Specijalno tužilaštvo podiglo 33 optužnice protiv 89 osoba za ratne zločine na Kosovu, većina iz Srbije

FOTO: Ekonomiaonline

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, naslov je adaptiran)

Specijalno tužilaštvo Kosova do sada je podiglo ukupno 33 optužnice protiv 89 osoba za ratne zločine na Kosovu.

Ovi podaci izneti su na konferenciji za medije održanoj danas, na kojoj je bilo reči o masakru u Meji i o masakru u zatvoru Dubrava.

„Do sada su lokalni tužioci podigli ukupno 33 optužnice protiv 89 lica. Po dobijanju ovlašćenja suočili smo se sa mnogim problemima, posebno sa okolnostima da počinioci ovih krivičnih dela nisu bili na Kosovu. Najviše ih je u Srbiji, dok su žrtve i svedoci na Kosovu, što je predstavljalo poteškoće u podizanju optužnica“, rekla je tužiteljka Specijalnog tužilaštva Drita Hajdari.

Hajdari je rekla da su imali poteškoća jer su počinioci zločina bili u Srbiji, a žrtve i svedoci na Kosovu.

„Po završetku rata na Kosovu, UNMIK, a potom i EULEX su imali isključivu nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na Kosovu. Specijalno tužilaštvo je početkom 2016. godine počelo da dobija ovlašćenja da sve predmete fizički prihvata krajem 2018. Među ovim predmetima bio je i slučaj Meja i mnogo, mnogo drugih predmeta za ratne zločine počinjene na Kosovu“.

Hajdari je, između ostalog, rekla da su nastavili da sprovode istrage ispitivanjem svedoka.

„Kontinuirano smo vodili istrage, prikupljali dokaze, intervjuisali svedoke, pa čak i pribavljali relevantne dokaze od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju“, rekla je Hajdari.

Hajdari: 53 optužena za masakr u Meji, od toga 37 izvršioci

Tužiteljka Hajdari saopštila je da su ukupno 53 osobe obuhvaćene optužnicom za masakr u Meji.

Hajdari je rekla da se za izvršenje i sprovođenje plana masakra tereti preko 37 optuženih.

„Ukupno 53 osobe optužene su u optužnici za masakr u Meji. Optužnica je strukturisana u tri dela – prvi deo obuhvata 5 optuženih koji su planirali masakr u Meji i drugim selima, drugi deo obuhvata grupu od 11 optuženih koji su u saradnji sa prvom grupom sproveli plan masakra u Meji, dok treću grupu od 37 optuženih čine neposredni izvršioci koji su izvršili masakr“, rekao je Hajdari.

Tužiteljka je rekla da je prvobitno u istragu bilo uključeno 18 osoba, dok je istraga proširena na 35 osoba.

„Slučaj smo nasledili od EULEX-a, koji je prvobitno otvorio istragu o ovom masakru 2013. godine protiv 18 osoba, a prihvatanjem predmeta krajem 2018. nastavili smo istragu prikupljanjem dokaza i ispitivanjem stranaka. Takođe smo obezbedili relevantne dokaze od Međunarodnog suda u Hagu i proširili istragu na 35 ljudi“, rekla je Hajdari.

Morina: Pod istragom za masakr u Dubravi 88 osoba, jedna u pritvoru

Tužilac Specijalnog tužilaštva Iljir (Ilir) Morina izjavio je da se za masakr u Dubravi vodi istraga protiv 88 optuženih.

Morina je rekao da je trenutno jedan optuženi u pritvoru, dok se protiv ostalih okrivljenih istraga nastavlja.

„Počelo je sudsko ispitivanje slučaja masakra u Dubravi. Pod istragom je 88 optuženih. Ova istraga je odavno pokrenuta pošto je u pitanju Euleks, imamo okrivljenog u pritvoru, izazov je da se vodi ratna istraga dve godine, ali to su zakonske mogućnosti. Po zakonu, pritvor je 2 meseca“, rekao je Morina.

„Za ostale optužene se nastavlja istraga, odnosno masakr u Dubravi se ne završava ovom optužnicom. Nastavljamo istrage, prikupljamo dokaze i kada budemo spremni, u skladu sa zakonskim uslovima definisanim Zakonikom o krivičnom postupku, postupićemo i protiv ovih ostalih okrivljenih“.

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Bljerim (Blerim) Isufaj rekao je da su tužioci suočeni sa izazovima, jer nailaze na poteškoće u obezbeđivanju dokaza i svedočenja, s obzirom na to da je prošlo dosta vremena od njihovog izvršenja.

On je, međutim, naglasio da se predano radi na rasvetljavanju ovih zločina.

Među problemima o kojima je Isufaj govorio je mali broj tužilaca i nepostojanje sporazuma sa Srbijom za rešavanje slučajeva ratnih zločina na Kosovu.

KoSSev: Bljerim Isufaj je, kako prenosi Kallxo, govoreći o prioritetima koje će tužilaštvo imati u istragama, istakao rasvetljavanje ubistva srpskog novinara, međutim, bez preciziranja o kome se tačno radi.

„Učinićemo pravdu jednakom za sve, bez ikakve razlike. Imamo svoje prioritete, kao što su Meja i Dubrava, ali i slučaj ubistva srpskog novinara“, kazao je Isufaj, prenosi Kallxo.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.