Privođenje advokata iz Severne Mitrovice i slučaj Veselinović povezani?

00:55 > 20:44

Ekskluzivno: Dejan A.Vasić o nedavnom hapšenju, mogućim motivima, pritužbama na povredu njihovih prava i predviđenih procedura, kao i o slučaju Veselinović

U najnovijoj seriji EULEX-ovih hapšenja na Severu Kosova, nedavno su privedeni  mitrovički advokati, Dejan A. Vasić i Faruk Korenica. Nakon pretresa njihovih kancelarija i ispitivanja, dvojica advokata su osumnjičeni za opstrukciju dokaza, te pretnju svedocima u sudskom postupku koji je još uvek u toku. Iz jednodnevnog pritvora su pušteni posle protesta građana Severnog Kosova na kojem su se okupili i gradonačelnici severnih opština. U međuvremenu je otvorena i sudska istraga.

Advokat Dejan A. Vasić je branilac nekoliko nedavno privedenih Srba. Bio je branilac Laze Lazića, Dragoljuba Delibašića, ali i Žarka Veselinovića – brata Zvonka Veselinovića. Žarka Veselinovića brani i drugi privođeni advokat – Faruk Korenica, inače jedan od najpoznatijih kosovskih advokata.

Protiv Žarka Veselinovića se pred kosovskim sudom vodi postupak pokušaja teškog ubistva dvojice pripadnika specijalne kosovske policije ROSU iz avgusta 2010. On je uhapšen juna prošle godine, a posle garancija Vlade Srbije početkom ove godine, nalazi se u kućnom pritvoru.

Advokata Vasića smo zatekli u njegovoj kancelariji kako sa Farukom Korenicom priprema njihovu odbranu. Oni su juče uložili žalbu na odluku suda kojom im je zabranjen prilazak određenim licima koje brane, kao i svedocima. U žalbi su se osvrnuli na  sve prekršaje ljudskih prava koja su, po njihovim rečima, učinjena nad njima tokom policijskog zadržavanja i tokom pretresa advokatske kancelarije Dejana A. Vasića.

U kasnije dogovorenom razgovoru za naš portal, Dejan A. Vasić je govorio o samoj akciji privođenja, mogućim motivima za hapšenje, pritužbama na povredu njihovih prava i predviđenih procedura, kao i o slučaju Veselinović.

Šta se dogodilo?

Pripadnici EULEX-a su me pre tri noći, oko 1:20 ujutru, pozvali i rekli mi da je u toku pretres moje kancelarije i da bi trebalo da dođem. Naglašavam da se po zakonu o advokaturi, pretresu advokatske kancelarije ne pristupa kao uobičajenom pretresu. U slučaju pretresa advokatske kancelarije, predstavnik advokatske komore i dva neutralna svedoka moraju da prisustvuju pretresu, a ukoliko se radi o krivičnom delu, za koje je obavezna odbrana – onda i branilac lica protiv kojeg se taj pretres vrši. U slučaju pretresa moje kancelarije, ni jedan od ovih uslova nije bio ispunjen.

Priveli su vas nakon akcije pretresa?

Da. Nakon toga smo ja i kolega Faruk Korenica, koji je i glavni branilac u slučaju Žarka Veselinovića, privedeni i saslušani u tužilaštvu u Južnoj Mitrovici, gde nam je tužilac, Paskal Persons, odredio 48-časovno zadržavanje.

Zašto ste uhapšeni? Šta su Vam saopštili da je zvanični razlog?

Navodno smo uticali na svedoka u predmetu Žarka Veselinovića, kao i na neke od policajaca Kosovske policije.

Pa jeste li?

Ne, to nije tačno. Ja i Korenica smo tužiocu odmah i rekli da te materijale koje smo pripremili za saslušanje  svedoka, slobodno uzme i uporedi sa izjavama koje su svedoci davali u prethodnim fazama postupka. Tužilac bi se tako uverio da ti svedoci ni za jedan zarez ne odstupaju od onoga što su inače govorili tokom istrage. Naglašavam da njihov iskaz ni u jednom segmentu nije izmenjen.  

Kakav je Vaš uzajamni odnos, mislim na Faruka Korenicu i na Vas? Da li ste i na kojim slučajevima radili zajedno?

Ja i kolega Faruk Korenica smo se međusobno upoznali radeći na slučaju Žarka Veselinovića. Faruk Korenica je dugodišnji pravosudni radnik na Kosovu, dugogodišnji tužilac, sudija i advokat. Mogu reći da je i najveći kosovski pravnik svih vremena. Nas dvojica imamo jedan kolegijalni odnos, odnos učitelja i učenika. Mi smo zajedno radili na nekoliko predmeta i u tom smislu smo, mogu da kažem, dobri kao tim.

Šta  je zaplenjeno tokom pretresa?

Iz moje kancelarije EULEX  je zaplenio dve fascikle sa predmetom Žarka Veselinovića, a mom branjeniku je  baš tog dana bio zakazan i početak suđenja. Takođe su mi zaplenili kompjuter i štampač, oduzet mi je mobilni telefon koji mi još uvek nije vraćen. Ja sam tužiocu pokušao da objasnim da u tom mobilnom telefonu imam preko 3000 brojeva i svoj rokovnik obaveza.

Da li je bilo još prekršaja procedura, odnosno povrede vaših prava prilikom privođenja i saslušanja?

Mi smo juče uložili žalbu na odluku suda, kojom nam je zabranjen prilazak određenim licima. U toj žalbi smo se osvrnuli na sve prekršaje ljudskih prava koji su sada učinjeni  nada mnom i mojim kolegom Korenicom tokom  policijskog zadržavanja i tokom pretresa moje advokatske kancelarije.

Mislimo da je sa našeg suđenja isključena javnost na nedozvoljen način, što smo i naveli u žalbi, uprkos tome što je vladala velika zainteresovanost da se naše suđenje prati. Došle su naše kolege, advokati da prate suđenje, a sudija ih je udaljio pod izgovorm da je suđenje zatvoreno za javnost.

Šta kaže kosovski zakon? Može li suđenje da bude zatvoreno?

Može, ali samo u vrlo osetljivim predmetima, na primer, kada su u pitanju maloletnici.

Na šta se još žalite?

Takođe mislimo da je rešenje o određivanju pritvora  bilo u formalnom smislu – neispravno urađeno. Ponavljam da je pretres koji je izvršen u mojoj kancelariji – potpuno nezakonit, jer njemu nisu prisustvovala lica čije je prisustvo bilo obavezno. Videćemo kako će prema svemu tome da odluči Apelacioni sud Kosova, koji će tu žalbu i da rešava.

Da li je podignuta optužnica protiv Vas? Koji je sledeći postupak?   

Optužnica još uvek nije podignuta, ali samo otvaranje mog predmeta dodatno je zakomplikovalo ionako tešku situaciju koju smo imali u predmetu Veselinović. Zato je suđenje Žarku Veselinoviću odloženo za deset dana, što nije uputno, s obzirom na to da mu je uskraćena sloboda kretanja, jer se nalazi u kućnom pritvoru. Međutim, tužilac EULEX-a je bio istrajan u tome da bi bilo poželjno sprovesti istražne radnje u mom predmetu i u predmetu mog kolege, Faruka Korenice.

Je li slučaj Žarka Veselinovića povezan sa  Vašim hapšenjem i hapšenjem Korenice?

Pa sada su ta dva predmeta, to jest, predmet mene i mog kolege – sa jedne strane, i predmet Žarka Veselinovića sa druge – na neki način uslovljeni. U zavisnosti od toga šta će se dešavati u našem predmetu, ta će se situacija odraziti i na predmet Žarka Veselinovića. Danas smo čak i dobili neke najave da, ukoliko Apelacioni sud Kosova ne uvaži žalbu, Žarku Veselinoviću će se odrediti advokat po službenoj dužnosti. Ja i Faruk Korenica smo na njegovom predmetu radili gotovo devet meseci – vrlo temeljno, vrlo opsežno, tako da bi eventualni branilac, koji mu bio dodeljen, morao sada, samo za pripremu Veselinovićevog predmeta, da vreme provede u čitanju onoga što je do sada urađeno.

A vi, kao njegovi dosadašnji advokati..?

Izrečenom merom, koja je i sa pravosudnog aspekta zanimljiva, nama je zabranjeno čak i približavanje našem branjeniku, Žarku Veselinoviću. Juče je bilo zakazano suđenje, a mi, kao njegovi branioci, nismo smeli da priđemo našem klijentu bliže od 50 metara. To znači da zbog te mere zabrane prilaska juče nismo mogli da ga branimo.

Šta je zapravo, po Vašem mišljenju, bio motiv vašeg i Koreničinog hapšenja?

Ja mislim da u slučaju mog hapšenja i hapšenja kolege Korenice tužilaštvo pokušava da u slučaju Veselinovića spasi ono što se spasiti može. Optužnica protiv Žarka Veselinovića je kontradiktorna. Pokušaću to slikovito da objasnim. Zamislite da sa motorom četvorotočkašem – kvadom, koji ide brzinom od 80 km na sat, jurite da ubijete dva policajca specijalca, koji stoje na putu, naoružani automatskim oružjem, obučeni u civilna odela, koje ne poznajete, niti oni poznaju Vas. Čak ni u video igricama se ubistvo ne može izvršiti na takav način. To može da bude saobraćajni prekršaj, može da bude ometanje službenog lica na službenoj dužnosti što je svakako amnestirano, ali pokušaj ubistva, za šta se optužuje Žarko Veselinović – sigurno ne može da bude.

Da li je i koliko je uobičajeno da se advokati hapse?

Uobičajeno je da se svi ljudi na ovom svetu mogu uhapsiti, ali hapšenje advokata nije svakodnevna vest. Kada su me priveli, razmišljao sam o tome ‘šta će svet reći’ kada se bude pročula vest. Onda sam pomislio da ja nisam ništa ukrao, nikoga nisam ubio i nisam uradio ništa nečasno. Čak je i sam sud, koji je i odredio pritvor, rekao da nema čak ni elemenata disciplinskog prekršaja.

Šta očekujete od celokupnog procesa koji je pokrenut protiv Vas?

Iskren da budem, tokom policijskog zadržavanja razmišljao sam o tome šta bi bilo u slučaju da mi odrede pritvor i kako će to uticati na moj posao, život i na profesionalni ugled.  Iskreno, iznenađen sam potezom  tužioca i s toga ne mogu ništa drugo, nego da očekujem još iznenađenja. Videćemo šta će u tom smislu doneti vreme.

Da li ste zaista bili toliko iznenađeni odlukom suda da budete privedeni?

Nikada u životu nisam očekivao da će dvadeset policajaca sa dugim cevima doći da pretresa moju kancelariju. Ja sam jedan od najmlađih advokata na Kosovu i mislio sam da moj rad nikada ne bi mogao da zavredi toliku pažnju da toliko policajaca dođe u pancirima i sa takvim naoružanjem. Iskren da budem, dok nisam pročitao nalog za pretres, bio sam  malo uplašen.

Šta mislite o seriji hapšenja koja se na Severu Kosova dogodila u poslednjih nekoliko meseci? Povezujete li i Vaše hapšenje sa time?

Ja ne bih povezivao ove slučajeve. Mislim da moje hapšenje i hapšenje Faruka Korenice nije povezano sa ostalim slučajevima. Ono što me jeste dirnulo, ako mogu da se tako izrazim, jeste briga i pažnja koju sam dobio od svojih sugrađana.

Ko je Vaš branilac?

Bio sam ganut kada sam u sudnici video sve moje kolege: Miodraga Brkljača, Ljubomira Pantovića, Nebojšu Vlajića, Mira Delevića. Mene su zajednički branili jedan od doajena srpske advokature na Kosovu, Živojin Jokanović i Miro Delević. A kolegu Faruka Korenicu, brani takođe doajen advokature u Mitrovici, Redžep Kačaniku.

Kako ste podneli ovo priveđenje?

Ja lično nisam imao nikakvih problema, a u pritvoru u kom sam bio, vrlo često idu moji klijenti. U pritvoru su me čuvali policajci koje inače, zbog posla kojim se bavim, lično poznajem. Uslovi nisu bili loši, niko nas čak nije ni popreko pogledao. Stoga zaista ne mogu da kažem da mi se bilo šta loše desilo. Sa druge strane, bilo mi je žao roditelja, svoje četvoro dece, porodice, jer sam znao koliko brinu. Što se mene samog tiče, nemam nikakvih pritužbi na ono što sam doživeo tokom zadržavanja u policiji.

Da li mislite da će Vaše privođenje uticati negativno na Vaš profesionalni ugled?

Ja sam u neformalnom razgovoru sa tužiocem, Paskalom Personsu, u šali rekao da bi trebalo da mu se zahvalim na ovome što je uradio. Time je učinio da se moje ime čuje dalje nego što sam to ikada očekivao, od kako sam započeo svoju advokatski rad u Kosovskoj Mitrovici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.