Slučaj „Gulenisti“: Saslušani policajci koji su učestvovali u deportaciji turskih državljana

FOTO: Kallxo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Bivši šef Kosovske obaveštajne agencije Driton Gaši (Gashi) i direktor Odeljenja za državljanstvo i azil Valjon Krasnići (Valon Krasniqi), zajedno sa direktorom za migracije Rahmanom Siljemanijem (Rrahman Syljemani), ponovo su danas sedeli na optuženičkoj klupi u vezi sa slučajem deportacije šestorice Turskih državljana.

Optuženi su danas suočeni sa izjavama policajaca koji su učestvovali u akciji deportacije šest turskih državljana.

Oba policajca su izjavila da je prvobitno naređenje koje su dobili od svojih pretpostavljenih bilo da se ta lica isprate do Uprave policije za migracije i strance, a da je usput naredba promenjena i lica upućena na prištinski aerodrom.

„Krećemo kod direktora i onda me je na putu kolega obavestio da je razgovarao sa jednim od nadzornika i oni su nas obavestili da postoji odluka o prinudnom odlasku i otišli ​​smo pravo na aerodrom“, rekao je svedok Arta Dušolovi.

Branilac žrtava, advokat Urim Vokši (Vokshi), koji je zastupao članove porodica deportovanih, pitao je svedoke da li su deportovani bili upoznati sa svojim pravima tokom sprovođenja do policijskog automobila.

Isto pitanje postavio je i član sudskog veća, sudija Musa Kondželji (Konxheli).

„Da li ste primenili zakonske odredbe“ – upitao je sudija.

„Da, mislim da jesmo“, odgovorio je svedok Rustem Haljimi.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva, trojica zvaničnika optužena su da su tokom 2018. godine zloupotrebili službeni položaj ili ovlašćenja i protivzakonito lišili slobode šest turskih državljana.

Prema optužnici, ujutro 29. marta 2018. godine, pod potpuno misterioznim okolnostima, uhapšeni su i potom deportovani u Tursku Džihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Husein Guka, Mustafa Erdem, Osman Karakaja i Jusuf Karabina.

Hapšenje šest turskih državljana izvršile su kosovske institucije, dok je operacija njihove deportacije, od strane stručnjaka iz te oblasti, ocenjena kao „brdo kršenja zakona“.

Tek nakon što je Hasan Hisein Guka deportovan u Tursku, shvatilo se da je došlo do greške i da je pogrešno deportovan umesto Hasana Hiseina Demira.

Iako pogrešno deportovan, Guka je 28. januara 2020. godine, prema pisanju turskih medija, pred Sudom u Istanbulu osuđen na preko 8 godina zatvora.

Šestorica turskih državljana optuženo je za veze sa Fetulahom Gulenom, čovekom za koga turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da stoji iza neuspelog puča 2016.

Iz tog razloga je operacija KIA, prema mišljenju američkog eksperta, „upala“ u prostorije Kosovske policije, što je takođe predstavljalo prekršaj, jer prema kosovskom zakonodavstvu, nema ovlašćenja da organizuje operacije.

Opravdanje Kosovske obaveštajne agencije za deportaciju šest turskih državljana bilo je da oni predstavljaju „opasnost po nacionalnu bezbednost“.

Ovaj slučaj je čak prijavila i radna grupa UN, koja je deportaciju turskih državljana smatrala flagrantnim kršenjem ljudskih prava.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.