Sprečeno krijumčarenje 63.000 cigareta, najviše sa kosovskom markicom

Foto: Uprava carine

Srpski carinici su, u saradnji sa policijom, tokom proteklog vikenda, na nekoliko graničnih prelaza, uspeli da otkriju i spreče krijumčarenje ukupno 63.000 cigareta.

Najveća količina nelegalnih cigareta, kako saopštava Uprava carine, otkrivena je i zaplenjena na prelazu Batrovci, u noći između subote i nedelje, kada je zahvaljujući carinskom mobilnom skeneru potvrđeno da se u autobusu bujanovačkih registarskih oznaka skriva i tovar od gotovo 36.000 cigareta sa akciznom kosovskom markicom.

Autobusom koji se uputio ka EU upravljao je 38-godišnji državljanin Srbije albanske nacionalnosti, a pored njega u vozilu su se zatekla još tri vozača.

Kada su nakon skeniranja, na slici službenici uočili nepravilnosti u prednjem delu autobusa, sproveli su detaljan pregled i otkrili specijalno napravljen bunker u podu vozila u koji je bilo spakovano 179 boksova i 8 paklica cigareta marke “Winston blue“.

Na graničnom prelazu Gradina tokom vikenda sprečena su dva pokušaja krijumčarenja cigareta sa ukupno 14.800 otkrivenih komada.

Prvo je u kombiju koji je saobraćao na relaciji Bugarska – Belgija, na ulazu u Srbiju, otkriven putnik koji je u prtljag zapakovao čak 23 boksa raznih cigareta sa bugarskim akciznim markicama i to: 7 boksova cigareta marke “Rothmans“, 9 boksova “Marlboro Touch“, 5 boksova “King“ i 2 boksa “Ome“.

Sledećeg dana je na ulazu istog graničnog prelaza radi redovne kontrole zaustavljen još jedan kombi bugarskih registarskih oznaka koji se iz te zemlje uputio ka Holandiji.

Kombijem je upravljao bugarski državljanin u društvu još dvojice saputnika i svi su izjavili da nemaju ništa da prijave.

Ubrzo potom, iza suvozačevog sedišta otkrivene su dve kartonske kutije ispunjene boksovima krijumčarenih cigareta sa bugarskim akciznim markicama. Među 10.200 otkrivenih cigareta najbrojnije su bile cigarete marke “Davidoff “ (čak 4.000 komada).

Na ulaz graničnog prelaza Preševo je 25. aprila 2021. godine oko 14 časova pristigao kombi marke “VW“ bugarskih registarskih oznaka kojim je upravljao makedonski državljanin.

Prema saopštenju, niko od putnika, niti vozača nije imao ništa da prijavi za carinsku kontrolu, ali je tokom detaljnog pregleda koji je nakon toga sproveden u saradnji sa policijom, utvrđeno da u prtljagu ima puno neprijavljenih cigareta i to među ličnim stvarima, pa čak i u čarapama i u kutijama za keks.

Ukupno je otkriveno 5.800 krijumčarenih cigareta od čega najviše onih robne marke “West Original“ (sa markicama duty free) i “Rodeo blue“ (sa makedonskim akciznim markicama).

Poslednji u nizu sprečenih pokušaja švercovanja duvanskih proizvoda dogodio se noćas oko ponoći na izlazu graničnog prelaza Kelebija.

Tada je na red za redovnu kontrolu pristigao autobus beogradskih registarskih oznaka koji je putnike prevozio na relaciji Šabac – Beč, a vozilom je upravljao 31-godišnji srpski državljanin.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, vozač je u svoje i u ime putnika odgovorio odrično. Međutim, nakon provere na mobilnom skeneru pokazalo se da su bočne stranice prednja dva reda sedišta ispunjene sumnjivim sadržajem.

Skinuvši prozorske lajsne, iza tapacirunga otkriveno je 6400 švercovanih cigareta raznih robnih marki sa akciznim markicama Republike Srbije (Marlboro, Karelia, Sobranie, Davidoff, Pall Mall, kao i Heats siena selection).

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.