Specijalni sud ima dovoljno glasova da prođe u Skupštini

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Samo tri do pet poslanika Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova će glasati protiv. Troje se protiv suda otvoreno izjasnilo, a za glasove ostalih pet se ne zna tačno, prenosi “Koha".

Njihovi glasovi, zajedno sa glasovima opozicionih poslanika nisu dovoljni za zaustavljanje amandmana koji stvaraju osnovu za formiranje suda, koji će suditi u vezi ratnih zločina za koje se pretpostavlja da su ih počinili pripadnici OVK a po izveštaju Dika Martija.

Amandmane je donela Vlada a Ustavni sud ih je odobrio I vratio Skupštini, koja još nije odlučila kada će se o njima glasati.

Postoje najave da će se amandmani naći na dnevnom redu Skupštine ubrzo pošto se srpski poslanici vrate u parlament.

Za usvajanje amandmana Ustav zahteva glasanje najmanje dve trećine od 120 poslanika. Opozicija ima 31 poslanika, a njeni lideri su najavili da će svi listom biti protiv osnivanja suda.

U Skupštini je I pet poslanika koji ne pripadaju ni jednoj partiji. Srpski poslanici, ima ih deset, najavili su da će glasati za amandmane I zakon o Specijalnom sudu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.