Srbija poslala zahtev za izručenje Haradinaja

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je danas Francuskoj zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja, prenosi Tanjug. Uz ovaj zahtev poslata je i prateća dokumentacija prevedena na fransuski jezik, na osnovu koje će francusko pravosuđe odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje Haradinaja Srbiji, prenela je ista agencija. 

Nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova priveden 4. januara u Francuskoj, po INTEPOL-ovoj poternici, koju je izdala Srbija 2004. godine, zbog sumnji da je tokom 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i nealbancima. Radi se o delima za koja Haradinaju nije suđeno u Haškom sudu, gde je i proglašen nevinim za ratni zločin. 

Haradinajevo hapšenje izazvalo je niz oštrih reakcija kosovskih zvaničnika, održano je više protesta na Kosovu, i inostranstvu, a novi su zakazani za sutra u Južnoj Mitrovici, Uroševcu, Peći, Prizrenu, Gnjilanu i Đakovici. 

Haradinaj je prethodno hapšen i 2015. godine, u Sloveniji, takođe, po srpskoj poternici, međutim, Srbija tada nije tražila njegovu ekstradiciju. 


Pročitajte još:

Dačić: Albanska dijaspora planirala da kidnapuje radnike srpske ambasade

Dačić: Albanska dijaspora sprema napad na srpska predstavništva, njihovi političari spremni na terorizam

"Anonimusi Albanije upozoravaju Francusku: Oslobodite Haradinaja, ili ćete platiti!" (VIDEO)

Hapšenje Haradinaja: Protest u Londonu (VIDEO); sutra vanredna sednica SO Dečani

AAK: Hiljade građana učestvovalo u maršu za Haradinaja

Haradinaj iz pritvora: Uskoro se vidimo na Kosovu

Vučić: Tražićemo izručenje Haradinaja

Haradinaj ostaje u pritvoru, čeka se zahtev Srbije za njegovo izručenje

Kosovske vlasti: Radimo na hitnom oslobađanju Haradinaja

Francuska: Priveden Ramuš HaradinajPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.