Hram političko pitanje, potez protestanata neznanje

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet)

Predsednik opštine Priština Špend Ahemti je u intervjuu za RTK2 rekao da se slučaj Hrama Hrista Spasa nalazi na sudu, ali da je ovo pitanje više političke prirode.

"To je pitanje za sud, i to bi on trebalo da rešava. U toku je proces legalizacije svih ilegalnih gradnji u Prištini, ali mi trenutno nemamamo nikakva dokumenata za tu crkvu i iz tog razloga smo tražili da Srpska pravoslavna crkva podnese aplikaciju za legalizaciju, sa svim dokumentima, da vidimo da li ima dozvolu prema važećim kosovskim zakonima. Oni to nisu učinili, rekavši da ne priznaju da je reč o ilegalnoj gradnji. Zbog toga je ovo više političko pitanje i iz tog razloga sam zatražio od Vlade i Ministarstva za prostorno planiranje da se oni time bave," kazao je Ahmeti.

Prvi čovek Opštine Priština ističe da je i obezbeđivanje hrama u nadležnosti centralnih institucija, jer to prevazilazi opštinske mogućnosti.

,,Oni su čak pre par meseci želeli da opštini daju ključ od crkve, a mi smo to odbili. Mi nemamo tolike ingerencije koliko imaju ove institucije i nemamo ingerencije kod policije koliko to ima Vlada. Prosto, mi ne želemo da preuzmemo odgovornost za nešto sa čime ne bi mogli da izađemo na kraj," dodaje Ahmeti.

Prema Ahmetiju, uriniranje grupe demonstranata u hramu je nedolično, ali je učinjeno iz neukosti.

"Ono što su protestanti uradili  je sigurno iz neznanja, i mislim da je policija trebalo da učini nešto više po tom pitanju, a SPC bi trebalo da zatraži pomoć ministarstva kako bi videli šta se može uraditi po tom pitanju," kazao je Ahmeti za Radio televiziju Kosova 2, kanal na srpskom jeziku.

Špend Ahmeti je podsetio da je pre godinu dana sa igumanom dečanskim Savom Janjićem imao neformalni razgovar na temu Hrama Hrista Spasa.

"On mi je tada preneo koliki značaj ovaj hram ima za njih, dok sam mu ja rekao da većina Albanaca tu crkvu smatra delom Miloševićevog režima i zbog toga će ona uvek biti teško političko pitanje o kome svakako moramo više razgovarati," naglasio je predsednik Opštine Priština.

Rok za dostavljanje dokumentacije o legalizaciji Hrama Hrista Spasa je bio do 15. septembra 2015. godine, što SPC nije učinila, zbog čega Opština Priština ovaj objekat smatra nelegalnim.

"Do 15. marta ove godine je rok do kog se može dostaviti dokumentacija za legalizaciju. Ja sam rekao da ukoliko SPC ima dozvolu, bolje je da tu dozvolu dostavi nama," kazao je gradonačelnik.

Ahmeti ističe da postoji saradnja sa SPC u okviru opštinskog Komiteta za bezbednost u kome učestvuju  članovi svih verskih konfesija.

"Obično razgovaramo o drugim problemima, a ne o problemu Hrama Hrista Spasa. U ovom trenutku mislim da je svima jasno da ovo nije mali problem i moje mišljenje je da se ovo mora rešiti razgovorima na političkom nivou," zaključio je Ahmeti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.