Formirana kosovska vlada, Kurti ponovo premijer

Vest je ažurirana

Sastav kabineta nove kosovske vlade:

Premijer – Aljbin Kurti

Prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog – Besnik Bisljimi

Drugi potpredsednik i ministar spoljnih poslova i dijaspore – Donika Grvala (Gërvalla).

Treća potpredsednica vlade za pitanje manjina i ljudskih prava – Emilija Redžepi (Rexhepi)

Ministar finansija, rada i transfera – Hekuran Murati

Ministarka pravde – Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) – (istu funkciju vršila i u vladi Kurti 1)

Ministar zdravlja – Arben Vitia (istu funkciju vršio i u vladi Kurti 1)

Ministar obrazovanja, nauke i tehnologije – Arbrie (Arbërie) Nagavci

Ministar kulture, omladine i sporta – Hajrulah Čeku (Hajrullah Çeku)

Ministar administracije i lokalne samouprave – Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi)

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture – Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja – Faton Peci

Ministar odbrane – Armend Mehaj

Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave – Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla) – (vršio je funkciju zamenika ministra, a potom i v. d. ministra ovog ministarstva u vladi Kurti 1)

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine – Rozeta Hajdari (vršila funkciju ministarke ekonomije u vladi Kurti 1)

Mnistarka ekonomije – Artane Rizvanoli (Rizvanolli)

Ministar za zajednice i povratak – Goran Rakić

Ministar za regionalni razvoj – Fikrim Damka.

21:12 Hoti: Postavio sam standarde upravljanja, neću bacati suzavac u skupštinu

Sada već bivši kosovski premijer, Avdualh Hoti, održao je večeras konferenciju za štampu, nakon završetka sednice na kojoj je formirana nova kosovska vlada.

Hoti je čestitao novoizabranom premijeru, Aljbinu Kurtiju, poručivši mu da njegov uspeh pripada Kosovu, a da njegov neuspeh „košta zemlju“.

Kaže da će sutra biti izvršena primopredaja dužnosti, te da je za dosije o svim radovima koji su u toku.

„Postoje neki procesi koje treba pomeriti napred“, kazao je Hoti.

Poručipo je da mu je bila čast da vrši funkciju kosovskog premijera, te dodaje da ju je obavljao sa integritetom.

„Nije bilo lako, suočili smo se sa ekstremnim političkim polarizacijama, ali to se događalo već 10 godina u zemlji. U upravljanju pandemijom uvećali smo broj testova. Poboljšali smo isporuku lekova, radili smo na obezbeđivanju antikovid vakcina, poboljšali smo odnose sa prijateljima i nastavili smo dijalog sa jasnim principima, uklonili smo iz rasprave temu razgraničenja i postigli smo dogovor“, izlistao je Hoti ono što vidi kao uspehe svoje vlade.

Kaže da je njegova vlada izvršila reforme u pravosuđu i primeni zakona, a kao primer naveo akciju usmerenu protiv krijumčarenja u Karačevu.

Kaže da je tokom njegove vladavine Kosovo postalo bolje, uprkos svim izazovima, te poručio da je ponosan što je „postavio standarde upravljanja“.

Zahvalio se svima koji su uzeli učešće u prethodnoj vladi, ali i zdravstvenom osoblju, prosvetnim radnicima i međunarodnim zvaničnicima.

LDK će od sada biti deo opozicije, ona će voditi računa o tome da li se izborna obećanja ispunjavaju – „tačka po tačka“, kazao je Hoti i dodao da ujedno „neće da baca suzavac u Skupštinu“.

20:18 – Prvo obraćanje novog premijera

Premijer sam svih građana Kosova, poručio je Aljbin Kurti u svom prvom govoru, u svojstvu novog premijera, a drugom na večerašnjoj sednici posvećenoj formiranju vlade u Prištini.

„Do juče sam bio kandidat za jedan entitet, a od danas sam premijer svih građana Kosova. Nema sumnje da su ovi izbori bili istorijski, ali isto tako istorijska je odgovornost ove priče“, izjavio je.

Kaže da mu je čast i da stoji ponizno pred zadacima koji su pred njegovom vladom i naglasio je da je svaki glas – vera građana u promenu, razvoj ekonomije, povećanje plata, dovođenja pravde i osećaja jednakosti, te da je konačno svestan velikih očekivanja građana, ali i velike odgovornosti koju nosi.

Građanima je obećao da će biti „dobro pripremljen“; da neće biti „arogantan prema opoziciji“, jer su i za njih glasali građani.

Biće dobro pripremljen, ali i „dobro informisan“. Svoje odluke zasnivaće na „činjenicama, nauci i programu“, vodiće ga „principi i vera“, vlada će biti „otvorena za sve“.

Podsetimo, u govoru pre glasanja Kurti se dotakao dijaloga i odnosa sa Srbijom, spominjući žrtve žrtve, masovnu grobnicu u Batajnici i insistirao je na nadoknadi „ratne odšetete“ od Srbije. Naglasio je da je Kosovo učinilo kompromis kroz Ahtisarijev paket, i da novih kompromisa neće biti.

19:52 – Izglasana Kurtijeva vlada

Nova kosovska vlada je upravo izglasana. Aljbin Kurti je po drugi put za godinu dana izabran za premijera sa 67 glasova, dok je 30 poslanika bilo protiv. Između ove dve vlade postojala je još jedna, ona koju je predvodio Avdulah Hoti. Hoti je upravo sazvao konferenciju za medije u 20:30, kao odlazeći premijer.

Odmah po izboru, novi ministri su položili zakletvu.

Kako Koha javlja, prethodno se glasalo da Goran Rakić bude ministar za zajednice i povratak jer on nije na poslaničkoj listi, te su za njega glasali samo Srbi i dobio je svih 10 glasova.

„Goran Rakić će imati podršku svih poslanika Srpske liste, on nije deo nijedne koalicije, već je za njega glasao srpski narod“, neposredno pre glasanja sa skupštinske govornice poručio je Igor Simić.

Podsetimo, prethodna vlada koju je Kurti vodio početkom 2020. godine trajala je tačno 52 dana i njoj je izglasano nepoverenje 25. marta nakon što je iz vlade praktično istupio koalicioni partner Samoopredeljenja – LDK. Ova stranka je potom formirala novu vladu 3. juna u koaliciji sa AAK, NISMA, Srpskom listom, ali je već u decembru pala odlukom Ustavnog suda Kosova kao nelegalno izabrana.

Nova vlada formirana je u istom danu, kada je i konstituisana skupštine. Pred kosovskim poslanicima će se ubrzo naći i novi zadatak, odabir novog predsednika.

Ovakav redosled formiranja institucija, međutim, kako je danas ranije izjavio za KoSSev Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravo, je protivustavan.

„Prvo se bira skupština, pa predsednik Kosova, pa tek onda vlada“, tvrdi.

Miftaraj je objasnio da – ukoliko se danas ne izabere kosovski predsednik a izabere nova vlada, poslanici koji nisu zadovoljni ovakvim redosledom, a najmanje ih je deset, imaju mogućnost da se obrate Ustavnom sudu i zatraže ocenu zakonitosti nove vlade.

Iako se PDK danas ranije pohvalila prilikom izbora skupštine da oni „ne bacaju suzavac“, aludirajući na Samoopredeljenje, pred samo izglasavanje vlade, poslanica PDK, Ganimete Musljiu je, kako prenose mediji u Prištini, vređala Aljbina Kurtija, rekavši da će Kurti biti prvi albanski premijer čija deca „ne govore albanski“.

Na to je, Koha dalje javlja, reagovao novoizabrani predsednik Skupštine, Gljauk Konjufca, pozvavši na prekid uvredljivog rečnika u Skupštini, te da je to upozorenje za sve poslanike.

AAK takođe protiv Kurtijeve vlade

Svoju podršku vladi Aljbina Kurtija neće dati ni AAK, Ramuša Haradinaja.

Poslanik ove stranke, Besnik Tahiri, izneo je danas seriju optužbi na račun pobednika na izborima 14. februara.

Kurtija je optužio za autoritarni pristup, populizam i nesaradnju.

„Pobednik je izabrao da deluje izolovano, a ne u saradnji. Protivimo se bilo kakvoj dominantnoj i proizvoljnoj logici. Odbacujemo ovu jednostranu kulturu“, poručio je Tahiri.

Najavio je da će AAK biti „kritički“ nastrojeni predstavnik opozicije.

PDK neće glasati za vladu Aljbina Kurtija

Osim Srpske liste, podršku Kurtijevoj vladi neće dati ni PDK.

V. d. predsednika ove stranke, Enver Hodžaj, izjavio je pred novoizabranim poslanicima da je ovu odluku doneo iz tri razloga.

„Protiv vas smo kao sadržine, kao programa kao i sastava“, rekao je on.

Ujedno je saradnju Aljbina Kurtija i Vjose Osmani nazvao „koalicijom za stolice“.

Govoreći o planu buduće vlade koji je prethodno izneo Kurti, kaže da u njemu nije video ništa konkretno – po pitanju toga kako će obezbediti vakcine protiv kovida, kao i kada će one biti dostavljene Kosovu.

Isto tvrdi i kada je reč o ekonomskoj politici, obrazovanju, spoljnoj politici.

A šta kaže Ustav u vezi sa brojem ministara iz nevećinskih zajednica?

Prema kosovskom ustavu, predviđeno je da postoji najmanje jedan ministar iz srpske zajednice i jedan iz neke druge nevećinske zajednice. Međutim, ukoliko vlada ima više od 12 ministarstva, predviđeno je da nevećinske zajednice dobiju i trećeg ministra iz svoje zajednice.

Istovremeno, kosovski ustav predviđa i najmanje dva zamenika ministra iz srpske zajednice i dva zamenika iz drugih nevećinskih zajednice. Ali, ukoliko vlada ima više od 12 ministara, treći zamenik ministra u nekom ministarstvu predstavljaće srpsku zajednicu i, uz to još jedan zamenik ministra ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu.

Redžepi: Ustav ispoštovan – predložena tri ministra iz nevećinskih zajednica

Emilija Redžepi, predsednica bošnjačke stranke na Kosovu – NDS, međutim, nasuprot navodima Simića, tvrdi da je zapravo ispoštovan kosovski ustav, odnosno da su imenovana tri ministra iz nevećinskih zajednica.

Osim Gorana Rakića ispred srpske zajednice, za ministre su predloženi i Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi) ispred egipćanske zajednice i Fikrim Damka ispred turske zajednice.

Srpska lista neće glasati za Kurtijevu vladu

Igor Simić ispred Srpske liste govorio je pred poslanicima najavivši da ova stranka neće podržati vladu na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

Osim što neće podržati Kurtijevu vladu, Srpska lista će se žaliti kosovskom Ustavnom sudu.

Kako je objasnio Simić, srpskoj zajednici pripadaju dva ministarstva, a ne jedno, što je predlog mandatara Aljbina Kurtija.

Simić je naveo da je Srpska lista podnela potpise 11 poslanika, i da kao takva, ima prava na dva ministarstva.

Simić je u novom kratkom obraćanju precizirao da će Goran Rakić koji je predložen za ministra za zajednice i povratak imati podršku svoje stranke – Srpske liste.

Precizirao je da Srpska lista nije sačinila koalicioni sporazum već da će Rakić biti ministar na osnovu podrške birača 14. februara i garancija ministarske pozicije srpskoj zajednici na osnovu kosovskog ustava.

Kurti izneo predlog buduće vlade – Rakić ministar za zajednice i povratak

Kandidat za novog premijera Kosova, Aljbin Kurti je potom pred poslanicima izneo predlog sastava buduće vlade. Na osnovu ovog predloga, nova vlada imala bi 15 ministarstava.

Srbi će u novoj vladi imati jednog predstavnika. Reč je o ministarstvu za zajednice i povratak kojim bi, ukoliko se vlada izglasa, trebalo da upravlja predsednik Srpske liste, Goran Rakić.

Ovim ministarstvom je u više prethodnih mandata upravljao potpredsednik Srpske liste, Dalibor Jevtić.

Prema ovom predlogu, nijedno mesto zamenika premijera od tri nije dodeljeno Srbinu, kako je to do sada bilo.

Zamenica premijera za pitanje manjina i ljudskih prava prema ovom predlogu je Emilija Redžepi, ispred nevećinskih zajednica.

Ujedno, više predloženih imena za ministre su zapravo ministri iz prethodne Kurtijeve kratkoročne vlade, a koji su članovi LVV.

Kurti: Kosovo učinilo kompromis Ahtisarijevim planom – drugog kompromisa nema

Kurti je u svom govoru pred kraj predstavljanja svog programa govorio o odnosu prema dijalogu sa Beogradom.

I danas je izneo svoje poznate stavove – Kosovo je „već učinilo kompromis sa Ahtisarijevim planom“, te da nakon toga: „nećemo učiniti nijedan drugi komromis“, poručio je Kurti uz naznaku da će to na svakom sastanku kazati. Istovremeno je kazao da „nema alternative evropskom putu“.

Kurti je ujedno rekao da nema kompromisa kada je u pitanju i suverenitet Kosova.

Govoreći o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kaže da bez “priznavanja stvarnosti nezavisnog Kosova i prihvatanja istine od strane Srbije ne može biti normalizacije“.

Ujedno je kazao da Beograd i Priština imaju „otvorena pitanja“ koja treba rešiti dijalogom, ali je dodao da se ne može postići napredak, ako ne postoji napredak u rešavanju sudbine nestalih na Kosovu.

Kurti je dodao da će se “uz reciprocitet unapređivati odnosi sa susedima”.

Kurti se obraća novim poslanicima: Do kraja godine vakcinisaćemo 60 odsto stanovništva

Na početku svog govora Kurti je najavio da će se tokom ove godine obezbediti vakcine protiv kovida za 60 odsto stanovništva na Kosovu.

Kazao je takođe da je danas „novi dan za sve građane“, te da, nakon mnogo prepreka, izgleda da ono što je „izgledalo nedostižno, postalo je stvarnost“.

Što se tiče izazova koji su postavljeni pred budućom vladom, oni su, kako Kurti kaže, „novi i stari“, od kojih je trenutno pandemija glavni izazov.

„Započećemo sa planom za smanjenje slučajeva obolelih od kovida. Tokom ove godine nameravamo da obezbedimo vakcine za 60 odsto stanovništva“, kazao je Kurti.

Reforme je najavio za sektore zdravstva, obrazovanje i pravosuđa, a kao jedan od „starih izazova“ naveo je nezaposlenost.

Kada je reč o reformama u pravosuđu – proces vetinga će se nastaviti tamo gde je zaustavljen, kada je prethodna vlada LVV srušena, kaže Kurti.

Ponavlja da će se veting izvesti na visokom nivou pravosudnih institucija, da će biti „dobro pripremljen, fer i neosvetnički nastrojen proces“ prema bezbednosnim i pravosudnim institucijama.

Ujedno je obećao da će osnažati odeljenje za istragu ratnih zločina, kazavši čak i da će se za to doneti specijalna legislativa.

Jedno od Kurtijevih obećanja je i penzionisanje policajaca najranije sa 55 godina.

Što se tiče reforme u polju obrazovanja, suština je u tome da se obrazovanje poveže sa tržištem, kako bi se, „posle diploma obezbedio posao“ i kako bi se vratilo dostojanstvo nastavnika.

Ujedno kaže da je pandemija bila lekcija koliko je važna poljoprivreda, a uz poljoprivredu, naglasio je i da se ovaj sektor smatra „nacionalnom bezbednošću“.

„Dakle, poljoprivredni proizvodi nisu samo naši prioriteti, već pitanja od nacionalne bezbednosti. Naša zemlja biće zaštićena baš kao što će biti zaštićeni i poljoprivrednici“, kazao je Kurti.

Obećao je i ulaganja u sport i kulturu, a pre svega zaštitu kulturnog nasleđa.

Ujedno je saopštio da će njegova nova vlada biti vlada koja će osnažiti žene u procesu odlučivanja.

Počela sednica o formiranju nove vlade, za premijera predložen Kurti

Par sati nakon formiranja skupštine, počela je nova vanredna sednica Skupštine Kosova namenjena formiranju nove kosovske vlade.

U skupštini je i lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, od koga je prethodno novoizabrani predsednik skupštine i v. d. predsednika Kosova, Gljauk Konjufca, zatražio da predloži ime kandidata za premijera.

Kandidat za novog premijera, kako se očekivalo, je upravo lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti.

Ova stranka prethodno je najavila da je obezbedila potreban broj glasova poslanika za formiranje nove vlade. Inače, ranije danas, za izbor Konjufce za predsedavajućeg skupštine glasalo 69 poslanika.

Sednici je prethodio sastanak Predsedništva Skupštine, a na zahtev 52 poslanika koji su se oglasili za održavanje sednice za formiranje vlade.

Iako se nova sednica kosovske skupštine takođe prenosi uživo na sajtu parlamenta, nema obezbeđenog prevoda sa albanskog za one koji se ne nalaze u skupštinskoj sali.

LDK neće glasati za Kurtijevu vladu

LDK neće glasati za Kurtijevu vladu danas, zato što, kako je Arben Gaši iz ove stranke kazao, a prenela Koha, postoje mnoge sumnje u vezi sa samom sednicom, kao i sa predlozima o tome ko će biti premijer.

„Imamo osobu koja je viđena za premijera, i to protivno tome što je on osuđen u poslednje tri godine. Takođe, mediji su javili da je LDK glasao za Srpskog potpredsednika skupštine, ali to nije istina. LDK ga nije podržao i mi nećemo glasati za Kurtijevu vladu, kazao je Gaši“.

14:29 – Konjufca zatražio od Kurtija da imenuje mandatara za sastav nove vlade

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Gljauk Konjufca zatražio je od lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija da predloži ime kandidata za premijera.

„Vršilac dužnosti predsednika Kosova, Gljauk Konjufca, na osnovu člana 84 (14) i 95 (1) Ustava Republike Kosovo, putem pisma upućenog predsedniku Pokreta Samoopredeljenje, g. Aljbinu Kurtiju zatražio je da ovaj pobednički entitet na izborima 14. februara nominuje kandidata za premijera“, navodi se u saopštenju kosovskog predsedništva.

Konjufca je dalje, kako se navodi u saopštenju, pozivajući se na ustavne odredbe i obaveštenje CIK-a za potvrđivanje rezultata izbora 14. februara, naglasio da je Pokret Samoopredeljenje stekao potrebnu većinu u skupštini za formiranje nove vlade.

13:30 – Hodžaj optužio Osmani za „faktor podele“

U očekivanju sednice na kojoj bi prema najavama trebalo da se izabere nova kosovska vlada, a nakon vesti da je Gljauk Konjufca izborom za predsedavajućeg skupštine, od Vjose Osmani zapravo preuzeo automatski i funkciju v.d. predsednika Kosova, oštre kritike su već počele da pristižu sa opozicione strane. Tako ju je lider PDK Enver Hodžaj optužio za „faktor podele“.

„Ona je agresivni faktor koji je podelio našu političku scenu“, kazao je, naglašavajući da oni neće glasati za nju kao predsednicu Kosova.

„PDK neće podleći bilo čijoj volji kada je u pitanju stvaranje novih institucija i ne prihvatamo ni od koga da nam prodaje sapunicu“, kazao je.

12:50 – Konjufca v.d. kosovskog predsednika

Ne samo što je postao predsednik parlamenta, Gljauk Konjufca je, „preuzevši tu funkciju od Vjose Osmani“, već „automatski prihvatio“ i mesto v.d. kosovskog predsednika – javljaju mediji iz Prištine.

Time se zapravo naglašava moguće rešenje za izbor kosovskog predsednika, s obzirom na to da izbor za ovu funkciju je do sada najproblematičniji u procesu formiranja novih institucija zbog potrebne dvotrećinske većine u skupštini – sa jedne strane, a sa druge – neslaganja oko zajedničkog kanditata.

Ukoliko bi Konjufca preuzeo i ovu funkciju, LVV bi tako dobila dodatne mesece da obezbedi podršku 80 poslanika za kandidata kojeg podržava a to je – Vjosa Osmani i time izbegne nove izbore.

16:00 – Miftaraj: Ustav jasan, prvo se bira predsednik Kosova, pa vlada

Međutim, kako je za KoSSev, pre početka sednice u 16:00, pojasnio Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravo, prema ustavu Kosova sled koraka je jasan: Prvo se bira skupština, pa predsednik Kosova, pa tek onda vlada.

Više o tome u posebnoj vesti.

Više o tome u posebnoj vesti.

12:10 – Izbor nove vlade danas u 16 časova

Gljauk Konfjuca će uskoro poslati poziv lideru LVV Aljbinu Kurtiju da formira novu vladu, a kako Koha javlja, a očekuje se da će sednica na kojoj će se glasati o formiranju kosovske vlade početi u 16 časova.

12: 05 – Konfjuca: Za mene neće biti poslanika ove ili one stranke

Nakon izbora, Konjufca je kazao: „Za mene neće biti poslanika ove ili one stranke. Za mene kao predsednika Skupštine biće ravnopravni poslanici naroda Kosova, jer ste to vi. Svi zajedno i u vaše ime zahvaljujemo građanima Republike jer bez glasanja za njih ne bismo mogli da dođemo ovde“.

12:00 – Izabrano i pet potpredsednika kosovske skupštine

Za potpredsednike kosovske skupštine izabrani su Saranda Bogujevci iz LVV, Bedri Hamza iz PDK, Kujtim Šalja iz LDK, Slavko Simić iz Srpske Liste i Bekim Arifi iz drugih nevećinskih stranka.

11:35 – Konjufca izabran za predsednika Skupštine 

Na sednici koja je počela sa pola sata zakašnjenja, upravo je, kako se i očekivalo, Gljauk Konjufca izabran za predsednika kosovske Skupštine sa 69 glasova za, 33 protiv i bez uzdržanih.

U trenutku glasanja, kako je Koha javila, 113 poslanika se nalazilo u skupštinskoj sali.

Podsetimo, Konjufca je i u pretprošlom sazivu skupštine kada su vladu predvodili LVV, LDK Srpska Lista, takođe bio predsednik skupštine.

U skupštinskoj sali na mestu gde sedi Gljauk Konjufca odnosno ispred njega istaknuta je zastava Albanije. Zastavu su, kako je javio KosovaPress, tu postavili poslanici Pokreta Samoopredeljenje.

Konjufca zastava

Na galeriji skupštine sednicu prate i američki ambasador Filip Kosnet, šef EU Tomaš Sunjog.

Upravo u ovo vreme ove godine ta vlada je pala posle nepuna dva meseca.

Takođe, pre nego je Gljauk Konjufca izabran za predsednika skupštine, njih 114 je položilo zakletvu. Srpska lista je prisutna.

Sednicom predsedava najstariji poslanik Avni Dehari iz LVV i najmlađa poslanica Fjola Ujkani, takođe iz LVV.

U međuvremenu Bekima Arifija za funkciju potpredsednika kosovske skupštine za skupštinskom govornicom predložila je i Emilija Redžepi.

Koha takođe piše da će Adem Hodža biti deo Srpske liste, dok se za Fadilja Gašija iz Romske inicijative još uvek ne zna.

Foto: KoSSev

U skupštini su obučene u belo nekoliko poslanica LVV, odnosno pokreta „Guxo“ Vjose Osmani koje su se sa njom fotografisale simbolično ukazujući na rodnu ravnopravnost.

Takođe, sa svih 114 glasova formirana je ad hok komisija za verifikaciju kvoruma i mandata izabranih poslanika u konstitutivnoj sednici osmog parlamenta.

Ovu komisiju činiće po jedan član iz svake parlamentarne stranke.

Iz Pokreta Samoopredeljenje su Adnan Rustemi, Ganimete Musljiu iz DPK, Besian Mustafa iz DSK, Time Kadrijaj iz ABK, iz Srpske liste Zoran Mojsilović, Fidan Jilta iz Turske partije, iz IRDK Eljbert Krasnići, Vakat predstavlja Bahrim Šabani, Napredni pokret kosovskih Roma Erđan Galjuši, iz Romske inicijative Fadilj Gaši, Duda Balje iz SDU, iz Aškalijske partije za integraciju Bekim Arifi, iz Nove Demokratske stranka Emilija Redžepi i Adem Hodža iz Jedinsvene goranske partije.

10:30 – Počela sednica skupštine

Upravo je počela sednica na kojoj bi trebalo da se formira novi – osmi saziv kosovskog parlamenta, ali i odaberu predsednik i potpredsednici ovog zakonodavnog tela. Na skupštinskom sajtu sa kog se prenosi sednica uživo, nije obezbeđen prevod sa albanskog.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice su tri tačke: Prva je formiranje Privremene komisije za verifikaciju kvoruma i mandata poslanika, a potom novi poslanici svečano polažu zakletvu.

Biće im pročitan tekst zakletve:

„Ja, poslanik Skupštine Republike Kosovo, zaklinjem se da ću časno i privrženo obaviti svoj
zadatak i dostojanstveno predstavljati narod, da ću raditi u interesu Kosova i svih njegovih
građana, da ću se angažovati za zaštitu i poštovanje ustavnosti i zakonitosti, za zaštitu
teritorijalne celovitosti i institucionalnog integriteta Kosova, za garantovanje sloboda i prava
čoveka, u skladu sa zakonima zemlje i evropskim standardima“.

Nakon toga poslanik odgovara – „Zaklinjem se!“

Poslednja tačka dnevnog reda predviđa odabir predsednika i potpredsednika Skupštine.

Na osnovu najava, očekuje da će novi predsednik parlamenta biti Gljauk (Glauk) Konjufca iz Pokreta Samoopredeljenje.

Ukoliko bude formirana skupština sa Konjufcom na čelu, biće to drugi put da ovaj član Samoopredeljenja vrši funkciju predsednika Parlamenta. Konjufca je prethodno bio na ovoj poziciji za vreme vlade Aljbina Kurtija, ali samo na kratko.

On se nakon razmirica između tadašnjih koalicionih partnera – LVV i LDK povukao sa funkcije predsednika skupštine Kosova, u korist kandidatkinje LDK, Vjose Osmani. Potom je preuzeo funkciju ministra spoljnih poslova Kosova.

Ko je kako prošao na izborima?

Najveći broj poslanika u novom sazivu parlamenta imaće Samoopredeljenje – skoro polovinu, tj. 58, PDK će imati 19, LDK 15, AAK 8 poslanika. Srpska lista osvojila je svih 10 rezervisanih mesta namenjenih srpskoj zajednici. Od 10 mesta koja su pripala nesrpskim manjinama – Turska demokratska stranka na Kosovu osvojila je 2 mesta, Koalicija Vakat osvojila je jedno, kao i Nova demokratska partija Kosova, Romska inicijativa, Nova demokratska stranka, Socijaldemokratska unija, Jedinstvena goranska partija, Aškalijska partija za integraciju i Napredni pokret kosovskih Roma.

Iz ove stranke koja će imati čak 58 poslanika u parlamentu ujedno su najavili i da imaju većinu za formiranje vlade. Njima će se pridružiti poslanici iz nevećinskih zajednica na Kosovu, ali ne i Srpske liste.

Sednica na kojoj bi se glasalo o novoj vladi mogla bi da se održi već ove nedelje, a prema nezvaničnim navodima, to bi trebalo da bude 25. mart, tj. na godišnjicu kada je vladi koju je predvodio lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, izglasano nepoverenje.

Kurti, koji će, po svemu sudeći, biti novi premijer Kosova, zajedno sa Vjosom Osmani – v. d. predsednicom Kosova koja je i kandidat za novog predsednika, prethodno je održavao i konsultacije sa ostalim parlamentarnim strankama na Kosovu o formiranju novih institucija.

Nakon formiranja skupštine, a potom i vlade, pred poslanicima je novi izazov – odabir kosovskog predsednika.

Postavlja se pitanje da li će Vjosa Osmani uspeti da zadobije podršku minimum 80 poslanika, koliko je potrebno u prvom i drugom krugu, s obzirom na to da su predstavnici dve parlamentarne stranke saopštili da joj neće dati podršku.

To su PDK i AAK, dok je LDK za sada neodlučna i poručuje da će konačnu odluku doneti nakon novog sastanka sa Vjosom Osmani, a nakon konstituisanja parlamenta.

Da bi se glasalo za novog kosovskog predsednika, potrebno je da bude prisutno dve trećine poslanika, to jest, 80, i njih 80 treba da glasa „Za“. Ako u prva dva kruga predsednik ne bude izabran, prosta većina od 61 glasa dovoljna je u trećem krugu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.