Danas: Vučić ima rok do juna za plan za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima rok do juna da predstavi plan Beograda za Kosovo, da bi u decembru 2018. godine, ili najkasnije januara 2019. bio izmenjen Ustav Srbije, piše list Danas.

Kako su za taj list kazali pojedini pripadnici diplomatskih krugova, Zapad čeka ishod današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Predsednika Kosova Hašima Tačija u Briselu.

"Iako na tehničkim pregovorima nije postignut nikakav napredak u vezi sa Zajednicom srpskih opština, moguće je da će se Vučić i Tači dogovoriti da konačno bude oformljena radna grupa koja će se time baviti, ali male su šanse za postizanje njihovog dogovora," kazali su izvori lista Danas.

Dačić: Lepo su to smislili

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić. On je naveo da se zapadne zemlje očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, što je ocenio kao "bezobrazluk i poniženje":

"Mislim da je to vrhunski bezobrazluk i licemerje i da naša država ne može pristati na poniženje." 

Dačić je dodao da se do rešenja između Beograda i Prištine mora doći kompromisom, a ne "nametanjem stava da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova".

"Bombama su otcepili Kosovo od Srbije i sada nam govore da je to završena priča," kazao je Dačić za Večernje novosti.

Upitan da li su centri moći u Londonu, Vašingtonu, Parizu i Berlinu pred predsednika Srbije Aleksandra Vučića izašli sa ponudom da Srbija formalno ili neformalno prizna nezavisnost Kosova, a da je Zajednica srpskih opština najviše što može da dobije na KiM-u, Dačić je rekao da je "nekoliko puta govorio Vučiću da Zapad Srbiju svih ovih godina "zamajava i da je naše priznanje nezavisnosti Kosova jedino što njih zanima".

"Kako su se samo lepo setili, mi da priznamo Kosovo, a oni će nam velikodušno dati ZSO koju ne mogu da formiraju evo pet godina… Za pet godina se završio Drugi svetski rat, a oni nisu u stanju da nateraju Tačija i društvo da primene Briselski sporazum koji su potpisali," ocenio je Dačić.

"Mislim da je to vrhunski bezobrazluk i licemerje i da naša država ne može pristati na poniženje", kazao je on. Dačić je dodao da se do rešenja između Beograda i Prištine mora doći kompromisom, a ne "nametanjem stava da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova".

B92

Kako su ocenili: "Vučić se u proteklih mesec dana ponašao kao da je siguran da će Srbija dobiti sever Kosova, ali sada deluje kao da Zapad nije spreman za takav scenario i da je za njih status Kosova rešena stvar. Vučić izgleda prilično razočarano."

Izvori bliski državnom vrhu nezvanično su rekli za list da su pritisci Zapada u vezi sa Kosovom pojačani u svetlu onoga što čeka Srbiju, a to je potreba donošenja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, bez čega nema evropskih integracija.

"Predsedniku Vučiću nije eksplicitno poručeno da Beograd treba da prizna Kosovo, ali kako trenutno izgleda, to će biti uslov u budućnosti," tvrde izvori Danasa.

Komentarišući tvrdnje da je ove sedmice neko od zvaničnika iz Berlina trebalo da poseti Srbiju i predstavi plan za rešavanje kosovskog problema, izvori iz diplomatskih krugova navode da "zvanični Berlin od toga nije odustao i da će njihova delegacija doći u kraćem roku".

"Berlin i dalje zastupa stav da Kosovo treba da dobije status posmatrača u UN, po ugledu na Palestinu. Sigurno je da će u skorije vreme doći delegacija iz Nemačke, verovatno predvođena šefom diplomatije Hajkom Masom," kazali su oni.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.