Srbi bi sigurno podržali razgraničenje jer to nemamo sada već za to treba da se borimo

„Ja sam o tome više puta lično govorio, možda sam i prvi političar koji je o tome govorio i da me niko nije pitao. Kad su Tadić i Jeremić bili, ja sam o tome govorio, ali niko nije nekako imao hrabrosti da to podrži ili da predloži. Možda je tada bilo lakše“, ovako je svoje i Vučićevo zalaganje za etničko razgraničenje opisao prvi čovek srpske diplomatije, Ivica Dačić.

Gostujući jutros na TV Prva, uveren je da bi građani Srbije „sigurno podržali“ etničko razgraničenje sa Albancima.

„Zato što taj predlog nije nešto što mi sada imamo, nego nešto za šta treba da se borimo“.

A šta imamo sada i u čemu perjanica srpske diplomatije vidi kompromis?

„Ustav koji formalno kaže da je Kosovo deo Srbije ali mi nemamo faktičku vlast u Prištini. Isto tako Kosovo ima ustav koji kaže da je celo Kosovo nezavisno ali nemaju faktičku vlast na značajnom delu teritorije koje drže Srbi. Zato je potrebno naći kompromis koji bi bio najmanje štetan za srpski nacionalni i državni interes“.

I upravo kao „najmanje štetno“ vidi ono što se tumači kao etnička podela, odnosno kako  se sada naziva – razgraničenje.

Ocenjuje da međunarodni i kosovski predstavnici hoće da „to ne moraju da daju, već da nateraju Srbiju da prizna Kosovo“.

Potvrdio je da će biti pritisaka na Srbiju, te da to nije ništa novo, najavivši posete međunarodnih posrednika Beogradu nakon izbora.

Kosovsku platformu za razgovore sa nama mogu da okače u hodniku svoje vlade u Prištini

„Imamo i mi platformu Tome Nikolića. Mogu da imaju koliko god hoće platformi. To mogu da okače u hodniku u svojoj vladi. Pa šta, oni će sada nam da govore da mi moramo da priznamo nezavsinost Kosova i Metohije! Pa i mi imamo svoju platformu, platforma je da je Kosovo deo Srbije i šta sad?! Gde su ti posrednici?! Što ne daju neki svoj predlog?! Lako je da se prave pametni. Oni misle sada, Srbija će da se uplaši kad oni dignu obrvu samo! To je smešno i mi smo od početka razgovora koje smo imali,imali Kosovo koje je bilo tretirano kao statusno neutralno“.

Govoreći o daljoj sudbini razgovora o Kosovu i Metohiji, Dačić kaže:

„Mi moramo da imamo sada u vidu da svako ima tu neki svoj interes“.

Srbija je, međutum, sada u najboljem položaju od kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, tvrdi Dačić, podsetivši na svoju i Vučićevu kampanju tzv. odpriznavanja Kosova.

Sa ukupno 18 zemalja koje su do sada povukle, 92 zemlje su ostale, tako da ne postoji više potrebna većina u UN da se Kosovo prizna.

„Prešao sam 1 300 000 kilometara, 108 zemalja sam obišao i žao mi je što je ova korona zaustavila, bile bi još dve, tri zemlje“, dodao je.

Podseća na to da će Srbija prestati da „to čini“ ukoliko Kosovo prestane sa svojim akcijama u suprotnom pravcu.

Srpska vlada nije znala za Tadićevu odluku da dijalog izmesti iz UN u Brisel

„Podsetiću još jednom da je odlukom Generalne skupštine UN dijalog praktično prebačen u Brisel i da je to bilo na predlog Srbije i EU, znači u vreme Tadića i Jeremića“, kazao je danas Dačić.

Na opasku da je on tada sedeo i u toj istoj vladi, kaže da odluku nije donela vladajuća koalicija, već Boris Tadić i to dok je Vuk Jeremić bio u avionu, a Srbija imala drugačiji predlog rezolucije, te da vlada navodno nije znala za ono što je Tadić odlučio da uradi.

„Srbija je imala jednu drugačiju rezoluciju koju je Tadić povukao“, kazao je Dačić, ali istovremeno kao objašnjenje za to što se nije usprotivio kazao:

„Pa slušajte, je li mogu ja da se usprotivim za nešto što nije moja nadležnost protiv onoga kad me neko pitao i kad smo odlučivali?!“

Na istoj televiziji sinoć je gostovao srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da ukoliko se Srbiji za ulazak u EU bude zatražilo da se saglasi sa stolicom Kosova u UN, Srbija će reći „hvala…“ Opširnije o tome šta je rekao čitajte u POSEBNOJ VESTI.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.