Sporazum Bloka pred revizijom?

Izvor: RTK2/Tribuna (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Za deblokadu krize, izvori lista ”Tribuna” pominju povratak na varijantu o kojoj se mnogo govori, a prema kojoj će Demokratska partija Kosova dobiti položaj predsednka Skupštine, ali će biti isključena iz sastava nove vlade.
 
Budućom vladom bez DPK će rukovoditi Demokratski savez Kosova, sa prvim zamenikom premijera iz Alijanse za budućnost Kosova. 
 
Preliminarno je razmatrano, ali su odbačene opcije podele mandata pema kojima bi u naredne četiri godine funkcionisala dva sastava vlade. U prvom bi rukovodila DSK a u drugom mandatu ABK, nakon isteka prvog dvogodišnjeg mandata.
 
Očekuje se da se lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa suoči sa novim političkim izazovima kako unutar svoje partije, tako i u okviru koalicije u koju je ušao sa liderima ABK, Inicijative i Samoopredeljenja.
 
Veruje se da će DSK ubrzo tražiti izlaz iz dosadašnjih opcija koje ne daju rezultate u formiranju institucija. 
 
Ozbiljne najave koje dolaze iz političkog spektra, da bi izostanak formiranja institucija mogao da odvede na nove izbore, ponovo je aktivirao neke od zvaničnika iz ogranaka DSK da traže reviziju načelnog sporazuma između DSK, ABK, Inicijative, koji je kasnije prihvatilo i Samoopredeljenje, zaključuje ”Tribuna”. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.