"Spust bez granica": Za vikend 14. splavarenje Ibrom!

Na Severu Kosova i Metohije ovog vikenda tradicionalni Spust bez granica. Četrnaesto po redu splavarenje Ibrom, ali i druženje, održava se od 8. do 9. jula. Čitav niz događaja rashladiće vreo vikend. Organizatori i ovogodšnjeg spusta su –  udruženje "Splavarenje Ibrom – Spust bez granica".

Već sutra, svi ljubitelji prirode i kampovanja, moći će da se druže u Kampu spusta bez granica. Kamp se ove godine nalazi u Gornjem Jarinju, nadomak Ibra, a za sat vremena zvanično počinje i njegovo podizanje. Učesnicima je potrebna kampersku oprema. Oni koji nemaju svoju mogu da je iznajme od organizatora.

U ranim popodnevnim časovima u prirodi će zamirisati i kuvano jelo. Od 13.30. za gurmane sledi takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

Takmičari bi trebalo da, podsećaju organizatori, sa sobom ponesu namirnice za čorbu, tajne začine za osvajanje pobedničkog trona, kao i kotlić, kutlaču, kašiku. 

Potrebno je da sladokusci ispoštuju i određene propozicije – čorba mora da bude kuvana od samog početka u kampu, pored začina i ribljeg mesa ne sme da sadrži druge vrste mesa. 

"Komisija za uzorkovanje i ocenjivanje čorbi na takmičarski sto doći će kod vas i uzeti čorbu u tanjir za ocenu pri čemu ćete dobiti vaš lični takmičarski broj," dodaju organizatori.Svi oni koji bi uživali u ovoj plovidbi Ibrom, mogu da se prijave za učešće na broj +381658623161Određen je i način bodovanja. Poene će prebrojati žiri i organizator koji i proglašavaju pobednike. Biće nagrađeni novčanom nagradom.

Potom sledi prezentacija Gorske službe spasavanja.

Oni će na bazenu u blizini kampa govoriti o svom pozivu, događajima tokom akcija spasavanja, predstaviće svoje službe, a učestvovaće i na splavarenju i pomagati u obezbeđivanju splavara.

Zatim, za ljubitelje sporta od 15.30 počinju Igre bez granica.

Propozicije takmičenja su takve da takmičarska ekipa treba da ima 6 takmičara – tri muška i tri ženska. Nagrade su simbolične, jer je cilj druženje – ističu organizatori.

Sportska nadmetanja nastavljaju se takmičenjem od 17 časova.

Održavaće se turniri u fudbalu, basketu i odbojci sa ekipama predstavnicima opština kroz koje protiče Ibar, a proglašenje pobednika sledi od 20.30.

Ipak, druženje u kampu se neće tu i završiti, jer sledi logorska vatra i koncert uz akustične zvuke i dobro raspoloženje.

Povečerje i odlazak na spavanje planirani su za jedan čas posle ponoći, jer već od 7 sati počinju pripreme za splavarenje i spremanje čamaca.

Detaljnije o tome šta je još potrebno za ibarsko splavarenje pročitajte OVDE

Na raftingu mogu da učestvuju svi od 16 do 60 godina koji su dobri plivači i dobrog zdravlja. Oni koji nisu vrsni u plivanju, moći će da učestvuju noseći plivačke prsluke. Moći će da učestvuju i deca starija od 7 godina, ali samo uz pratnju odraslih.

Takođe, potrebno je da se svi učesnici splavarenja prijave kod organizatora radi evidencije splava, ili čamca, s obzirom na to da je od ove godine uvedena simbolična nagrada "pobednik splavarenja Ibrom spust bez granica".

Od 10 časova počinje splavarenje – spust niz Ibar, za koji će biti potrebno da se sačeka na zvučno oglašavanje početka, kako bi svi krenuli ka Raški u isto vreme.

Planirano vreme dolaska na cilj, koji će kao i prošle godine biti kod bazena u Raški – je 15.30.

Nešto posle 16 časova počinje ručak na cilju, da bi se od 18 časova počelo sa povratkom učesnika do mesta starta.

Svi učesnici splavarenja koji su splavarili svojim splavovima i čamcima moći će da vrate svoju opremu do mesta starta kamionom koji će se nalaziti kod bazena u Raški, a za one koji bi da se vrate na start splavarenja obezbeđen je i autobus "Kavim Raška", sa autobuske stanice u Raški.

Prvi "Spust bez granica" organizovan je 2003. godine, zahvaljujući mladima iz Leposavića i Raške. Ovaj događaj svake godine okupi desetine mladih i ljubitelja prirode.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.