Špend Ahmeti podneo ostavku, novi predsednik PSD Dardan Molićaj

Špend Ahmeti
FOTO: Gazeta Express

Gradonačelnik Prištine i predsednik Socijaldemokratske stranke (PSD), Špend Ahmeti (Shpend Ahmeti), danas je podneo ostavku na funkciju predsednika partije. Najavio je da se više neće kandidovati ni za jednu poziciju unutar ovog političkog tela zbog, kako je kazao, preuzimanja odgovornosti za ostvareni izborni rezultat. PSD je par sati nakon objave gradonačelnika Prištine dobio novog predsednika – Dardana Molićaja (Dardan Molliqaj).

Ahmeti ostavku podnosi skoro dvadeset dana nakon što su objavljeni konačni rezultati oktobarskih parlamentarnih izbora na kojima je PSD izašla u koaliciji sa Ramušovom AAK kao četvrtoplasirana.

Sada već bivši predsednik PSD-a Špend Ahmeti, u objavi na Fejsbuku saopštio je da je predsedništvo ove stranke raspravljalo o izbornim rezultatima da „ne upiru prst na bilo koga pojedinačno“, jer su „svi odgovorni za donete odluke“, ali da je ipak najveća odgovornost na njemu kao predsedniku stranke.

„S obzirom na to da statut PSD takođe zahteva da se izbori održe posle izbora za Skupštinu Kosova, danas sam zatražio od Skupštine PSD da održi vanredne izbore za sve rukovodeće strukture partije, počevši od predsednika. To nam omogućava da kolektivno razmislimo i preuzmemo odgovornost kao partija. Ovaj predlog je jednoglasno odobren i od danas će PSD imati novog predsednika i novi odbor. Odbor će potom glasati za novo predsedništvo i druge rukovodeće pozicije u partiji“, naveo je Ahmeti u objavi na Fejsbuku, prenosi RTK2.

Istakao je da se neće kandidovati ni za jednu poziciju unutar stranke, zbog „preuzimanja odgovornosti za rezultate izbora“. Međutim, naglašava da je glavni razlog njegova „glavna i jedina obaveza prema opštini Priština“.

„Od sada nadalje i do kraja mog mandata, u opštini Priština neću preduzimati dalje angažovanje u bilo kojoj drugoj instituciji i u potpunosti ću se fokusirati na ispunjavanje obećanja datih u 2017.“, kazao je Ahmeti.

Ahmeti je novom predsedniku i novim upravnim organima poželeo uspeh u daljem radu.

A za novog predsednika PSD-a, kao jednog od ukupno pet prijavljenih kandidata, izabran je Dardan Molićaj. Izabran je sa 83.7 odsto glasova od 227 prisutnih delegata ove stranke, prenosi prištinska Koha.

U međuvremenu, prema saopštenju PSD-a, na ovom sastanku je glasano da se poveća broj članova Upravnog Odbora na 156 a zatim su predloženi i izglasani novi članovi ovog tela.

Skoro dvadeset dana je prošlo od kada su objavljeni konačni rezultati izbora na kojima je kao prvoplasirani Pokret Samoopredeljenje (LVV) osvojio 221.001 glas (26.27%), zatim LDK sa 206.516 glasova (24.55%), PDK sa 178.637 (21.23%), dok je koalicija AAK-PSD odnela 96.872 (11.51%) glasova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.