Specijalci SAD uspostavljaju štab u Albaniji; Edi Rama: Fantastična vest

Američka Komanda za specijalne operacije u Evropi (SOCEUR)
FOTO: Sgt. Devin Andrews

Američka Komanda za specijalne operacije u Evropi (SOCEUR) odlučila je da uspostavi napredni štab na rotacionoj osnovi u Albaniji. Štab se uspostavlja s ciljem jačanja sposobnosti ovih snaga, tj. obezbeđivanja regionalne stabilnosti, saopšteno je.

„Uspostavljanje isturenog štaba u Albaniji obezbediće povećanu interoperabilnost sa našim albanskim saveznicima, važan pristup transportnim čvorištima na Balkanu i veću logističku fleksibilnost“, naveo je na svom sajtu SOCEUR, sa bazom u nemačkom Štutgartu.

Precizirali su da Albanija ostaje snažan saveznik NATO-a, te da između SAD i albanske vlade, tj. ministarstva odbrane ove zemlje, vladaju snažni odnosi, „što čini uspostavljanje štaba u savezničkoj državi prirodno pogodnim“, naveli su.

Navode da će time da se u velikoj meri smanji vreme putovanja i uveća fleksibilnost i specijalnih operacija i konvencionalnih snaga u regionu.

SOCEUR poručuje da tako nešto ne bi bilo moguće bez ogromne podrške albanske vlade i profesionalizma albanske vojske.

„Sposobnost brzog kretanja i obuke unutar Balkana, u bliskoj saradnji sa drugim savezničkim i partnerskim snagama, učinile su Albaniju najboljom lokacijom za ove napore“, rekao je general-major Dejvid H. Tabor, komandant Komande specijalnih operacija za Evropu.

U saopštenju se dodaje da ova komanda, uz stalnu obuku i blisku saradnju, pruža važnu vezu između saveznika i partnera u regionu, te da, pritom unapređuje regionalnu stabilnost.

„SOCEUR je jedinstveno postavljen da podstiče naš odnos sa saveznicima i partnerima kako bi se suprotstavio zloćudnom uticaju, izgradio interoperabilnost, brzo reagovao na nove pretnje i, ako je potrebno, pobedi u slučaju agresije“, zaključuje se u saopštenju.

Ubrzo nakon vesti o otvaranju štaba u Albaniji oglasio se premijer ove zemlje, Edi Rama, rekavši da je to fantastična vest.

„Ovo je fantastična vest. To je izraz vrlo visokog kredibiliteta i bliske saradnje“, rekao je Rama, prenose mediji.

Podsetimo, ranije ove nedelje ujedno je stigla najava iz SAD-a da će na Kosovo stići dvadeset pripadnika vojne policije Nacionalne garde Kentakija.

Kako je saopšteno, reč je o jednogodišnjoj misiji službenika koji su obučeni za zaštitu snaga, antiterorizam, obezbeđivanja područja i policijske obaveštajne operacije.

Oni će pružiti podršku oficirima za vezu vojne policije u okviru operacije „Joint Guardian“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.