Slučaj Badovačko jezero: Podignuta optužnica protiv šestorice za terorizam

U vezi sa slučajem Badovačkog jezera, kada je sredinom jula uhapšeno pet lica zbog sumnje da su kao pripadnici ISIS-a pokušali da hemikalijama zatruju vodu u ovom jezeru, ove nedelje je protiv njih podignuta optužnica za više dela, među kojima ona i za terorizam. Optužnicom je, međutim, obuhvaćeno šest lica, a prema saopštenju iz Tužilaštva Kosova, namera uhapšenih bila je da snime propagandni video u kojem bi "pročitali zakletvu liderima ISIS-a i objavili na Internetu, kako bi dokazali koliko je ISIS rasprostranjen na Kosovu". Iako se u saopštenju tužilaštva ne navodi nacionalnost okrivljenih, prema ranijim izveštajima kosovskih medija, optuženi su Albanci iz Mitrovice, Istoka, Ajvalije i Kosovog Polja. 

Pročitajte još:

Badovac: 8 dana posle hapšenja danas pronađeno oružje, municija i crne uniforme​ 

Kod uhapšene petorice pronađene zastave ISIS-a i "drugi simboli", naknadno demantovano da je pronađen otrov

KPS: Nakon hapšenja tri lica kod Badovca, zbog moguće umešanosti u terorizam uhapšena još dva

Delovi Prištine od jutros bez vode: ISIS zatrovao Badovac?

Kod Gračanice uhapšene tri osobe za koje se sumnja da su pripadnici ID

Prema optužnici, B.L., G.H., B.I., M.H. i E.L. optuženi su za pripremu terorističkih akata protiv ustavnog reda i bezbednosti Kosova, dok se F.M. tereti za pomaganje u izvršavanju terorizma. B.L. i M.H. su, takođe, optuženi za nelegalno posedovanje oružja.

U saopštenju se, takođe, navode detalji događaja kada su neki od optuženih primećeni u blizini jezera Badovac, a zatim i uhapšeni, a dodaje se da je njihova namera zapravo bila da snime propagandni video za ISIS.

Oni su, kako se navodi u saopštenju, opremljeni puškama Kalašnjikov sa bajonetom, municijom, vojnim uniformama, maskama, rukavicama i zastavom ISIS-a, zaustavljeni na brani jezera, pošto su ih primetili čuvari brane, koji su pozvali Kosovsku policiju. Uhapšeni su, zatim, B.L., E.L. i M.H., dok su G.H. i B.I., uz pomoć F.M., uspeli da pobegnu sa mesta događaja.

"Ovim aktivnostima, okrivljeni su počinili gore navedena dela," zaključuje se u saopštenju, u kojem se dodaje da je optužnicu podigao kosovski tužilac, te da je preporučio da optuženi budu proglašeni krivima i da budu kažnjeni u skladu sa kosovskim zakonom.

Jedanaestog jula, ujutru u 1.40, Kosovska policija je na magistralnom putu Priština – Gnjilane, kod jezera Badovac u opštini Gračanica, privela tri lica za koje se sumnjalo da su pripadnici Islamske države. Nakon njihovog hapšenja, pijaća voda je isključena delovima Prištine, usled straha da je zatrovana hemikalijama.

Kosovski mediji su tada, takođe, preneli vest da je jedna od branioca uhapšenih, advokat Sabrije Jašari – potvrdila da je među predmetima kod osumnjičenih pronađenih i otrov, ali i je ona to kasnije demantovala.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.