Slučaj Medikus: Sud odbacuje odlaganje hapšenja Dervišijevih, ali su oni i dalje na slobodi

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Prošlo je više od mesec dana od kad je Apelacioni sud potvrdio presude Arbanu i Ljutfiju Dervišiju, koji su optuženi u slučaju Medikus. Ali otac i sin su i dalje na slobodi i niko od njih nije počeo da izdržava kaznu.

Kosovski sudovi i pravosudni sistem još jednom nisu uspeli da obezbede njihovo prisustvo i izbegnu njihovo bežanje sa Kosova.

Advokat Petrit Duši je rekao da je zatražio odlaganje kazne od strane Apelacionog suda, pošto ga je Osnovni sud odbio. 

Portparol Apelacionog suda, Arber Jašari, rekao je za KTV da je Apelacioni sud odbacio odlaganje izvršenja kazne. 

Ali, iako je Apelacioni sud, kao i  Osnovni sud – potvrdio kaznu, ni ovaj sud nije uspeo da primeni odredbe Zakona o krivičnom postupku, prema kojem zatvorenici treba da budu u pritvoru.

Zakon o krivičnom postupku, član 367, stav 2, iako se (u ovom slučaju) ne sprovodi, predviđa pritvor za kazne od veće od 5 godina. Arban i Ljutfi Derviši su osuđeni na 8 godina zatvora zbog organizovanog kriminala i trgovine ljudima.

"Žalbe su odbijene i preduzimaju se druge proceduralne radnje u primeni zakona," rekla je portparolka Osnovnog suda, Miriljinda Gaši, ali ona nije želela da kaže da li je sud doneo bilo kakvu odluku da se izda nalog za hapšenje Dervišijevih. 

KTV je postavio pitanja i advokatu Ljutfija Dervišija, Amerikancu Linu Slatengrenu, ali iz njegove kancelarije u Prištini nije stigao odgovor, ali je Klinički centar (u Prištini, prim. red.) već potvrdio da je raskinuo ugovor sa Dervišijem. 

Ovo nije prvi put da zatvorenici lako pobegnu sa Kosova, ali od izdržavanja kazne.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.