Smenjena Ksenija Božović. Smenu predložio bivši partijski saborac. Novi predsednik SO bivši partijski saborac

Sada već bivša predsednica skupštine opštine Severna Mitrovica, Ksenija Božović, iz Građanske inicijative „Srbija demokratija pravda“ smenjena je danas sa mesta predsedavajuće. Na njeno mesto izglasan je nekadašnji član SDP-a i sada „samostalni odbornik“, Dejan Gurešić. Na današnjoj sednici SO-a Božovićeva je smenjena na predlog, takođe, svog nekadašnjeg partijskog saborca, a sadašnjeg odbornika SNS-a, Zorana Mojsilovića. Ona ističe da je njena smena šokantna jer su smenu zatražili i podržali nekadašnji – njeni i saborci lidera SDP-a – Olivera Ivanovića, a da pravog razloga za smenu, kako tvrdi, nije bilo. Za smenu Božovićeve glasalo je 11 od 18 prisutnih odbornika. Nisu glasali  odbornici iz redova albanske i bošnjačke zajednice.

Zoran Mojsilović: "Ja se izvinjavam gradonačelniku"; "Ja sam nezadovoljan radom skupštine"

"Ja  se izvinjavam gradonačelniku. Shvatio sam značaj njegove dopune dnevnog reda oko rebalansa budžeta ali imam jedan predlog za koji smatram da je izuzetno važan i želeo bih da se o ovom predlogu prioritetno izjasnimo, kao, maltene, prvoj tački dnevnog reda. Ja sam nezadovoljan radom skupštine, njenim vođenjem SO Severna Mitrovica i samim tim predlažem sledeće: izglasavanje nepoverenja gospođi Kseniji Božović na vršenje dužnosti predsedavajuće SO Severna Mitrovica. Ukoliko moj predlog bude podržan većinom, i mojih kolega, ja predlažem da se odmah pristupi izboru predsedavajućeg skupštine."


Mojsilović: "Naš poslovnik o radu koji se ministarstvu lokalne samouprave smatra izuzetnim dokumentom, izuzetno važnim dokumentom, ne postoji i nikad nije prošao pravnu proveru"

"Ako budete tražili naš poslovnik o radu u ministarstvu lokalne samouprave, koji smo mi usvojili, nećete ga naći. Naš poslovnik o radu koji se ministarstvu lokalne samouprave smatra izuzetnim dokumentom, izuzetno važnim dokumentom, ne postoji i nikad nije prošao pravnu proveru. Saznavši to, ja sam iskazao svoje nezadovoljstvo i 'sumlju' šta je bilo sa ostalim odlukama, da li su one redovno slate u ministarstvo, da li su prolazile pravnu proveru, jer u par navrata čuli smo ovde da se ne sprovode skupštinske odluke. Ukoliko iz ministarstva lokalne samouprave nije došla povratna informacija za pravnu validnost neke naše odluke, niti gradonačelnik, niti 'niko' na lokalu opštine Severna Mitrovica, 'ima' pravo i sme da je sprovodi. Smatram promenom predsedavajućeg i imenovanje novog u koga ćemo imati puno poverenje. Mi  možemo sve da proverimo i ukoliko je došlo do nekih grešaka to ispravimo."


Ivanović obavešten o smeni

Ksenija Božović je potvrdila da je lider SDP-a obavešten o njenoj smeni, ali dodaje da još uvek ne zna kakva je njegova reakcija.

"Mogu da zamislim kako mu je. Zamislite koliko je dugo nepravedno u zatvoru. Uz to, mi smo podržali SNS, a pogledajte šta se dogodilo našoj stranci. Ipak, idemo dalje," rekla je ona.

"U šoku sam. Nezvanično sam pre 15-ak dana čula neke najave, ali sam iskreno smatrala da se to ne može dogoditi, jer se smena predsednika traži onda kada prekrši zakon, član Statuta opštine, poslovnik o radu, da je nešto učinio zbog čega SO nije funkcionisala. To se u mom slučaju nije dogodilo. Još šokantnije je to što sam smenjena na predlog nekadašnjeg odbornika SDP-a, a na moje mesto je došao, takođe, naš nekadašnji partijski saborac, ali to samo govori o njima i ja ne bih više trošila reči na to," rekla je Božovićeva u izjavi za KoSSev, neposredno nakon smene.

Smenu Božovićeve zatražio je odbornik i savetnik u kosovskom  ministarstvu za administraciju lokalne samouprave, Zoran Mojsilović, zbog, kako je Božović rekla, navodnog nedostavljanja poslovnika o radu nadležnom ministarstvu, a što, kako ona ističe – nije tačno:

"Pozvali su se na poslovnik o radu, to jest, da ja kao predsedavajuća nisam poslala poslovnik o radu nadležnom ministarstvu. A mi upravo po tom, usvojenom poslovniku o radu, radimo već dve i po godine. Taj dokument je i javan, dostupan je na zvaničnoj Internet stranici ministarstva. Nije tačno da ga nema u ministarstvu."

Na naše pitanje da li bi to, čak i ukoliko je tačno, trebalo da bude dovoljan razlog za njenu smenu, ona dodaje:

"Naravno da to nije dovoljan razlog da se traži smena. Posebno zato što smo danas na dnevnom redu, umesto ove prisilne smene, imali mnogo ozbiljnija pitanja za razmatranje i uopšte, pred opštinom Severna Mitrovica su mnogo ozbiljniji problemi na čijem rešavanju treba da se radi, kao što su političko-bezbednosna situacija, izazovi u radu opštine, tromesečni izveštaj o radu opštine, tromesečni finansijski izveštaj."

"Sraman čin" i "loš ukus" od dojučerašnjih partijskih saboraca

Igor Simić, Dejan Gurešić i Milan Kosovac tvrde da su "samostalni odbornici", a ne odbornici SNS-a

Sredinom maja iz opštinskog odbora SNS-a saopšteno je da su skoro svi odbornici – Igor Simić, dr Marina Petrović, dr Dejan Gurešić, profesor Milan Kosovac, privrednik Zoran Krstović, ekonomista Biserka Milosavljević i profesorica Blagica Radovanović – samovoljno napustili građansku inicijativu SDP-Oliver Ivanović u opštini Kosovska Mitrovica i Zvečan i pristupili SNS-u, što je u izjavi za naš portal rekao i Igor Simić, kada je potvrdio navode Rakićevog saopštenja. Međutim, Simić, Gurešić i Kosovac, na današnjoj sednici, obavestili su SO da nisu članovi SDP-a, već samostalni odbornici koji daju punu podršku gradonačelniku Severne Mitrovice.


Dva preletanja iz GI SDP za šest meseci

Preletanje sedam odbornika iz SDP-a u SNS, nije, međutim, bilo i  jedino preletanje dojučerašnjih članova Ivanovićeve stranke u vladajuću SNSU oktobru prošle godine, za 20 dana ovu stranku napustila su četiri odbornika.

Božović ističe i da posebno "sraman čin" u vezi sa njenom smenom, te "loš ukus“ daje to što je smenu zvanično pokrenuo njen dojučerašnji bliski partijski saradnik, ali i saradnik Olivera Ivanovića – Zoran Mojsilović, a da je za predsednika skupštine izabran, takođe, njihov dojučerašnji partijski saborac, Dejan Gurešić, koji se danas izjasnio kao  "samostalni odbornik".

"Uprkos tome što je gradonačelnik u svom nedavnom saopštenju za štampu upoznao javnost sa tim da su poslanici GI SDP-a sada odbornici SNS-a, neki od njih su danas za govornicom izjavili da su oni navodno samostalni odbornici, ali koji podržavaju gradonačelnika. Neka javnost prosudi o čemu i o kakvim se ljudi radi i ko laže, a neko sigurno laže," rekla je ona.

Božović: Povređena su i moja ženska prava

Božović je istakla i da je njenom smenom prekršena Rezolucija Ujedinjenih nacija 1325, koja se bavi zaštitom prava i položaja žena, te da je najmanje što se moglo očekivati to da neka od odbornica bude izabrana na njeno mesto, jer su, kako je istakla, žene u političkom životu Severne Mitrovice nedovoljno zastupljene.

Na pitanje šta će dalje učiniti, ona, ipak, ističe da će nastaviti da jača stranku, uprkos, kako kaže, snažnim pokušajima da se ona uguši. 

"Ono što posebno čudi i što daje posebnu gorčinu, jeste to što je upravo naša stranka GI SDP – Oliver Ivanović snažno podržala SNS tokom izborne kampanje, a da ne pominjem tešku situaciju u kojoj se trenutno nalazi naš lider."

Božović očekuje i reakciju međunarodnih organizacija koja se bave zaštitom ljudskih prava i nadgledanjem rada sednica i uopšte – lokalne samouprave, kao što je OEBS, istakavši da je na današnjoj sednici upadljivo bilo povećano prisustvo predstavnika ovih organizacija.

"Sačekaću i videću kako će reagovati," dodala je ona.

Na današnjoj sednici se, osim smene Božovićeve, koja je kao posebna tačka dnevnog reda naknadno usvojena, i koja je obeležila današnju sednicu, raspravljalo i o političko-bezbednosnoj situaciji, tromesečnom izveštaju o radu opštine u 2016, tromesečnom finansijskom izveštaju za istu godinu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.