Srbi i Albanci iz Dečana podižu spomenik Bošku Ćiriću

Foto: Direktno.rs

Akciji rođenih Dečanaca, Zorana Petrovića i Radovana Miloševića, da se nedavno preminulom poslednjem Srbinu u Dečanima Bošku Ćiriću podigne spomenik na pravoslavnom groblju u toj varoši, priključilo se i nekoliko Albanaca iz Dečana, piše portal Direktno.rs.

Boško Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu u Dečanima 2. juna ove godine. Sahranjen je na pravoslavnom groblju u Dečanima, a opelo su služili monasi Visokih Dečana na čelu s igumanom Savom Janjićem.

Zoran Petrović, inače drug i komšija pokojnog Ćirića, kaže da su se Srbi iz Dečana, koji danas žive van Kosova i Metohije, organizovali da zajedno podignu nadgorbni spomenik Bošku Ćiriću.

“Kada su za našu akciju čuli naši prijatelji i bivše komšije Albanci iz Dečana, njih desetak je insistiralo da i oni daju novčani prilog za podizanje spomenika”, ispričao je Petrović.

Komšije Albanci takođe ovih dana čiste groblje od izraslog šiblja, a spomenik od dečanskog mermera izrađuje se u kamenorezačkoj radnji „Prekadini“ u Peći. Milošević je dodao da je betonski ram na Ćirićevom grobu već urađen i da će spomenik biti postavljen u narednih 15 dana.

„Ovo nema veze sa politikom. Naš Ćiro je bio omiljen i kod Srba i kod Albanaca. U pitanju je poštovanje drugarskih i porodičnih odnosa koji datiraju više decenija unazad. I mi pomažemo našim komšijama Albancima kada im nešto zatreba u Beogradu. Ovo je dokaz da su ljudskost i čestitost iznad politike“, ocenio je Milošević.

Sredinom juna 1999. godine Dečane je napustilo oko 1.500 Srba i Crnogoraca. U međuvremenu je na pravoslavnom groblju većina spomenika oskrnavljena.

Direktno.rs

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.