Kvinta zatražila poštene izbore, 88 dežurnih tužilaca na dan izbora

Foto: KoSSev

Ambasadori Kvinte sastali su se juče sa predstavnicima kosovskog pravosuđa. Na sastanku sa lokalnim institucijama za sprovođenje zakona i koordinatorkom za izbore Ljaurom Puljom (Laura Pula), predstavnici Kvinte zatražili su da se ovi organi angažuju u nedelju kako bi se obezbedio „pošten i siguran“ proces.

Pulja je upoznala zapadne ambasadore sa radnjama koje, kako Tužilaštvo naglašava u saopštenju za medije, još od 2013. godine preduzima tužilac, ali nije specifikovano i šta.

Za izbore u nedelju imenovano je 88 dežurnih tužilaca koji će biti raspoređeni na celoj teritoriji Kosova, uz 40 članova pomoćnog osoblja koji će raditi uz policiju.

Sama policija imenovala je takođe svoje koordinatore koji će raditi sa CIK-om i organima pravosuđa, kroz četiri faze – od predizborne, tokom kampanje koja je već u toku, na dan izbora i nakon njih.

Tužilac će zajedno sa kosovskom policijom istražiti i procesuirati sve navode o prevari, primanju mita i drugim krivičnim delima povezanim sa izborima, uverava Pulja.

„Članovi stručne grupe za izbore uverili su Kvintu da će istražiti i procesuirati bilo kakve navode o prevari, mitu i drugim kriminalnim kršenjima izbora u skladu sa najvišim stepenom zakonskog postupanja“, saopštila je ambasada SAD nakon ovog sastanka.

Pulja i policija su u odvojenim pozivima apelovali na sve one građane koji budu imali dokaze i izbornim prevarama, nedoličnom ponašanju i nepravilnostima u izbornom procesu da ih prijave kosovskoj policiji i tužiocu.

To je isto učinila i američka ambasada, objavljujući i kontakt kosovske policije i za one građane koji bi to učinili anonimno.

Kosovski vanredni parlamentarni izbori održavaju se 14. februara. Ukupan broj birača je 1.794.862, što je 143.006 manje nego na izborima 6. oktobra 2019. Prijavljeno je 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. Za jedno od 120 mesta u kosovskom parlamentu prijavilo se ukupno čak 1.079 kandidata

Više o predstojećim izborima čitajte na našoj tematskoj stranici: Kosovski parlamentarni izbori 2021.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.