Smenjen direktor RTK

Foto: RTK 2

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) razrešio je u sredu uveče generalnog direktora javnog medijskog servisa Ngadhnjima Kastratija.

Kako se navodi u saopštenju UO RTK, Kastrati je razrešen sa devet glasova ZA i nijednim protiv.

„Odluka o razrešenju je zasnovana na brojnim povredama Zakona o RTK i drugih podzakonskih akata učinjenih u RTK tokom mandata g.Kastratija. Odbor RTK-a je utvrdio nemar generalnog direktora prema nepravilnostima, zloupotrebama, nedelovanju, nepotizmu, degradaciji, kontinuiranom pristrasnom i neobjektivnom izveštavanju javnog emitera Kosova. Na osnovu svih ovih prekršaja, bilo je nemoguće da Upravni odbor RTK nastavi da konsoliduje reputaciju RTK i njeno funkcionisanje sa gospodinom Kastratijem kao generalnim direktorom“, navodi se u saopštenju.

O smeni se već oglasio bivši direktor Kastrati, putem objave na Fejsbuku. Prema njegovim rečima, otkako je novi UO stupio na funkciju, počeli su pritisci na njega.

„Jasno sam rekao političkim članovima ovog Odbora da ne otpuštam nijednu osobu. Razlog je jednostavan: oni rade dugi niz godina i potrebni su, a sa tim platama izdržavaju svoje porodice, što je veoma teško u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji“, napisao je on na Fejsbuku.

U međuvremenu, prema saopštenju Odbora RTK-a, javni mediji broje 765 redovnih zaposlenih, a navodi se i da je bivši direktor funkcionisanje glavnih jedinica RTK-a zasnivao na zaposlenima sa ugovorima o delu.

„Na dan 31. decembra 2021. godine RTK je imala 239 ljudi angažovanih prema ugovorima o delu. Mnogi od njih su angažovani na najbitnijim poslovima rada RTK, kao što su: novinari, snimatelji, montažeri, radnici obezbeđenja itd. Dalje, g. Kastrati je zvaničnim kanalima potvrdio da funkcionisanje mnogih jedinica RTK zavisi od lica angažovanih prema ovim ugovorima“, kaže se u saopštenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.