Berat Rukići izabran za predsednika Privredne komore Kosova

Izvor: Privredna komora Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nakon sveobuhvatnog i transparentnog izbornog procesa za izbor upravnih tela Privredne komore Kosova, kojem je prisustvovalo preko 1.800 članova Privredne komore, na osnovu načela jedan član – jedan glas, iz svih sektorskih udruženja, kao i iz regionalnih jedinica Komore (29 udruženja i 7 regionalnih jedinica), danas je izabrana upravljačka struktura, odnosno organi Privredne komore Kosova.

Izborni proces okončan je izborom novog predsednika Privredne komore Kosova, Berata Rukićija (Berat Rukiqi), koji je bio jedini kandidat.  Rukići ima dugogodišnje iskustvo u javnom i privatnom sektoru, proveo je godinu dana u Paktu za stabilnost jugoistočne Evrope, 11 godina na različitim položajima u Privrednoj komori Kosova, 10 godina kao redovni kadar na Univerzitetu „Hasan Priština“, četiri godine bio je predsedavajući Odbora direktora KEK-a, član odbora „Milenijumske fondacije Kosovo“, i suosnivač i suvlasnik kompanije „Troša“.

U svom obraćanju delegatima, novi predsednik Privredne komore Kosova obećao je jaka partnerstva sa privredom i privatnim sektorom, te pristojno predstavljanje njihovog glasa prema institucijama koje donose odluke i međunarodnim partnerima. Glavni ciljevi četvorogodišnjeg mandata biće da se pokrije jaz koji je stvoren zbog nemogućnosti institucija da osiguraju održivi ekonomski rast, fokusirajući se na promociju izvoza, promociju potreba tržišta rada i obrazovnog sistema – obrazovanje i digitalizacija ekonomije, u skladu sa globalnim trendovima.

Nova Skupština Privredne komore Kosova zahvalila se prethodnoj upravi Privredne komore Kosova na angažovanju u razvoju Kosova, posebno predsedniku komore – Safetu Grdžaliu. Pored predsedavajućeg, nova Skupština Komore ima 71 člana, koji su takođe izabrali novi Upravni odbor sastavljen od najvažnijih sektora privrede. Takođe je izabran i Nadzorni odbor i generalni sekretar – Param Bajrami. Sve upravljačke strukture Privredne komore Kosova izabrane su na četiri godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.