoju privrede, smanjenju nezaposlenosti i obezbeđivanju uslova za bolji standard, život i budućnosti svih građana na Kosovu i Metohiji, zaključila je ova politička organizacija Srba sa Kosova i Metohije.

 


"Cela Srpska lista je fašistička tvorevina, koju su formirali Vučić i Nikolić i koji ne osećaju nikakvo kajanje za srpski genocid nad Albancima, već pokazuju svoj prezir za nas, nazivajući divljacima majke Đakovice i aktiviste Samoopredeljenja," rekao je aktivista Samoopredeljenja, Erzen Vranići, ranije, ove nedelje, a preneli kosovski mediji. On je dodao da će u "normalnoj državi, takva politička formacija biti proglašena za rasističku i nezakonitu", sa kojom se ne sklapa sporazum za ulazak u vladu.

Vranići je izjavu dao nakon što je, gradonačelnik Raniluga, Gradimir Mikić, govoreći o smeni sada već bivšeg ministra u kosovskoj vladi, Aleksandra Jablanovića, čiju je ostavku upravo tražilo i dobilo Samoopredeljenje, rekao da Jablanović nije uradio ništa pogrešno, da bi i on isto ono što je rekao Jablanović, a zbog čega je smenjen, mogao ponoviti "od reči do reči", te da je situacija eskalirala u Đakovici dolaskom Mimoze Kusari na čelo ove opštine. 

"Ta izjava koju je on (Jablanović, prim.red.) dao, ja mogu da je ponovim doslovce i ne može niko da mi dokaže šta sam to ja pogrešno rekao. Šta je onaj koji kamenjem gađa autobus, ako ne divljak? Evo, ponoviću – da, oni koji su kamenovali autobus su divljaci," rekao je Mikić, gostujući u emisiji "Otvoreni studio" RTV "Puls".


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.