Isterali pravdu a ostali beskućnici

Da su imovinska prava Srba i dalje mrtvo slovo na kosovskom papiru, svedoči primer porodice Jovanović. Prva i za sada jedina Srpkinja koja je dobila slučaj pred Ustavnim sudom Kosova protiv Kosovske agencije za imovinu (KAI), Nadežda Jovanović i dalje ne može na svoj plac u prištinskom naselju Sofalija.

Posle osam godina povlačenja po raznim sudovima, Ustavni sud u Prištini je početkom aprila presudio da su Nadeždi prekršena ljudska prava i naredio KAI da u roku od tri meseca otera uzurpatora s njenog imanja. Ali, to se nije dogodilo.
 

Začarani krug

Problem izvršenja sudskih presuda je očigledno začarani krug. Ustavni sud Kosova, u odgovoru Vestima, upire prstom u Kosovsku agenciju za imovinu.

“Nakon što je dobio pismo gospođe Jovanović, 2. oktobra, u vezi sa izvršenjem presude (KI187/13), Ustavni sud je poslao zvanično pismo Kosovskoj agenciji za imovinu, kojom se traži dodatno objašnjenje o izvršenju ove presude. Kosovska agencija za imovinu treba da u roku od 15 dana obaveštava Ustavni sud o konkretnim merama koje je preduzela u vezi sa izvršenjem presude od 1. aprila. Ovaj rok još nije istekao,” kažu u Ustavnom sudu.

Na papiru pravde ima, ali se ne sprovodi. Ustavni sud nema nikakve ingerencije nad voljom pojedinca, ili institucija na Kosovu. Ovo je očigledan primer nepoštovanja jednakosti građana – kaže njena ćerka Dragana Jovanović, koja pored nasledstva, sa majkom i sinom živi u iznajmljenih 28 kvadrata na beogradskom naselju Karaburma. Ona pojašnjava da je rok za izvršenje presude istekao 16. jula, ali da Kosovska agencija nije postupila po nalogu, jer, kako kaže, "nema finansijskih sredstava za rušenje".

"To obrazloženje uopšte ne pije vodu. Ako nemaju sredstava da ruše tri kuće koje je sagradio na našem imanju i vrate nam posed, mogli su da ga udalje sa naše zemlje i onemoguće ga da koristi bespravno podignute kuće, ili da ih zapečate. Onda bi bili u istoj situaciji, kao što sam ja bez kuće i stana," ogorčena je Dragana.

Slučaj Nadežde Jovanović našao se i u nedavnom izveštaju Evropske komisije o napretku Kosova, kao primer povrede imovinskih prava i neefikasnosti pravosuđa, ali izgleda da se zbog toga niko u Prištini nije uzrujao.

"I mi smo sada u goroj situaciji nego što smo bili, jer više nemamo kome da se žalimo. Početkom oktobra obratili smo se ponovo Ustavnom sudu da nešto preduzme, ali od njih još nema odgovora," dodaje Dragana.
 

U Đakovici ruše srpsko

Dok Kosovska agencija za imovinu nema novca da sruši bespravno sagrađene objekte u Prištini, u Đakovici očigledno bolje stoje finansijski. Nedavno je srušeno pet kuća porodice Stefić, kako je objašnjeno, nakon žalbi građana, a "zbog bezbednosti, a ne zbog toga što su objekti vlasništvo Srba".

"Vesti" su se obratile Kosovskoj agenciji za imovinu, iz čijeg se podugačkog odgovora može zaključiti da je problem sistemski, jer Agencija tvrdi da nema para za rušenje, a lopticu prebacuje na kosovsko ministarstvo finansija.

Ako se posredovanje ne ostvari, agencija je dužna da počne sa drugim pravnim lekovima, kao što su iseljenje, ili rušenje nezakonito podignutih građevina. U vezi sa pripremom rušenja nelegalnih objekata agencija je zatražila od Ministarstva finansija da izdvoji odgovarajuća sredstva za tu svrhu. Kosovska Agencija za imovinu je budžetska organizacija i njene aktivnosti zavise od podrške vlade.
 
Međutim, Agencija nije dobila nikakav odgovor do danas. "Agencija će biti obavezna da postupi uklanjanjem bespravno izgrađenih građevina, ali samo ako joj sredstva za ovu namenu postanu dostupna," kažu u Kosovskoj agenciji za imovinu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.