SL podnela žalbu Ustavnom sudu jer im je dodeljeno samo jedno ministarsko mesto

Foto: KoSSev

Kako su i najavili, predstavnici Srpske liste predali su danas u ime deset poslanika ove stranke i poslanika Jedinstvene goranske partije žalbu Ustavnom sudu zbog toga što je ovoj stranci u novoj vladi dato samo jedno ministarsko mesto.

„Žalbom se osporava odluka Skupštine o izboru Vlade u Prištini od 22. marta 2021. godine u kojoj je srpskom narodu dato na upravu samo jedno ministarstvo iako je po Ustavu bila obaveza da se dodele dva“, smatraju iz ove stranke.

Srpska lista očekuje da će kosovski Ustavni sud odlučivati „u skladu sa ustavnim pravom poštujući prava, interese srpskog naroda, ali i ostalih nevećinskih zajednica“.

„Ističemo da je odluka da se Srbima uskrati pravična zastupljenost u institucijama na centralnom nivou protivna svim pravnim aktima“, dodali su.

Podcrtali su da žalbu ulažu s ciljem zaštite interesa srpskog naroda.

„Naglašavamo da nama ministarska mesta nisu potrebna zarad tih mesta, već kao sredstvo kojim se unapređuju uslovi u kojima naš narod živi na Kosovu i Metohiji.“

Da će Srpska lista uložiti žalbu kosovskom Ustavnom sudu zbog toga što je Srpskoj listi u novoj vladi predvođenoj Aljbinom Kurtijem dodeljeno samo jedno ministarsko mesto, potvrdio je još na sednici na kojoj je formirana vlada poslanik ispred Srpske liste, Igor Simić.

Jedini ministar u novoj Kurtijevoj vladi ispred Srpske liste je Goran Rakić, predsednik Srpske liste, koji sada upravlja ministarstvom za zajednice i povratak, a koje je u prethodnih više mandata vodio Dalibor Jevtić.

Ovoj stranci su u prethodnim vladama koje su brojale više od 12 ministarstava uglavnom dodeljivane dve od tri ministarske pozicije namenjenje nevećinskim zajednicama.

Šta kaže Ustav u vezi sa brojem ministara iz nevećinskih zajednica?

Kosovskim ustavom, predviđeno je da postoji najmanje jedan ministar iz srpske zajednice i jedan iz neke druge nevećinske zajednice. Međutim, ukoliko vlada ima više od 12 ministarstva, kao što je slučaj sa vladom Aljbina Kurtija koja broji 15 resora, predviđeno je da nevećinske zajednice dobiju i trećeg ministra iz svoje zajednice. U Ustavu se ne precizira posebna nacionalna zajednica za trećeg ministra.

Predsednica bošnjačke stranke na Kosovu – NDS, Emilija Redžepi, upravo je ukazala na to tokom sednice posvećenoj formiranju vlade, te nasuprot navodima Simića, rekla da je zapravo ispoštovan kosovski ustav, odnosno da su imenovana tri ministra iz nevećinskih zajednica.

Osim Gorana Rakića ispred srpske zajednice, za ministre su izabrani Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi) ispred egipćanske zajednice i Fikrim Damka ispred turske zajednice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.