Spahiu: Narod uvek dobije vladu kakvu zaslužuje, na izborima pobeđuje onaj ko najbolje ukrade glasove

Na Kosovu pobeđuje onaj ko najbolje uspe da se organizuje, ko najbolje uspe da ukrade glasove. Uvek jedna zemlja i jedan narod imaju vladu koju zaslužuju. Dakle, ako zaslužujemo lopove – imaćemo lopove, ako zaslužujemo poštene – imaćemo poštene ljude – ocenio je analitičar sa Kosova, Nedžmedin Spahiu, u emisiji "Slobodno srpski". Navodi i da odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora najviše šteti Demokratskom savezu Kosova (LDK) Ise Mustafe, jer će, kako je kazao, vrlo teško ponovo biti deo vlasti. Demokratska partija Kosova (PDK) je ulaskom u koaliciju sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i NISMA-om Fatmira Ljimaja, sa druge strane, učinila pravi potez.

"Koalicija PDK, Alijanse i NISMA-e znači da će biti više krađe glasova i nema ko da im se odupre, jer će simpatizeri LDK biti suviše, rekao bih, nespretni da brane svoj glas. Zavisi i kakva će biti izborna komisija, ako imaš tri člana od ukupno sedam, znači da će imati izborni proces pod kontrolom. Isključiv su favorit PDK, NISMA i Alijansa," kaže Spahiu.

On navodi i druge razloge zašto je koalicija oko PDK favorit za pobedu na izborima, ali i zašto je LDK izgubila poverenje glasačkog tela:

"PDK je bio u poziciji da odredi kada će biti izbori. Mogli su da sruše vladu kad su hteli i to su učinili, i na vreme su bili pripremljeni za to. Nespremni su bili oni koji nisu očekivali izbore. Koalicija PDK, Alijansa i NISMA je favoriti, zbog toga što je na čelu LDK čovek koji se pre tri godine predao pred PDK i ljudi su izgubili poverenje. LDK ima najveće biračko telo na Kosovu sa 65-70%, kada bi na čelu bio čovek od poverenja, onda bi LDK bio sigurni pobednik."

Sa druge strane, najpametniju stvar je uradio Kadri Veselji koji je svog potencijalno najvećeg rivala, Ramuša Haradinaja, privukao sebi i on je sad potpuno komotan, dodaje:

 Ujedinjenje Albanaca – neozbiljnost Rame koji je u škripcu za vlast

Govoreći o sve češćem pominjanju ujedinjenja teritorija gde žive Albanci od strane pojedinih političara u Albaniji i na Kosovu, a što se u Beogradu tumači kao stvaranje Velike Albanije, Spahiu je kazao:

"To je pre svega neozbiljnost Edija Rame koji je sada u škripcu za vlast u Tirani i koji je mislio da time uceni međunarodnu zajednicu, odnosno Zapad u smislu ako vi meni ne ostavite vlast, ili ako mi ne pomognete da ostanem na vlasti, ja ću vam uništiti vaš proizvod, odnosno državu Kosovo, koju ste vi stvorili. To isto je uradio i Hašim Tači koji se kasnije pokajao i kazao da to on nije nikad rekao i da je to propaganda Srbije. U svakom slučaju to su neozbiljne priče, kao što je neozbiljna priča bila i predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će sa sinovima da dođe da ratuje zbog Kosova, sto je u Prištini shvaćeno kao najobičnija propaganda. Srbija takođe priče o Velikoj Albaniji ne shvata ozbiljno, nego priča o tome da bi skrenula pažnju i prikrila neke svoje unutrašnje stvari i probleme."

O Samoopredeljenju

"Narod ne voli nekog ko neće ni sa kim. Nisu se potrudili da bar neku malu partiju imaju uz sebe. Nisu se odkačili od slogana ujedinjenja Albanije. Sada se i oni o tome popravljaju i modifikovali su to na samo na pravo da se Kosovo ujedini sa Albanijom. Narod zna da je to nerealno i ako Samoopredeljenje dobije izbore uvešće nas u probleme sa međunarodnim faktorom."

"Da nije bilo te koalicije i da nije Haradinaju ponudio mesto kandidata za premijera, on bi zapravo najviše napada imao od samog Haradinaja, ali je na ovaj način eliminisao svog najvećeg protivnika. S druge strane, bilo kakve kritike ili napadi DSK na DPK i tu koaliciju neće imati rezultata, jer su do sada bili zajedno u vlasti i služili su DPK i hteli su da im služe još godinu dana, tako da nikakve kritike na njihov račun ne vrede."

On smatra i da je oštra Haradinajeva retorika prema Srbiji u poslednjih mesec dana zapravo deo predizborne kampanje.

"Haradinaj je iskoristio to što je bio uhapšen u Francuskoj da izoštri svoj patriotizam. Time je našao povod da napada Srbiju i to najviše šteti pokretu Samoopredeljenje i Haradinaj je zapravo time hteo da glavnog rivala stavi po strani i on je to već donekle i uspeo," dodaje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.