Službenik Vlade Kosova: Savu Janjića proglasiti nepoželjnom osobom

Direktor Odeljenja za javne komunikacije u kosovskom ministarstvu za dijasporu, Ljorik Pustina, zatražio je danas da se iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, proglasi nepoželjnom osobom na Kosovu. Pustina je zahtev uputio na svom Tviter nalogu, reagujući tako na odluku Generalne konferencije o tome da zahtev Kosova za članstvo u UNESCO bude odbijen, optuživši istovremeno Srbiju za "rasizam", te ocenivši da treba "odmah prekinuti" pregovore sa Srbijom. Ovaj zahtev službenika Vlade Kosova usledio je, međutim, nakon što je jedan od kosovskih portala u jeku Internet kampanje protiv članstva Kosova u UNESCO, u kojoj je Janjić aktivno učestvovao, optužio ovog igumana i još dvojicu monaha Visokih Dečana za "krijumčarenje robe" iz centralne Srbije na Kosovo. ​

"Savu Janjića proglasiti personom non grata na Kosovu zbog širenja etničke mržnje i netolerancije," napisao je Pustina na svom Tviter nalogu.

Iguman manastira Visoki Dečani je, sa druge strane, Pustinin tvit nazvao otvorenom pretnjom i istakao da to "potvrđuje u kakvom društvu živimo".

"Otvorene pretnje ovaj put od Direktora za komunikacije Vlade Kosova. Nažalost, sve potvrđuje u kakvom društvu živimo," napisao je Janjić.

A pre samo sedam dana portal "Tešeši" je optužio igumana i dvojicu monaha manastira Visoki Dečani da su učestvovali u krijumčarenju robe iz centralne Srbije na Kosovo. Ovaj portal je u svom tekstu, koji su preneli i drugi kosovski mediji – naveo da su "zaposleni Save Janjića posvećeni krijumčarenju", dok je on "angažovan u akciji sprečavanja da Kosovo bude član u UNESCO-u."

Tešeši je tada objavio i navodne dokumente koji "dokazuju" da su dvojica monaha manastira Visoki Dečani "prokrijumčarili devet mašina za mužu krava, značajnu količinu sveća, deterdžent i svinje."


Sava Janjić je tokom srpske Internet kontra-kampanje protiv članstva Kosova u UNESCO svakodnevno komentarisao statuse i objave kosovskih zvaničnika, objavljivao fotografije uništenih crkava i manastira, navodeći konkretne argumente zašto Kosovu ne treba dopustiti da bude član svetske organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu, što je naišlo na negativne komentare kako albanskih korisnika društvenih mreža, tako i kosovskih zvaničnika. Janjić se, takođe, u nedavnoj video poruci na engleskom obratio međunarodnoj javnosti iz manastira, apelujući da se odluka o članstvu odloži. On je istakao i ponovio razloge za zabrinutost SPC da ugrožene pravoslavne svetinje, među kojima pre svega manastiri i crkve, uključujući i Prvi spomenik kulture – upravo manastir Visoki Dečani – na Kosovu i Metohiji, dođu pod zaštitu onih zbog kojih su, kako je Janjić objasnio, u poteklih godina i bile ugrožene i rušene.


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.