Skupštinski odbor za KiM: Ozbiljna mogućnost za pogoršanje bezbednosti, moguće jednostrane akcije Prištine

Skupštinski Odbor za KiM

Bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji relativno je stabilna, ali veoma složena i osetljiva, na zatvorenoj sednici za javnost ocenio je na osnovu detaljne analize Odbor za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Republike Srbije. Ipak: „Postoje ozbiljni pokazatelji mogućnosti pogoršanja stabilnosti i narušavanja bezbednosti srpskog naroda, čiji se razlozi ogledaju u opštem nezadovoljstvu stanovništva političkom i ekonomskom situacijom na KiM, izraženim međuetničkim tenzijama, složenoj političkoj situaciji, što su elementi koji u narednom periodu mogu krajnje negativno da se odraze na bezbednost na KiM, a posebno na bezbednost srpskog naroda. Moguće su nove jednostrane akcije Prištine koje mogu da ugroze bezbednost Srba, a stalni bezbednosni rizik predstavlja stalno nastojanje Prištine da pod svoju kontrolu stavi Sever KiM“ – navedeno je u dužem saopštenju za medije Odbora nakon ove sednice.

Informacije koje je ovaj skupštinski odbor razmatrao dostavili su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, BIA, VOA i VBA.

Neprihvatiljivo je i krajnje destabilizujuće planirano transformisanje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga u „Vojsku Kosova“ i pritisak koji se vrši na pojedince iz redova srpskog naroda da se pridruže ili ostanu u toj formaciji, jedna je od ocena. Podsetili su na to da je kosovska vojska u punoj suprotnosti sa Rezolucijom UN SB 1244, te samim ustavom Kosova i da će biti „činilac maksimalnog ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda“, a poremetiće i regionalnu sigurnost.

Delovanje obaveštajnih službi na Severu

Uočeno je prisustvo i delovanje vehabijsko-selafijskih grupacija, koje su aktivne sa pozicija radikalnog islamizma i čija je prioritetna meta delovanja srpski narod na KiM. Takođe, primećeno je i pojačano obaveštajno delovanje pojedinih zapadnih službi posebno na severu KiM, sa namerom plasiranja raznih dezinformacija i laži da bi se Srbi pridobili za saradnju i učešće u tzv.kosovskim bezbednosnim snagama i što više udaljili od zvaničnog Beograda.

Za skupštinski odbor o KiM-u, poseban rizik je i pokušaj Prištine da učlani Kosovo u INTERPOL, jer bi to za rezultat imalo, kako se vidi u ovim bezbednosnim agencijama, podizanje brojnih tajnih optužnica protiv mnogih Srba.

Albanske lidere optužuju za „agresivnu retoriku protiv zvaničnog Beograda“, da vode „intenzivnu medijsku kampanju“ i da stvaraju „lažne vesti“.

Od njih su zatražili da odgovornost zbog teških ekonomskih problema „ne prebacuju potpuno neosnovano na srpski narod i zvanični Beograd“.

Srbi na jugu bez slobode

Srbi južno od Ibra, žive teško, gotovo bez slobode, ugrožena im je bezbednost i kretanje. Brojni su napadi i provokacije Albanaca prema srpskom stanovništvu, a samo od juna do danas registrovano je preko 40 etnički motivisanih napada na Srbe i njihovu imovinu.

Time se albansko stanovništvo radikalizuje protiv srpskog, tvrde i umesto toga treba da se posvete poboljšanju ekonomske situacije, borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i izuzetno visoke korupcije.

„S tim u vezi osuđujemo postupak privremenih institucija samouprave u Prištini da uvedu dodatne namete na robu koja na KiM dolazi iz centralne Srbije i BiH i tražimo od njih da u skladu sa postignutim dogovorima omoguće nesmetan protok ljudi i robe,“ osvrnuli su se na jučerašnju odluku kosovske vlade da uvede porez od 10 odsto za proizvode iz Srbije.

„Smatramo da je albanska zajednica na KiM najodgovornija za bezbednost srpskog naroda, te pozivamo i albansku zajednicu i albanske političke stranke da pokažu spremnost i posvete se postizanju kompromisnog i dogovornog rešenja sa zvaničnim Beogradom“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.