Srbi za Srbe: Pomoć prizrenskoj bogosloviji i Đorđevićima u Sevcu

Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" pomogla je nedavno bogosloviju u Prizrenu, a višečlanoj porodici Đorđević iz sela Sevce, kod Štrpca, koja živi u izuzetno teškim uslovima, dostavila je pomoć u pokućstvu. Božićna humanitarna akcija ove organizacije, kao i redovna akcija za pomoć Srbima na KiM-u se nastavlja. "Srbi za Srbe" su i u prethodnim danima i mesecima na različite načine pomagali srpskom narodu na KiM-u. 
 
"Ovog puta, pomoć naše organizacije stigla je u Prizren, gde je za potrebe srpske pavoslavne bogoslovske škole 'Sveti Kirilo i Metodije' ugrađen rashladni uređaj sa komandnom tablom i hermetičkim vratima, u ukupnoj vrednosti od 547.000 dinara. Bogoslovija trenutno broji preko 50 učenika i profesora i sa svakom novom generacijom povećavaju se potrebe škole za hranom i čuvanjem hrane koju dobijaju od narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji," navodi se u saopštenju ove organizacije na njihovoj zvaničnoj Internet stranici. Pomoć Bogosloviji donirana je u sklopu stalnog projekta "Kosmet je Srbija," koju organizuje organizacija "Srbi za Srbe".  
 
Pomoć višečlanoj porodoci Đorđević u Sevcu kod Štrpca
 
"Srbi za Srbe" su nedavno dostavili i pomoć u pokućstvu višečlanoj porodici Đorđević iz sela Sevce kod Štrpca, koju čine baba, deda, roditelji i petoro dece, dok odrasli članovi porodice imaju ozbiljne zdravstvene probleme.
 
"Mi smo im ovih dana isporučili dva ležaja, šporet na drva, ormar i kuhinjski sto, zahvaljujući namenskim donacijama iz celog sveta. Ali, da bi im u potpunosti pomogli, potrebno je oko 7.000 evra. To je okvirna suma sa kojom bismo mogli da im renoviramo i opremimo kuću. Pozivamo sve druge organizacije i pojedince da se uključe da zajedno unesemo Božićnu radost u dom Đorđevića!" ističe se u saopštenju ove humanitarne organizacije na njenom Fejsbuk profilu. 
 
Oni dodaju da je porodica Đorđević jedan od "najtežih slučajeva" među porodicama koje su članovi organizacije posetili na KiM-u tokom novembra, kao i da Đorđevići žive u jednoj sobi,u kojoj se pre donacije nalazio samo jedan stari šporet. Ostatak kuće je nedovšren, a Đorđevići nikada nisu uspeli da sakupe dovoljno novca za ozbiljnu sanaciju svog doma. 
Srbi za Srbe su pokrenuli "Božićnu akciju pomoći", a u planu imaju da prikupe 50.000 evra i da pomognu bar 50 srpskih, ugroženih porodica, širom Balkana.

Organizacija "Srbi za Srbe", međutim, često pomaže Srbe na KiM-u, te su tako u nedavnim akcijama pomoći – početkom decembra pomogli i Petroviće iz Gračanice, nabavkom bele tehnike i pokućstva, a u novembru su se priključili i akciji "Školske table na Kosovu i Metohiji – iscrtajmo osmehe na njima," donirajući novac za kupovinu 9 školskih tabli, koje su sredinom novembra i uručene Gimnaziji i OŠ "Dositej Obradović" u Orahovcu. 

A sredinom novembra "Srbi za Srbe" su, takođe, obišli ugrožene srpske porodice u Štrpcu i okolnim selima, i posetili čak jedanaest porodica, kako bi razgovarali sa njima o pomoći koja im je potrebna, a među kojima je bila i porodica Đorđević. 


O humanitarnoj organizaciji "Srbi za Srbe"

Organizaciju je krajem 2005. godine osnovalo nekoliko mladih iz celog sveta, a do sada su prikupljenim novcem pomogli preko 800 višečlanih porodica, to jest, preko 3.000 dece širom Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, kao i Srbima u Hrvatskoj.

"Okosnicu ove organizacije čine mladi i energični ljudi, okupljeni zajedničkom vizijom pomoći onima koji su blagosloveni brojnim potomstvom, svesni da svakom ko ne živi u materijalnom izobilju i mala pomoć znači puno. Nalazimo se većinom u dijaspori, daleko od domovine fizički, ali ne i srcem. Okupila nas je humana ideja da bogougodnim delom pomognemo najugroženijem delu srpske nacije. Iskrene namere, želja i vera u ono što smo naumili uraditi, prevazišla je sumnje među nama, a geografska razdaljina ne predstavlja teškoću da budemo u svakodnevnom kontaktu i dogovoru,"  istaknuto je na zvaničnoj Internet stranici ove organizacije.

Izveštaj za organizacije za mesec novembar možete pogledati OVDE

Organizacija posebno polaže na transparentnost svog rada. Tako je svaki dobrovoljan prilog predstavljen javno na njihovoj Internet stranici, a uplatnice pomoći su takođe dostupne u arhivi, koja je dostupna svim posetiocima sajta. Takođe, objavljuju mesečne izveštaje, liste donatora, uvid u stanje novca na računu, kao i protok novca. 

 
Ukoliko želite da uplatite pomoć za Đorđeviće, ili da donirate novac ovoj organizaciji, možete koristiti neki od sledećih računa:
 
Dinarski račun u Srbiji – 160-279491-71; devizni račun u Srbiji – IBAN: RS35160005080002381269, SWIFT: DBDBRSBG, Customer: Srbi za Srbe;
PAY PAL EVROPA – [email protected]; PAY PAL AMERIKA – [email protected]; REPUBLIKA SRPSKA –  5688061340001652; AUSTRIJA – Konto: 10364339 BLZ: 32000; NEMAČKA – Konto: 2751922 BLZ: 760 606 18; ŠVAJCARSKA – 61-335679-5; AMERIKA ČEKOVI -Serbs for Serbs, PO BOX 34206, Chicago, IL 60634; SKRILL/MONEYBOOKERS – [email protected]

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.