Srećna Nova 2016.!

Višeminutnim vatrometom u Kosovskoj Mitrovici, tačno u ponoć, dočekana je Nova godina po julijanskom kalendaru – u srpskom narodu poznata i kao Srpska nova godina. U toku je koncert Željka Joksimovića. Koncertu prisustvuje i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Tradicionalno, u prvim minutima svakog 14. januara, odnosno 1, po starom kalendaru, i sa Zvečanske tvrđave ispaljuje se vatromet. KoSSev svim čitaocima koji večeras slave želi srećnu Novu 2016. godinu!

Doček Nove godine po Julijanskom kalendaru je i ove godine organizovan u Severnoj Mitrovici. Ovog puta Mitrovčane zabavlja srpski pop pevač – Željko Joksimović, koji je na platou Tehničke škole, gde se održava koncert, okupio više stotina građana. Joksimović je građanima Kosovske Mitrovice i svima onima koji su iz srpskih sredina sa juga KiM-a došli na njegov koncert, čestitao 2016. po Julijanskom kalendaru. Joksimović prvi put, nakon 1999. godine, boravi na Kosovu i Metohiji.

Prvi vatromet ispaljen 2003. godine. Organizovali ga mladi Zvečanci

Vatromet na Zvečanskoj kuli prvi put je ispaljen pre 13 godina, 2003. godine. Vatromet je organizovala tada grupa mladih Zvečanaca koji su, proslavljajući Božić, palili baklje na kuli i došli na ideju da za proslavu Nove godine po julijanskom kalendaru organizuju vatromet.

Ideju na koju je došlo oko dvadesetak Zvečanaca, među kojima su bili Nenad Perović, Bojan Gvozdić-Pilke, Ivan Baldini, Nikola Milićević-Bursa, Vladimir Radivojević-Mami, Nikola Miljković-Nino – podržao je i tadašnji predsednik omladine Zvečana, Rodoljub Šćekić-Rođo. 

Vatromet se od tada, u organizaciji mladih ljudi iz Zvečana, tradicionalno ispaljuje sa Zvečanske kule svake Nove julijanske godine.

Novu godinu je prethodno Srbima na Kosovu i Metohiji čestitao i Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

"Srpska Nova godina je praznik naše tradicije, praznik našeg sećanja na naše poreklo, korene i duhovnost. Zbog toga želim građanima da u ponoć pomisle na sve naše zajedničke snove i stremljenja vezana za bolju budućnost koje želimo da nam se ostvare u sledećoj godini. Srećna Nova godina svima," poručio je on.

Organizovan je doček i u lokalnim kafanama. Veliki broj mladih Srba širom Kosova i Metohije zabavlja se u kafićima, na privatnim žurkama, a tačno u ponoć počelo je i slanje SMS poruka u kojima se čestita "srpska, jedina i pravoslavna" Nova godina, kao i postavljanje objava sa sličnom sadržinom na popularnom Fejsu.

"Srećna i Bogom blagoslovena pravoslavna, Srpska Nova godina 2016. Mnogo zdravlja, mira i sreće od Gospoda," na svom Fejsbuk profilu čestitao je Novu godinu iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

I u ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji večeras je organizovan doček pravoslavne Nove godine. U Gračanici nastupa, kako je i ranije najavljeno – Aleksandra Bursać, Marko Bulat i grupa "THC la Familia".

Pravoslavna Nova godina proslavlja se još u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Rusiji, Belorusiji, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji, itd.

U srpskom narodu ova Nova godina se još naziva i Mali Božić, koji karakteriše mnoštvo običaja kojima se tera zlo i donosi dobro.

KoSSev još jednom čestita Novu godinu onima koji danas slave.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.