Spirić: Za projekte na Severu izdate dozvole, izgradnja u skladu sa zakonom

Spirić
FOTO: KoSSev

Za objekte koji se grade na Severu Kosova postoji dozvola za gradnju i ona se odvija u skladu sa zakonom, poručio je za KoSSev predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, povodom najave kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, da neće dozvoliti sprovođenje projekata na Severu koje finansira Srbija, a koji, kako je naveo, nisu u skladu sa kosovskim zakonima.

U Kosovskoj Mitrovici, ali i u drugim opštinama na Severu Kosova, gradi se više stambenih objekata finansiranih od strane srpskih institucija, a koji su namenjeni mladim bračnim parovima, socijalno ugroženim kategorijama, raseljenim i drugim licima.

Jedan od projekata koji se izdvaja, a koji je i najčešće na meti kritika Prištine je projekat „Sunčana dolina“, – finansiran takođe od strane Vlade Republike Srbije.

Izgradnju ovog naselja najavio je još sredinom 2016. direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Ovaj projekat treba da primi 200 do 300 povratničkih porodica, odnosno preko 1000 novih stanovnika zvečanske opštine.

Ova tema ponovo je aktuelizovana tokom prošlonedeljne sednice u kosovskoj skupštini kada su poslanica PDK Valjdete Idrizi i predsednica Skupštine Kosova, Vjosa Osmani, izrazile zabrinutost zbog izgradnje na Severu.

Danas se ujedno oglasio i kosovski premijer, Avdulah Hoti, poručivši da neće dozvoliti sprovođenje projekata na Severu koje finansira Republika Srbija, a koji nisu u skladu sa kosovskim zakonima.

„Na severu Kosova bilo je mnogo akcija koje nisu urađene u skladu sa kosovskim zakonima. Nemamo drugog izbora osim da insistiramo na primeni zakona Republike Kosovo. Kako stvari stoje, ne postoje dva standarda, zakon je jedan za celu zemlju“, rekao je Hoti, komentarišući projekat „Sunčana dolina“ u Zvečanu i druge projekte na Severu, prenosi Koha pisanje KosovoPress.

U reakciji za KoSSev, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, tvrdi drugačije.

Kaže da za objekte koji se grade na Severu Kosova postoji dozvola za izgradnju, kao i da su oni u skladu sa zakonom.

Poručuje da je politika Srbije i institucija na Severu usmerena ka zaštiti svih ljudi koji tamo žive, bez obzira na nacionalnost i versku pripadnost.

I dok Hoti upozorava da neće dozvoliti izgradnju „nezakonitih projekata“, na račun kosovske vlade stiže kritika stanovnika severnog dela Kosovske Mitrovice albanske nacionalnosti, koji su najavili štrajk glađu i zatražili da Sever postane prioritet za kosovsku vladu.

Navode da „u ovaj deo niko nije investirao od 2013. zbog čega je veliki broj stanovnika bio prinuđen da se iseli, dok su ostale nasilno proterali Srbi“, prenosi Koha.

Pomoć od institucija nisu dobili ni tokom pandemije, tvrde.

Pročitajte još:

Albanci sa Severa najavljuju štrajk zbog nedostatka investicija kosovske vlade; Hoti: infrastrukturni projekti R. Srbije nelegalniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.