Kalašnjikovi Adema Jašarija u Tirani: "Ovo krvavo oružje donešeno ovde kako bi nacionalno javno mnjenje razumelo slavu i žrtvu za slobodu Kosova i celog albanskog naroda"

Kosovo i Albanija nastavljaju sa svojim bliskim diplomatskim odnosima, a saradnja se intenzivira i između Albanaca južne Srbije i Kosova. Tako će Kosovo ukinuti radne vize za građane Albanije, što je Albanija već učinila za građane sa Kosova, dok su od prekjuče kalašnjikovi Adema Jašarija deo "specijalne" izložbe "Herojska sloboda Jašarija" u muzeju u Tirani, a čemu je kalendarski prethodio sastanak gradonačelnika Gnjilana, Ljutfija Hazirija, sa gradonačelnikom opštine Bujanovac, Nagipom Arifijem.

"Takođe smo razgovarali i dogovoreno je da se kosovska strana uključi u uklanjanje radnih dozvola za albanske građane, a kao mera reciprociteta za odluku albanske vlade, koja je već napravljena za građane Kosova," saopšteno je nakon jučerašnjeg sastanka kosovskog ministra za rad i socijalna pitanja, Arbana Abrašija, inače – i portparola kosovske vlade i njegovog albanskog kolege, Eriona Velijaja, u Prištini, prenosi RTK.

Ovaj javni servis dodaje da su dva ministra razgovarala "u cilju jačanja saradnje i integracije u zapošljavanju i stručnoj obuci između dve zemlje," te i da su se "dogovorili o modalitetima i koracima koje treba preduzeti u 2015," kao i da je na ovom sastanku razgovarano o "značaju saradnje u oblasti stručnog osposobljavanja, posebno u opštinama koje su u pograničnom području."

"Obe strane su zaključile sporazum o saradnji u oblasti zapošljavanja, stručne obuke i penzija i obećale su da rade u drugim oblastima od zajedničkog interesa," dodaje RTK.

Kalašnjikovi Adema Jašarija u Albaniji – "žrtva za slobodu Kosova i cele albanske nacije"

A od prekjuče je u Tirani otvorena specijalna izložba pod nazivom "Herojska sloboda Jašarija," u "čast sećanja na legendarnog heroja Kosova, Adema Jašarija i njegove porodice," prenosi RTK.

Direktor kosovskog narodnog muzeja Sadik Krasnići i njegov albanski kolega Meljsi Ljabi su u otvaranju izložbe naglasili da izložba nema samo važnu kulturno-istorijsku poruku, već i poruku za javnost, uključujući i međunarodnu javnost o, po njihovim rečima, žrtvovanju albanskog naroda za slobodu.

"Ovo krvavo oružje je donešeno ovde danas kako bi nacionalno javno mnjenje razumelo slavu i žrtvu koje su se dogodile za slobodu Kosova i celog albanskog naroda," rekao je Krasnići.

Intenziviranje saradnje Gnjilana i Bujanovca

Ljutfi Haziri i Nagip Arifi su se sastali 5. marta, a tokom sastanka su razgovarali o saradnji opština koje vode – Gnjilana i Bujanovca.

"Na sastanku je razgovarano o zajedničkim projektima, sa posebnim naglaskom na saradnju, dok su se dva predsednika opština, Haziri i Arifi, dogovorili da je vreme da se intenzivira veća saradnja između dve opštine," prenosi Koha i dodaje:

"Sastanak Hazirija i Arifija je deo nastojanja Hazirija da razvije saradnju sa svim gradonačelnicima u regionu, kako bi se koordinisali zajednički projekti za razvoj regiona, od kojih će korist imati građani ovih opština."

Pročitajte još: 

Kosovo i Albanija: Rama zatražio od Rumunije da prizna Kosovo; zajednička sednica vlade Kosova i Albanije 23. marta u Tirani

Otvoren novi carinski punkt između Kosova i Albanije

Formirana srpsko-albanska radna grupa​

Albanija: Bušati traži od članica Arapske lige da priznaju Kosovo

GODINA ZA NAMA: Zahuktale zajedničke aktivnosti Albanaca u regionu​

Otvoren zajednički konzulat Kosova i Albanije u Milanu: "Nekada san, a sada stvarnost"

Albanija i Kosovo – sporazum o zajedničkom obrazovnom sistemu​

Podsetimo, opština Gnjilane je prva opština koja je osnovala Kancelariju za Preševo, Bujanovac i Medveđu, "sa ciljem pružanja socijalne podrške i pomoći oko izdavanja kosovskih dokumenta građanima albanske nacionalnosti u Srbiji."

 


Treća po redu zajednička sednica Vlada Kosova i Albanije održaće se 23. marta, nakon što je albanski premijer, Edi Rama, od Rumunije zatražio da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, na Kosovu sastao sa svojim albanskim kolegom, Ditmirom Bušatijem, te Bušati sa kosovskom predsednicom, Atifetom Jahjagom, kosovskim premijerom, Isom Mustafom, ali i liderom kosovske partije iz opozicije, Alijanse za budućnost Kosova i počasnim građaninom Tirane, Ramušom Haradinajem, a Mustafa zajedno sa Ramom otvorio novi carinski terminal Vermice, između Albanije i Kosova. Svemu je prethodila Bušatijeva dvodnevna poseta Egiptu gde je Bušati i zatražio od Arapske lige da podrži priznavanje nezavisnosti Kosova od strane svojih država članica.


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.