Srbi sa Kosova sutra u Palati Srbija sa Vučićem i Đurićem, ili sa Kozarevim?

"U skladu sa dogovorom predsedništva Srpskog nacionalnog foruma i predsednika Republike Srbije g. Aleksandra Vučića od 30. januara ove godine, a u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, Srpski nacionalni forum organizuje okrugli sto pod nazivom 'Srbija je Kosovo'. Prema dogovoru, u debati će učestvovati predsednik Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić," najavio je nove razgovore o kosovskometohijskom pitanju SNF sutra u 11 sati u Palati Srbija u Beogradu. U najavi iz Kancelarije za KiM, ovakva najava: "Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev prisustvovaće sutra, 11. maja, u 11 sati, u Palati Srbija (sala 233), okruglom stolu, koji u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji organizuje Srpski nacionalni forum u saradnji sa Radnom grupom Vlade Republike Srbije za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji." Ne pominju se Marko Đurić ni Aleksandar Vučić; sa obe adrese isto uveravanje – da je ceo tok skupa otvoren za medije.

"Svestan ozbiljnosti trenutka, SNF je za ovu priliku pozvao veći broj uglednih Srba sa KiM koji svojim znanjem, iskustvom i rodoljubljem mogu značajno pomoći i pomagati ubuduće u rešavanju najvažnijeg srpskog nacionalnog pitanja," poručio je Srpski nacionalni forum koji se priprema sutra za razgovore sa prvim čovekom države i prvim čovekom vlade Srbije za KiM.

Oni će, kako su u najavi objasnili, da "podrobnije pojasne ideju" sa kojom je predsednik kako tvrde već upoznat, a koja se tiče rešavanja statusa, kao i kosovsko-metohijske krize i konflikta.

I za prethodni okrugli sto koji je SNF organizovao u Lapljem selu 7. marta stigle su različite najave sa ovih adresa. SNF je, takođe, pozivajući se na razgovor sa predsednikom Vučićem krajem januara, a nakon ubistva Olivera Ivanovića, najavio učešće Marka Đurića, što se nije dogodilo, dok je Kancelarija za KiM, sa druge strane, taj skup predstavila kao deo procesa unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, a što je SNF opet snažno demantovao na samom skupu.

U Lapljem Selu Srbi o "katastrofalnoj situaciji" pred Srpskom listom, Selakovićem i Kozarevim

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, i Srpska lista u petočasovnom razgovoru slušali su tada izlaganja o "katastrofalnoj situaciji" u kojoj žive kosovski Srbi – kako ju je opisivalo 17 predstavnika različitih partiija, civilnog društva, struke i penzionera, iz raznih sredina sa Kosova i Metohije, uključujući i predstavnika goranske zajednice. I ovaj skup je bio otvoren za medije, iako su predstavnici vlasti više puta na to skrenuli pažnju sa kritičke strane. Selaković učesnicima skupa replicirao u 70-minutnom govoru. O tome šta su učesnici govorili u Lapljem Selu pre dva meseca, čitajte i gledajte u vestima:

Razgovor o Kosovu u Lapljem Selu: Ako ovako nastavimo otvaraćemo narodne kuhinje a ne radna mesta

Da li ste nešto naučili nakon ubistva Olivera Ivanovica i zašto niste?

Ćorac o razgovoru u Lapljem Selu: Posle dužeg vremena razgovarali neistomišljenici, predstavnici vlasti nisu naučili da slušaju kritike

GI Centralno Kosovo kritikuje jučerašnji razgovor u Lapljem Selu: "Verbalni duel predstavnika Vlade Srbije i SNF-a"​

Selaković: Primetio sam da ste ozlojeđeni

"Skup o Kosovu" ili "unutrašnji dijalog" u Lapljem Selu: Bez prisustva Rade Trajković i opozicije sa Severa​

Vučić sa Trajkovićem: Okrugli sto sa Srbima sa KiM-a u martu

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.