Specijalizovano tužilaštvo analizira 70.000 dokumenata

"Specijalizovano tužilaštvo u ovom trenutku analizira i procenjuje oko 700.000 stranica dokumentacije, koju sačinjava oko 70.000 dokumenata, uz nekih 6.000 povezanih predmeta – video snimaka, fotografija, transkripata i ostalih materijala sakupljenih tokom istrage do današnjeg dana," kazao je sada već bivši tužilac ovog tužilaštva Dejvid Švendiman. On je juče održao govor "Osvrt na vreme provedeno u ulozi specijalizovanog tužioca i izazovi koji predstoje" u prepunoj sali Lajdenskog univerziteta pred publikom koju su činili advokati, novinari, diplomate i studenti. 

Prikupljanje i procena dokaza, pronalaženje svedoka, kao i ostalog materijala koji bi mogao imati dokaznu vrednost, moraju da se obave pre nego što se ispune kriterijumi za podizanje optužbi – poručio je takođe.

Kako Švendiman odlazi sa mesta tužioca 31. marta, kada mu prestaje mandat na ovoj funkciji, izrazio je razočaranje što "neće biti u prilici da završi zadatak za koji je imao čast da mu bude dodeljen".

Objasnio je i da je njegov odlazak samo "promena u osoblju", a ne promena u" fokusu ili predanosti, niti je promena u politici, ili predanosti SAD, a nije niti momenat, niti događaj koji signalizira bilo šta."

Detaljnije o Specijalizovanom tužilaštvu i sudu čitajte na našoj tematskoj stranici "Specijalni sud za Kosovo". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.