KCBS: Srbi sa Severa skeptični prema radu Kosovske policije

Izveštaj o Kosovskoj policiji
Foto: KoSSev

Kosovski centar za bezbednosne studije objavio je izveštaj na temu „Percepcije srpske zajednice prema Kosovskoj policiji: prijatelj ili neprijatelj“. Prema ovom izveštaju, Kosovska policija uživa najveće poverenje među pripadnicima albanske zajednice – 65,9 odsto, među Srbima samo 4.7 odsto, a među pripadnicima ostalih zajednica 73,9 odsto. Građani Severne Mitrovice imaju najniži nivo poverenja u rad ove institucije – svega 3.4 odsto, dok 75.8 odsto stanovnika Južne Mitrovice veruju ovoj instituciji. U izveštaju se navodi da je u redovima Kosovske policije 12,2 odsto Srba.

Srpska zajednica je i dalje skeptična po pitanju prisustva Kosovske policije u opštinama sa srpskom većinom, ukazujući joj samo 4.7 odsto poverenja. Dok su sudstvo i državno tužilaštvo za većinu građana najkorumpiranije institucije na Kosovu, čak 73.3 odsto Srba Kosovsku policiju doživljava kao najkorumpiraniju instituciju. Autor izveštaja i istraživač Kosovskog centra za bezbednosne studije Špat Baljaj (Shpat Balaj) ističe da su politički odnosi Kosova i Srbije doveli do jaza između kosovske i srpske policije.

„Politički odnosi između dveju država doveli su do toga da kosovska i srpska policija nemaju saradnju. Ova situacija je takođe doprinela da pripadnici bivših paralelnih struktura postanu deo organizovanog kriminala. S druge strane, svaka akcija Kosovske policije doživljava se sa strahom, uključuju se sirene u znak opšte opasnosti. Predsednikova poseta severu zemlje smatra se provokacijom. Kosovo je naporno radilo na integrisanju srpske zajednice u institucije, ali ih je srpska država svela na minimum“, rekao je Baljaj.

,,Strah postoji i južno od reke Ibar, zbog uticaja političkih grupa koje deluju i na severu i na jugu u srpskim zajednicama. Dakle, postoji strah i južno od reke Ibar zbog političkih pritisaka određenih interesnih grupa koje deluju i na severu’’, kazao je Veroljub Petronić iz organizacije Humani centar iz Severne Mitrovice.

Portparol policije za region Severne Mitrovice, Besim Hoti posebno ističe da su na severu Kosova uklonjene vruće zone.

,,Juna 2013. godine, kada je osnovana regionalna direkcija, na severu je bilo 18 barikada, sada toga više nema, nema barikada, nema vrućih zona, nema incidenata, u tome je Kosovska policija imala važnu ulogu’’, rekao je Hoti.

Kosovski centar za bezbednosne studije podseća da su se na Severu Kosova dogodili brojni napadi na političke predstavnike Srba u kosovskim institucijama, koji su i dalje nerešeni, uključujući i slučaj ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

Izveštaj obuhvata trenutni stav Srba prema Kosovskoj policiji u opštinama sa srpskom većinom, sa posebnim akcentom na četiri opštine na severu Kosova, zasnovan na analizi postojećih izveštaja, prenosi RTK2.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.