SO Zvečan: Usvojene izmene i dopune budžeta; rasprava i o "evrima" (AUDIO)

Skupština opština Zvečan usvojila je danas izmene i dopune budžeta, prema kojima budžet ove opštine za 2016. godinu iznosi 1.722.224 evra. Današnji budžet neznatno se razlikuje od prošlonedeljnog, a do promena je najviše došlo u preraspodeli sredstava po kategorijama. Danas održanu sednicu SO-a je, međutim, obeležila rasprava koju je pokrenula jedna od radnica Privremenog organa opštine Zvečan, u vezi sa takozvanim "evrima", to jest, platama iz kosovskog budžeta, koju su primali neki od radnika srpskih institucija u prethodnim godinama. 

Poslušajte današnju sednicu SO Zvečan:

"U principu, Ministarstvo finansija insistira da se budžet usvoji u skladu sa budžetskom 'okružnicom' koja je naknadno donešena. Celokupna suma budžeta se u potpunosti slaže, međutim, izdvojena su sredstva prema kategorijama. Tako da sada, prema ovom budžetu, mi raspolažemo sa sredstvima od ukupno 1.722.224 evra, od čega se 1.378.578 evra odnosi na plate i dnevnice, 160.722 evra na robe i usluge, opštinski rashodi u sumi od 60.000 evra, subvencije i transferi 65.767 evra i kapitalni rashodi 57.107 evra," objasnio je gradonačelnik opštine Zvečan, Vučina Janković. 

On je ponovio da su dobijene i garancije iz Prištine da će u junu, na rebalansu budžeta Kosova, dobiti sredstva uz koja će budžet za 2016. biti kao i za 2015. 

S obzirom na to da je od 19 odbornika bilo prisutno 14, izmene i dopune budžeta za 2016. godinu usvojene su sa 14 glasova za, to jest, jednoglasno. Ipak, pre nego što su usvojene izmene i dopune budžeta, raspravljalo se o "evrima", to jest, platama iz kosovskog budžeta. Raspravu je pokrenula jedna od radnica Privremenog organa opštine Zvečan, insistirajući da zna "šta sleduje radnike opštine" prema budžetu za 2016, zašto ne primaju takozvane "evre", ko može da prima "evre", a ko ne, tvrdeći istovremeno da ima onih koji "primaju po tri plate".  

Iako je gradonačelnik opštine Zvečan više puta objasnio da je donešena odluka prema kojoj više neće moći da se primaju duple plate, te da nisu u pitanju "evri", već plate, rasprava se nastavila, te je najveći deo sednice upravo protekao u raspravi o platama finansiranim kosovskim budžetom. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.