Ambasadori: SB UN treba manje da se bavi Kosovom

Ambasadori zapadnih zemalja založili su se danas na Savetu bezbednosti UN da se to telo manje bavi Kosovom.

Posle predstavljanja tromesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o radu UUNMIK-a, ambasadori SAD, Velike Britanije i Francuske, založili su se da se UN manje bave Kosovom i da se izveštaj podnosi na šest a ne na tri mesca.

Na Kosovu postoje izazovi, ali nije potrebna ovolika pažnja Saveta bezbednosti UN, rekao je predstavnik Velike Britanije i ocenio da EU, a ne Savet bezbednosti, treba da se više bavi Kosovom. 

Američki predstavnik je rekao da je bolje trošiti vreme Saveta bezbednosti na druge probleme u svetu. 

Zapadni ambasadori su takođe pozdravili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU i osudili nasilje opozicije u kosovskom parlamentu. 

Francuski ambasador Franosa Deletr rekao je da sve obaveze iz sporazuma Beograda i Prištine treba što pre ispuniti, između ostalog osnivanjem Zajednice srpskih opština, što je ključni korak u normalizaciji odnosa. 

Deletr je osudio nasilje kosovske opozicije i pozdravio nastavak dijaloga Beograd i Prištine. 

Politička situacija na Kosovu je zabrinjavajuća, a ometanja rada skupštine su neprihvatljiva, rekao je Deletr, dodajući da za nasilje i retoriku mržnje nema mesta u društvima kakvim teži Kosovo. 

Deletr je rekao da uprkos tenzijama s opozicijom, kosovske vlasti moraju da nastave dijalog i reforme. 

Francuski ambasador je rekao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU ide u pravcu stvaranja uslova za neophodne promene. 

Deletr je rekao da je na Kosovu prioritet vladavina zakona i pozvao da što pre proradi Specijalni sud za zločine OVK i da kosovske vlasti sarađuju. 

Britanski ambasador je takođe izrazio zabrinutost zbog zapaljive retorike i nasilja opozicije u parlamentu, navodeći da to šteti imidžu Kosova. 

Kao prijatelj Kosova, Velika Britanija nudi podršku i pomoć novom predsedniku Hašimu Tačiju, rekao je ambasador i dodao da je ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU ključni trenutak u napretku Kosova ka EU. 

Britanski predstavnik je izrazio žaljenje zbog odlaganja ispunjavanja sporazuma Beograda i Prištine i pozvao ih da ispune svoje obaveze. 

On je rekao da na Kosovu postoje ozbiljni izazvovi u vladavini prava, korupciji i političkoj krizi i pozvao kosovske lidere da rade na tim pitanjima, ali i naglasio da se osam godina posle sticanja nezavisnosti, ne može negirati pozitivan trend na Kosovu. 

Ambasador SAD se založio za smanjenje misije UN na Kosovu i ocenio da je Kosovo napravilo važan napredak u vladavini prava, navodeći da je tome doprineo i rad na osnivanju Specijalnog suda za zločine OVK. 

On je takođe pozdravio napore vlade u Beogradu i Prištini na normalizaciji odnosa i ocenio da najveću zabrinutost izaziva nasilje kosovske opozicije.

B92

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.