Kosovski specijalci „čuvali ustavni poredak“ Kosova nakon „upozorenja“ da će se na Kosovu održati referendum Srbije

Specijalne jedinice Kosovske policije koje su viđene danas na Severu Kosova imale su zadatak da sačuvaju ustavni poredak Kosova, saopštila je večeras Kosovska policija. Imali su „upozorenje“ da će 16. januara na Kosovu da se organizuje referendum o ustavnim promenama u Srbiji.

Iako Kosovska policija ne navodi da se radi o specijalnim jedinicama, a takođe ne precizira ni lokacije na kojima je boravila, kako smo se uverili na licu mesta danas, na stotinjak metara od novosagrađenog mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice kod Dudinog krša, nalazilo se deset oklopnih vozila Specijalnih jedinica Kosovske policije.

U blizini je bilo i nekoliko EULEX-ovih vozila. Oni nam nisu odgovorili zašto su tu, uputivši nas na svoju bazu u Južnoj Mitrovici.

Danas se u Srbiji održavao referendum za ustavne promene, koji je kosovska vlast zabranila da se održi na Kosovu, a vlast Srbije je organizovala glasanje za svoje državljane sa Kosova van ove teritorije – u Raški, Novom Pazaru, Kuršumliji i Vranju.

To je ujedno i prvi put da Srbi sa Kosova ne glasaju na Kosovu, tako da u vreme kada je naš reporter snimio ove ekipe nešto nakon podneva, glasači na referendumu sa Severa su uveliko već glasali, s obzirom na to da su već oko 8 sati ujutru organizovano krenuli prvi glasači put Raške.

Evo šta je izvorno saopštila Kosovska policija večeras:

„Pozivajući se na informacije u vezi sa upozorenjima da će 16. januara 2022. godine u Republici Kosovo (RKS) biti organizovan referendum o ustavnim promenama u Srbiji, Kosovska policija kao institucija za sprovođenje zakona, u koordinaciji sa nadležnim vlastima, na osnovu zakonskih akata i rezolucije koju je usvojila Skupština Republike Kosovo, napravila je svoje operativne planove za očuvanje ustavnog poretka RKS kao i za očuvanje javnog reda i mira u zemlji.

U tom okviru, Policija Kosova je izradila operativni nalog koji predviđa mere i radnje Kosovske policije u cilju očuvanja ustavnog poretka Republike Kosovo i garantovanja opšte bezbednosti.

Takođe, predviđene su sve planske i operativne radnje za upravljanje bezbednošću i profesionalno reagovanje u slučaju narušavanja civilne bezbednosti ili ustavnog poretka u našoj zemlji.

Procenjuje se da je situacija protekla mirno i bez incidenata, osim održavanja nekih skupova i marševa na različitim lokacijama/gradovima, kao izraz nezadovoljstva zbog neprihvatljivosti održavanja referenduma na Kosovu.

Kosovska policija je posvećena obavljanju svojih dužnosti i ovlašćenja u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, kao i obezbeđivanju opšte bezbednosti u zemlji.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.