Srbi sa KiM-a o pasošima Koordinacione uprave: Građani smo trećeg reda

Pasoši Republike Srbije izdati u Koordinacionoj upravi neće dobiti viznu liberalizaciju. Premijeru Srbije građani ne veruju da će, kako je rekao, problem biometrijskih pasoša Republike Srbije izdatih u Koordinacionoj upravi za KiM biti rešen pre nego što bezvizni režim za imaoce kosovskih pasoša stupi na snagu. Građani sa KiM-a sa ovim pasošima se osećaju obespravljeno, diskriminisano i misle da su u getu, rezultati su najnovije ankete o tome šta građani misle o sudbini pasoša izdatih u Koordinacionoj upravi za KiM. Nasuprot upadljivo negativnim komentarima i ogorčenosti koja dominira u odgovorima građana u elektronskoj anketi, na ulicama Kosovske Mitrovice, građani ni ovog puta nisu otvoreni za razgovor. "Ja bih Vas zamolio da se otkačite od mene" – jedan je od odgovora. Ima i onih koji su smatrali da o ovom pitanju naša novinarka može da dobije odgovor "kod fakulteta". Rezultate ankete pogledajte OVDE.

Nakon što je ovog meseca Kosovo dobilo viznu liberalizaciju, otvorilo se pitanje imaoca srpskih pasoša izdatih u Koordinacionoj upravi za KiM. Oni su sada jedini građani za koje i dalje važi vizni režim za putovanje u zemlje Evropske unije. Pitali smo građane Kosova i Metohije šta misle o daljoj sudbini ovih pasoša.

Građani ne veruju u premijerova obećanja

Ove nedelje rezultate ankete komentariše analitičar iz Beograda, Pavle Dimitrijević:

"Rezultati ankete nedvosmisleno pokazuju da većina ispitanika smatra da će država Srbija ostaviti na cedilu 'svoje' građane koji imaju pasoše izdate od strane Koordinacione uprave, te da ne samo što neće dobiti bezvizni režim pre stupanja na snagu istog za nosioce kosovskog pasoša, nego da neće biti dobijen uopšte (48% ima taj stav). Istovremeno, čak 72 % ispitanika je izrazilo nepoverenje u javno iskazano obećanje premijera Srbije Aleksandra Vučića da će ovaj 'problem' biti rešen pre stupanja na snagu vizne liberalizacije za Kosovo. Ovako visok procenat iskazanog 'nepoverenja' građana ponovo pokazuje ono što su i sva ranija istraživanja pokazala – građani srpske nacionalnosti na Kosovu ne veruju u obećanja svojih političkih predstavnika, niti u njihova dela. Ono što je paradoks je da građani izgleda vlastima veruju samo na – izborima, što je još jedan argument u prilog stavovima da su i protekli parlamentarni izbori za Skupštinu Srbije, kao i svi raniji, protekli pod ogromnim pritiskom na građane, koji su 'silom' glasali za one koji su ih ucenili radnim mestima, socijalnim davanjima, raznoraznim dodacima, usavršavanjima itd. Ovakva i slične ankete pokazuju da, kada izuzmemo faktor 'pritisak' , građani zapravo pokazuju svoje pravo mišljenje – a to je u najmanju ruku nepoverenje prema obećanjima političkih predstavnika i vlastima u Srbiji uopšte."

Od 437 ispitanika u našoj najnovijoj elektronskoj anketi, većina se odazvala sa Severa – njih 79%, od kojih je 85% starosne dobi od 26 do 55 godina. Visokog obrazovanja je i ovog puta bila većina – njih 64%. Da pasoši Koordinacione uprave neće dobiti viznu liberalizaciju smatra 49 odsto ispitanika, ali i procenat onih koji smatraju da će dobiti, odnosno da će biti zamenjeni za srpske bezvizne pasoše nije zanemarljiv – 42%. U opisnom delu građani su uglavnom odgovarali da će biti "naterani" da uzmu pasoše "Republike Kosovo", jer pasoši Koordinacione uprave neće dobiti viznu liberalizaciju.

"Nestaće kao što su nestali srpski mobilni operatori, jer će građani uzeti pasoše sa kojima će moći da putuju bez viza. Sami pogodite koji su to pasoši, a vlada će opet sopstvene građane optužiti za izdaju kao u slučaju ličnih kati"; "Koordinaciona uprava se gasi. Ugasiće se i PU sa gradovima na Kosovu. Uskoro", neke su od poruka.

Ubedljiva većina, njih 72 odsto – ne veruje premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da će, kako je rekao, problem biometrijskih pasoša Republike Srbije izdatih u Koordinacionoj upravi za KiM biti rešen pre nego što bezvizni režim za imaoce kosovskih pasoša stupi na snagu. 

Iako je 49 odsto ispitanika reklo da neće podneti zahtev za kosovske pasoše, značajan je procenat i onih koji hoće – 37 odsto, dok među 14 odsto onih koji su opisno odgovarali, dominiraju odgovori da građani već poseduju kosovske pasoše, odnosno da će morati da ih izvade.

Na pitanje kako se imaoci pasoša Koordinacione uprave osećaju zbog toga što su jedini građani na Balkanu čija putna isprava ne podleže bezviznom režimu – građani su odgovarali opisno. Ovi odgovori su u upadljivo negativnom tonu i odnose se, pre svega, na kritiku vlasti u Beogradu, na obespravljenost, diskriminisanost i druga loša osećanja ispitanika:

"Diskriminisano"; "Omalovaženo"; "Osećam se kao građanka trećeg reda"; "Jadno i poniženo"; "Izdala nas Srbija"; "Kao u getu"; "Jadno. A za to najviše krivim našu zemlju Srbiju. Mogli su to odavno da reše. Preče im je da nas proveravaju kada prijavimo prebivalište u Srbiji. Jadna li je naša zemlja Srbija. Ništa dobro nije učinila za nas koji smo ostali ovde da živimo. Sramota".

"Ja bih Vas zamolio da se otkačite od mene"

Sa druge strane, na ulicama Kosovske Mitrovice, građani ni ovog puta nisu želeli da komentarišu. Većina naših sugrađana je nezainteresovano odmahivala rukom na naše pitanje da li veruju da će pasoši Koordinacione uprave da dobiju viznu liberalizaciju. Bilo je i onih koji su kratko odgovorili da ne veruju da će se to desiti, a neki su nas čak i posavetovali da odgovor na naše pitanje potražimo "možda kod fakulteta, ili tamo".

"Ne čujem ništa, gluv sam skroz," rekao je jedan od naših sagovornika, a drugi – "Pojma ti nemam."

"Nemam pojma, nisam pratila o tome ništa," rekla je jedna od naših sugrađanki, takođe.

"Ne znam, nisam siguran u to. Loša je politika, generalno, moje mišljenje. Svi igraju neke dvostruke igre. Moje mišljenje je da ne verujem da će to nešto pomoći," bio je jedan od detaljnijih odgovora.

Takođe, komentar jedne naše sugrađanke glasio je:

"Ne znam, samo da te lažem. Proveri tamo, vidi, možda kod fakulteta ili tamo, možda ima negde, pošto stvarno ne znam."

Bilo je, ipak, i onih koji veruju da će pasoši izdati od strane Koordinacione uprave dobiti viznu liberalizaciju.

"Ja mislim da hoće. Verujem da će da nas podrži naša matična Srbija i da će nam mogućnost da i mi imamo prava kao i svi ostali, jer stvarno smo ovde ugroženi. Za sve što treba moramo da idemo u Srbiju, u Rašku, bilo gde da vadimo dokumenta, ovde nema ništa. Nikakva prava nemamo za sada, nadam se da će to jednom da se poboljša i da i mi imamo sva prava kao i ovi što žive po Srbiji. Premda smo mi deo Srbije, ali situacija je takva, vidite kakva je situacija sa Koordinacionim centrom i to…Ne znam šta da vam kažem, dosta teško ide, ali biće bolje. Nadam se, uz Božju pomoć," komentar je jedna naše starije sugrađanke.

"Nadam se da hoće, ne bih morao da ih menjam," kazao je, takođe, jedan naš sugrađanin.

Među onima koji su u prolazu spuštali glavu i odmahivali rukom, bio je i jedan stariji Mitrovčanin, koji je na naše pitanje uzvratio "molbom".

"Ja bih Vas zamolio da se otkačite od mene," kazao je on.

Projekat "Građani Severa javno o Briselskom sporazumu" finansira Kosovska fondacija za otvoreno društvo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.