Srbija postala član Međuvladinog komiteta UNESCO

Foto: Tanjug

Srbija je postala član UNESCO-ovog Međuvladinog komiteta za zaštitu i unapređenje raznolikosti kulturnih izraza, kao predstavnik druge elektoralne grupe, saopštilo je srpsko ministarstvo kulture i informisanja.

Odluka o članstvu doneta je juče, na osmoj Konferenciji članica Konvencije o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza 2005 (Pariz).

Iz ovog ministarstva poručuju da je na konferenciji učestvovao Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, kao Nacionalna kontakt tačka za implementaciju i promociju ove Konvencije.

Zavod će ujedno u narednom četvorogodišnjem periodu sprovoditi i aktivnosti ovog Međuvladinog komiteta.

Kako su naveli, članstvo podrazumeva intenzivniju promociju principa i ciljeva Konvencije – što će omogućiti njenu bolju implementaciju u Republici Srbiji i regionu, doprinoseći snaženju njene uloge u procesima razvoja savremene kulture, kroz uvažavanje principa različitosti.

„Članstvo Republike Srbije je od interesa i posebnog značaja za kulturu naše zemlje i očuvanje kulturnog nasleđa“, zaključuju iz Ministarstva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.