Skupština u načelu usvojila Nacrt zakona o veteranima OVK

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Glasanju poslanika je prethodiloa četvoročasovna rasprava o ratu na Kosovu, koja je često bila napeta, sa različitim interpretacijama vezanim za vojno organizovanje i njegove učesnike.

Četiri sata rasprave o istoriji rata na Ksoovu sa temama kao što su Oružane snage Republike Kosovo, doprinos premijera Kosova Hašima Tačija u ratu, uloga bivšeg predsednika Ibrahima Rugove u ratu i drugo, bile su teme koje su prethodile usvajanju u načelu Nacrta zakona o veteranima Oslobodilačke vojske Kosova.

Skupština Kosova je u četvrtak sa šezdeset jednim glasom ZA, tri PROTIV i bez UZDRŽANIH, usvojila Nacrt zakona o veteranima OVK.

Predsednik skupštine Jakup Krasnići je nekoliko puta rekao poslanicima Demokratke partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova "vratite se na temu, govorite o zakonu, ne pričajte bajke…", ali je njegov poziv bio uzaludan.

Poslanik Anton Čuni je počeo da izražava nezadovoljstvo Demokratskog saveza Kosova predlozzenim zakonom. 

Po njegovim rečima, osim oblasnih komandi i Generalštaba, trebalo bi imati i Ministarstvo za odbranu Republike Kosovo i Oružane snage republike Kosovo, kao jednog od značajnih aktera za organizaciju, mobilizaciju, podršku i sprovođenje operacija za oslobađanje teritorija Kosova. 

"Ovde vidim mnogo komandanata OVK sa kojima sam kontaktirao a kojima je ministarstvo za odbranu pomoglo", rekao je Čuni pominjući sastanke sa članovima generalštaba Džavitom Haljitijem i Jakupom Krasnićijem.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.