Šole o KM tablicama: Novi koraci Prištine nisu dosledni ni slovu ni duhu dogovora iz novembra

„Mislim da koraci koje je u poslednja 24 sata najavila Priština nisu dosledni ni slovu ni duhu dogovora postignutog krajem novembra 2022. godine, kojim je okončana prethodna kriza“, kazao je specijalni savetnik američkog Stejt departmenta, Derek Šole (Chollet), za RSE, komentarišući odluku Prištine da ne dozvoli kretanje vozilima sa KM tablicama koja su registrovana u decembru.

Nakon serije izjava vlasnika automobila sa KM registarskim oznakama tokom jučerašnjeg dana – da im nije bilo dozvoljeno da uđu na teritoriju Kosova, zvanični Beograd optužio je Prištinu da krši dogovor o tablicama koji je zaključen novembra meseca. Njime je Srbija pristala da obustavi izdavanje novih KM tablica, ali je, kako tvrde, bilo dogovoreno da će stare tablice sa ovim oznakama moći da se produžavaju i koriste „kao i do sada“.

Potom se oglasio kosovski ministar unutrašnjih poslova koji je potvrdio da pojedinim vozilima nije bilo dozvoljeno da uđu na Kosovo.

Naznačio je da je reč o vozilima sa KM tablicama čije su registracije produžavane u decembru, te optužio Beograd da zapravo on krši novembarski dogovor.

„Na osnovu sporazuma između Republike Kosovo i Srbije u Briselu u novembru 2022. godine, Srbija je pristala da obustavi proizvodnju nelegalnih registarskih tablica i produžavanje registracije postojećih“, poručio je Svećlja.

Upitan da prokomentariše odluku Prištine o zabrani ulaska vozilima sa KM tablicima, specijalni savetnik američkog Stejt departmenta, Derek Šole, kazao je danas za RSE da je to upravo korak koji SAD nisu želele da vide.

„Prošle nedelje kada sam bio u poseti regionu bio sam veoma jasan da SAD radeći sa svojim evropskim partnerima žele da izađu iz krizne diplomatije, gde samo idemo iz jedne krize u drugu, kako bismo pristupili poslu i krenuli napred u procesu dijaloga, koji vodi i u kom posreduje Evropska unija (EU), ka normalizaciji zasnovanog na uzajamnom priznanju“, kazao je Šole.

Tvrdi da koraci koje je u poslednja 24 sata najavila Priština „nisu dosledni, ni slovu ni duhu“ dogovora postignutog krajem novembra (2022. godine).

„Mislimo da unilateralne poteze ne bi trebalo da najavljuje nijedna strana i trebalo bi da imamo koordinisan način na koji treba da se krene napred, tako da ovakve stvari ne bi dovele do krize koju zaista treba da izbegnemo i odvratile pažnju sa važnog posla, odnosno dijaloga“, naglasio je Šole.

Uoči sutrašnje posete evropskog i američkog izaslanika, savetnika Nemačke, Francuske i Italije, Šole kaže da je reč o veoma važnom trenutku za dijalog.

Potvrdio je da je tokom prošlonedeljne posete Beogradu i Prištini sa sagovornicima vodio diskusije o važnosti ovih sastanaka, ali i „nekim detaljima“.

„Ne očekujemo da će se ova situacija rešiti tokom sutrašnjih sastanaka, ali je, nadamo se, tačka preokreta u ovom procesu, za koji se nadamo da ćemo u nedeljama koje dolaze videti stvarni napredak“, poručio je.

Za RSE govorio je i o Zajednici srpskih opština. Ponovio je prošlonedeljne poruke iz Prištine i Beograda – da bi ona trebalo da bude formirana, ali i da je „Zajednica poput Republike Srpske crvena linija koju Sjedinjene Američke Države (SAD) neće dozvoliti“.

„SAD to ne bi prihvatile i to nije ono što mi guramo“, rekao je Šole.

Ovaj američki zvaničnik je potvrdno odgovorio na pitanje o tome da li misli da su Beograd i Priština spremni da se dogovore oko konačnog sporazuma, ali i precizira da će to da zahteva „teške izbore i političku hrabrost“.

„Obe vlade moraju da budu u stanju da pokažu spremnost na kompromis. Mislimo da su ovi kompromisi mogući. Pokušavamo da pronađemo kreativna rešenja kako bismo im pomogli da naprave te kompromise“, naveo je Šole.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.