Srbija formira radnu grupu za rešavanje problema neintegrisanih radnika MUP-a sa KiM-a

Status gotovo 1.000 neintegrisanih radnika MUP-a sa Kosova i Metohije, kako onih sa Severa koji nisu integrisani, tako i onih južno od Ibra, za koje nije planirana integracija, rešavaće radna grupa koja će se formirati na predlog Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a uz saglasnost premijera Srbije, Aleksandra Vučića. Radnu grupu će činiti predstavnici MUP-a Srbije, Ministarstva finansija Srbije, kao i predstavnik Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a uz radnu grupu bivših pripadnika MUP-a sa Kosova i Metohije, potvrdio je za KoSSev predstavnik neintegrisanih pripadnika MUP-a iz PU za Kosovsku Mitrovicu, Rajko Šekularac. On je potvrdio i da će neintegrisani predstavnici MUP-a sa KiM-a sutra održati sastanak kako bi formirali svoju radnu grupu, te i da očekuje da će prvi sastanak radnih grupa biti održan već iduće nedelje. Neintegrisani radnici MUP-a sa KiM-a neće nastaviti proteste, ali ističu da ukoliko njihovi zahtevi i problem ne budu ozbiljno shvaćeni, nastaviće proteste sve dok ne ubede državne organe da "problem zaista postoji i da problem treba da se reši". Sa protesta koji su organizovali 18. marta u Kosovskoj Mitrovici bivši radnici MUP-a sa Kosova i Metohije uputili su svoje zahteve najvišim državnim organima Republike Srbije, zatraživši da se hitno preduzmu mere za rešavanje njihovog statusa i zahteva. Policajci traže da se odmah izvrši integracija svih preostalih radnika MUP-a u kosovski policijski sistem, da se svim radnicima koji ne mogu da budu integrisani omoguću povratak u MUP Srbije i traže promenu uredbe o "posebnim penzijama", kako bi ona bila usklađena sa tada važećim zakonima, kao što su Zakon o policiji, Zakon o radu, Zakon o PIO. Danas je i istekao rok od 10 dana koji su MUP-ovci sa KiM-a dali najvišim državnim organima Srbije na protestu u Kosovskoj Mitrovici, kada su istovremeno naveli da će, ukoliko ne dobiju konkretan odgovor iz Beograda na svoje zahteve, radikalizovati proteste blokadom administrativnih prelaza.

"Dana 27. marta 2015. godine, od strane Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dobili smo obaveštenje da je na predlog Direktora Kancelarije, a uz saglasnot premijera Republike Srbije, Aleksandra Vučića, odobreno fomiranje posebne radne grupe koja će se baviti rešavanjem statusa svih radnika MUP-a sa Kosova i Metohije, kako onih sa Severa koji nisu integrisani, tako i onih južno koji nisu bili predmet integracije i za koje nije ni bila ugovorena integracija. Radnu grupu činiće predstavnici MUP-a Srbije, Ministarstva finansija Republike Srbije i predstavnik Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa jedne strane i radna grupa bivših pripadnika MUP-a sa Kosova i Metohije, sa druge," objasnio je Rajko Šekularac u izjavi za KoSSev.

On je dodao da će nekadašnji radnici MUP-a sa KiM-a sutra formirati radnu grupu, a kako bi u toku naredne nedelje održali prvi sastanak radnih grupa.

"Mi ćemo sutra održati sastanak sa našim predstavnicima, koji predstavljaju policijske uprave sa Kosova i Metohije, gde ćemo formirati radnu grupu i Kancelariju za KiM upoznati sa sastavom radne grupe, kako bi u toku naredne nedelje bio i održan prvi radni sastanak radnih grupa i nas, nekadašnjih radnika MUP-a sa Kosova i Metohije," objasnio je Šekularac i dodao:

Pročitajte još:

Ujedinjeni policajci Severa i juga: Sutra protest, pozivaju i ostale službe da im se pridruže

Neintegrisani radnici MUP-a iz Kos. Mitrovice uputili pismo Premijeru Srbije – traže sastanak, od iduće nedelje protesti​

Neintegrisani radnici MUP-a RS sa juga: Držaćemo u blokadi lokalne samouprave dok Đurić i Vučić ne dođu da razgovaraju sa nama

Neintegrisani radnici MUP-a večeras razgovarali sa zamenikom Direktora Kancelarije za KiM: Intenziviraćemo komunikaciju

Šta traže pripadnici srpskog MUP-a u Severnoj Mitrovici?

"Trenutno nećemo preduzimati nikakve aktivnosti koje se tiču protesta, a shodno situaciji i tome kako će se ona odvijati, odnosno, ukoliko se naši zahtevi budu uvažavali i ozbiljno se bude pristupilo rešavanju našeg problema, nadamo se da neće ni imati potreba za tim. Ukoliko ne budu naše zahteve i naš problem ozbiljno shvatili, mi ćemo nastaviti sa protestima dok ih ne ubedimo da zaista problem postoji i da problem treba da se reši."

 


Neintegrisani radnici MUP-a sa KiM-a su više puta protestovali u Kosovskoj Mitrovici i upućivali svoje zahteve Kancelariji za Kosovo i Metohiju i državnim organima Srbije, te predsedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću, premijeru Srbije, Aleksandru Vučiću, kao i ministru unutrašnjih poslova, Nebojši Stefanoviću. Sa poslednjeg protesta u Kosovskoj Mitrovici, 18. marta, naveli su i da ukoliko se u novom roku od deset dana, srpski državni vrh i resorno ministarstvo ne budu aktivno uključili u rešavanje tri zahteva koje je postavilo bivše policijsko osoblje Srbije sa severa i juga Kosova i Metohije, a policajci ne budu dobili konkretne odgovore radikalozivaće proteste blokadom administrativnih prelaza.

Do sada je više stotina policajaca uložilo žalbe na sporna rešenja o prestanku radnog odnosa, koje su kasnije, odlukom Žalbene komisije Vlade i odbijene, nakon čega su ovi radnici pokrenuli tužbe pred Upravnim sudom. Radnici su nezadovoljni usled, kako navode, ćutnje i nereševanja njihovog slučaja u ovom sudu.

Oko 1.200 policajca i radnika MUP-a na Kosovu i Metohiji je penzionisano 2013. godine, nakon potpisivanja Prvog sporazuma o principima kojima se reguliše normalizacija odnosa Beograda i Prištine, a koji je i 22. aprila iste godine Vlada i prihvatila. Devetog decembra, iste godine, srpska Vlada donela je novi zaključak da se do 13. decembra ukinu radna mesta policajcima sa Kosova i Metohije i u skladu sa Uredbom o posebnim penzijama pripadnika MUP-a na KiM-u, oni i penzionišu.

Iako je prema Prvom sporazumu o principima kojima se reguliše normalizacija odnosa Beograda i Prištine planirana integracija radnika MUP-a sa KiM-a u Kosovsku policiju, nisu svi i integrisani. Jedan deo pripadnika MUP-a sa Severa Kosova – njih oko 280, integrisan je u Kosovsku policiju krajem 2013. godine, dok je 130 radnika, među kojima su i policajci, kao i administrativni radnici, samo penzionisano, ne i integrisano, a oko 800 takvih je na jugu Kosova i Metohije na koje se sporazum nije ni odnosio.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.