Specijalni sud za Kosovo još uvek nije spreman za rad

Deset tačaka u Pravilniku o radu Specijalnog suda za Kosovo nije u skladu sa Ustavom Kosova, odlučilo je danas Specijalizovano veće Ustavnog suda. S obzirom na to da Pravilnik o radu nije u potpunosti u skladu sa Poglavljem II ovog ustava koje se odnosi na osnovna prava i slobode, što je bio glavni preduslov za njegovo usvajanje, Specijalni sud još uvek nije spreman za rad. Izmene ovih deset odredbi biće razmotrene na plenarnoj sednici sudija Specijalnog suda, koja će, po rečima predsednice ovog suda, Ekaterine Trendafilove, biti zakazana u najkraćem mogućem roku.

"Nakon što je pregledao 208 pravila usvojenih na plenarnoj sednici, Sud je utvrdio da devet pravila nije u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava. Takođe je zaključio da u pogledu još jednog pravila ne može da kaže da je usaglašeno sa Poglavljem II Ustava," navodi se u saopštenju Specijalnog suda za Kosovo o današnjoj odluci. 

U odluci se podseća i da, shodno Zakonu, Pravilnik mora da "odražava najviše standarde međunarodnog prava ljudskih prava" kako bi se obezbedilo da postupak bude "pravičan i ekspeditivan".

O izmenama u najkraćem mogućem roku

Povodom današnje odluke Specijalizovanog veća Ustavnog suda, predsednica Specijalnog suda, Ekaterina Trendafilova, ističe da će plenarnu sednicu na kojoj će biti razmotrene odredbe Pravnika koje nisu u skladu sa Ustavom Kosova – sazvati u najkraćem mogućem roku. 

"Plenarnu sednicu sazvaću u najkraćem mogućem roku radi izmene ovih deset pravila u skladu sa Odlukom Specijalizovanog veća Ustavnog suda. Pravilnik u celini će stoga stupiti na snagu kad Ustavni sud konačno utvrdi da su sva pravila u Pravilniku u skladu sa Poglavljem II Ustava," ističe. 

Dodaje i da je ocena ustavnosti usvojenog Pravilnika o postupku i dokazima, "neophodan korak da bi se obezbedilo da Specijalizovana veća Kosova primenjuju najviše standarde ljudskih prava, kako to nalaže Ustav Kosova". 

"U poređenju sa ostalim ustanovama koje se bave sličnim krivičnim delima, ovo predstavlja inovativni korak napred," navodi, takođe. 

"Današnji zaključci Suda koji se odnose na Pravilnik biće prosleđeni plenarnoj sednici sudija na dalji postupak u vezi sa odredbama o kojima je reč. Sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda neće učestvovati u tom postupku," dodaje se, takođe.

Pravilnik je prosleđen Ustavnom sudu Specijalizovanih veća krajem marta. 

Kako je tada objašnjeno, Specijalizovano veće Ustavnog suda imalo je trideset dana da razmotri pravilnik i utvrdi da li su odredbe u skladu sa Poglavljem II Ustava Kosova. Sedam dana pošto Specijalizovano veće Ustavnog suda utvrdi da je taj dokument u skladu sa kosovskim ustavom, pravilnik stupa na snagu, objašnjeno je takođe. Kad Pravilnik o postupku i dokazima stupi na snagu, Specijalizovana veća biće potpuno spremna za sudski rad, saopšteno je. 

Ovaj dokument je morao da bude usvojen, jer se Zakon o krivičnom postupku Kosova ne primenjuje pred Specijalizovanim većima, a kako bi se regulisalo vođenje sudskog postupka na svim nivoima, kao i dužnosti sudije za prethodni postupak.

Ovaj dokument usvojile su sudije iz više evropskih zemalja, koje je početkom februara imenovala šefica misije EULEX-a na Kosovu, Aleksandra Papadopoulou, a po preporuci nezavisne Komisije za izbor.

Specijalni sud baviće se ratnim zločinima pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova na KiM-u i sudski procesi vodiće se u Hagu, zbog čega je Kraljevina Holandija ratifikovala početkom decembra prošle godine Sporazum sa Kosovom o Specijalizovanim većima suda za ratne zločine. Sporazum je stupio na snagu 1. januara ove godine.

Proces osnivanja suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.