Srbinu iz Peći produžen pritvor za još 60 dana

Miloradu Đokoviću (62), koji je 26. juna ove godine uhapšen u Vitomirici kod Peći, a zbog navodnog ratnog zločina, produžen je pritvor na još 60 dana.

Đokovićev advokat, Vasilije Arsić izjavio je za agenciju Beta da kosovsko tužilaštvo nema dokaze za prvobitnu optužbu da je Đoković učestvovao u ubijanju civila 1999. godine i da sada „izmišlja“ nova krivična dela.

Kosovsko specijalno tužilaštvo je nakon hapšenja Đokovića saopštilo da se on sumnjiči da je počinio krivično delo „rat protiv civilnog stanovništva“, a u vezi s akcijom od 7. maja 1999. godine, kada je u regionu Peći ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba.

„Tužilaštvo nema nijedan dokaz da je Đoković učestvovao u bilo kakvom ubijanju civila albanske nacionalnosti. Umesto da bude oslobođen, njemu je sada produžen pritvor zbog sumnje da je učestvovao u silovanju jedne Albanke, koja ga je navodno prepoznala na fotografiji“, rekao je Vasić.

Prema rečima advokata, Đoković je bio jedini Srbin koji je posle rata ostao da živi na svom imanju u Vitomirici kod Peći, a radio je u matičnoj službi u Goraždevcu.

„Da je Đoković pre ili za vreme rata počinio bilo kakav zločin prema Albancima, sigurno ne bi ostao da živi u Metohiji. On je svih ovih godina bio jedini Srbin u Vitomirici, gde je normalno živeo s komšijama Bošnjacima i Albancima. Optužbe protiv njega su zasnovane na lažnim svedočenjima i imaju za cilj da se zastraše svi Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji“, kazao je Vasić.

Dodao je da se Đoković godinama tužio s opštinom Peć zbog uzurpirane zemlje i da je spor dobio na kosovskom vrhovnom sudu, ali da katastar u Peći „nije hteo da tu imovinu uknjiži na Đokovićevo ime.“

U Istoku je juče uhapšen još jedan Srbin koji je pokušao da nadležnim organima prijavi uzurpiranu imovinu.

Kosovska policija saopštila je da je uhapsila G. M. (1958), osumnjičenog za ratne zločine u Dubravi 1999. godine.

Kancelarija za KiM je navela da je G.M. penzioner, koji kao raseljeno lice živi u okolini Beograda i koji je više puta do sada bez problema odlazio na Kosovo, a da je juče išao da prijavi uzurpiranu imovinu.

Opširnije u:

Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana

Novo hapšenje zbog ratnih zločina, uhapšen muškarac iz Peći; Kancelarija za KiM osuđujePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.